Skocz do zawartości

[przerzutka] Alivio m410 tył - czy obsłuży kasetę 9s 11-34?

qb41

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przerzutki obsługują kasety/wolnobiegi mniejsze/równe od swojego przeznaczenia. Ale nie słyszałem jeszcze aby komuś alivio 8 rzędowe obsłużyło 9 rzędów. 

Teoretycznie jak i NAJPRAWDOPODOBNIEJ praktycznie jest to nie możliwe, bo przerzutka nie będzie miała aż takiego wychylenia. 

Sorka, tutaj może zadziałać, ponieważ 9s i 8s są upchane na tym samym bębenku piasty, więc wychodzi na to że ich szerokość jest taka sama, czyli jeśli będą odp. koronki to można spróbować. 

Chociaż alivio, nie jest to dobry sprzęt. I przy takiej eksploatacji, może się szybciej zużyć. 

Napisano

Dla mnie jest to słaba przerzutka. Mało wytrzymała, mało dokładna. 

Zależy jak jeździsz te 10k km... Ja tylko mówię o swojej opinii.

Napisano

Bardziej interesuje mnie czy da rade a nie to czy jest super albo badziewna. Swoje przeszła i trzyma się dzielnie. Jak będzie kasa to będzie lepsza zmieniarka. Jeżeli obsłuży kasete 9s 11-34 to super.

Napisano

Tak jak pisałem wyżej, może obsłużyć ale nie musi. Sam się musisz przekonać.

Ciężar nie ma nic do przerzutki... Bo to głównie kaseta przyjmuję siłę nacisku na pedały. Skoro nie testowałeś ich pod obciążeniem, to stawiam że jeździsz po mieście, czasami wpadniesz do lasu. A to mówi samo za siebie.

Zaśmiecamy temat, i nic do niego nie wnosimy. Ja podziękuję za dyskusję, swoje zdanie wyraziłem. Mam nadzieje że okaże się pomocne. Polecam poszukać jeszcze odpowiedzi tutaj

Napisano

To już ostatnie co dodam od siebie :D Moja nie wytrzymywała jazd XC, szybkich zmian biegów, z 1 na 4 albo na odwrót. Po przesiadce na SLX-a od razu jeździ się lepiej.

Napisano

Tak jak pisałem wyżej, może obsłużyć ale nie musi. Sam się musisz przekonać

Po co się wypowiadasz jak nie wiesz?

Będzie działać tak samo świetnie jak na 8-rzędowej kasecie.

BTW. Alivio jest pierwszą grupa shimano od dołu, która nie rdzewieje w zimie. Wszystko poniżej znika błyskawicznie w zimie ;):sorcerer::starwars:

Napisano

Mam tą przerzutkę we współpracy z wolnobiegiem 14-34z.Dla mnie działa wystarczająco dobrze,aczkolwiek jeżdżę tak że nie zmieniam po kilka zębatek "na raz".

Napisano

Jaca911@ Jak byś nie zauważył, napisałem w poprzednim poście coś takiego...

Sorka, tutaj może zadziałać, ponieważ 9s i 8s są upchane na tym samym bębenku piasty, więc wychodzi na to że ich szerokość jest taka sama, czyli jeśli będą odp. koronki to można spróbować.  Chociaż alivio, nie jest to dobry sprzęt. I przy takiej eksploatacji, może się szybciej zużyć. 

Czytaj wszystko a nie tylko to do czego wygodniej Ci się przyczepić. 

Napisano

A ty w 100% jesteś pewny ? Ja nie będę zapewniał,mówił że na pewno zadziała, skoro jest to taka klasa a nie inna, po 2 dedykowane jest po 8 a nie 9, niby ta sama odległość. Ale to jest tylko rzecz mechaniczna...

• Mod Team
Napisano

Ta przerzutka spokojnie obsłuży taką kasetę i ze średnim i z długim wózkiem. Tylko problem długości łańcucha i ogólnej pojemności napędu.

Napisano

Tak jak pisałem wyżej, może obsłużyć ale nie musi. Sam się musisz przekonać.

Ciężar nie ma nic do przerzutki... Bo to głównie kaseta przyjmuję siłę nacisku na pedały. Skoro nie testowałeś ich pod obciążeniem, to stawiam że jeździsz po mieście, czasami wpadniesz do lasu. A to mówi samo za siebie.

Zaśmiecamy temat, i nic do niego nie wnosimy. Ja podziękuję za dyskusję, swoje zdanie wyraziłem. Mam nadzieje że okaże się pomocne. Polecam poszukać jeszcze odpowiedzi tutaj

Masz rację, nie wnosisz nic do tematu :)

Przerzutka ta bez problemu obsługuje kasety 9sp 11-34.

Poczytaj - jeśli opinie użytkowników nie wystarczą - że przerzutki 8/9sp są ze sobą zamienialne.

Napisano

Ja mam taką przerzutkę i zimowo-sklepowo-miejskim parchu. Moim zdaniem ta przerzutka bedzie bardzo kiepsko działała z 9 biegową kasetą, chyba , że jest nowa albo w praktycznie idealnym stanie.  Problem nie polega w tym że 9 biegów wymaga jakiejś technologii kosmicznej, ale w sztywności tej zmieniarki . Alivio  (przynajmniej moja), ma wręcz gigantyczny "luz roboczy ;D" i sama w sobie jest mało sztywna, w porównaniu z dobrą przerzutką pod 9biegów (mam XTR M960) . Efekt bedzie taki, że o ile z 8 czy 7 biegami , radzi sobie ok, to z gęściej upakowanymi 9 bedzie albo Ci przeskakiwać, albo nie trafiać w bieg, albo jakiegoś biegu całkiem "nie bedzie widzieć".  Na dobrą sprawę, żeby przejść na 9s, to musisz zmienić i kasetę i manetkę, no i łańcuch jak już po całości,  a to już są jakies koszty (200zł lekko licząc, duzo wiecej jak to Alivio warte),  jak okaze się że jest "d... blada", to najwyzej zmienisz przerzutkę na 9 biegową i tyle - wiele wiecej nie ryzykujesz.

Jeśli chcesz tylko kasetę 11-34, to kup taką pod 8 biegów. Nie warto pakować się w te multi biegi, bo to wiecej kłopotu jak pozytku - bedzie Ci to marnie działało, drogie łańcuchy, drogie kasety i wszystko szybciej się niszczy. Na Twoim miejscu został bym przy 8s, a zamiast zmieniać kasety i manetki, zmienił bym tą Alivio  na jakąś fajną przerzutkę, np XT M770, odczujesz zdecydowaną poprawę działania napedu, szczegolnie w terenia przy tej kasecie 11-34, a jak zachce Ci się jednak 9s, to taka zmieniarka bez problemu ją obleci.

Napisano

Gdzie XTR i to z czasów, gdy Shimano robiło sprzęt na lata, a gdzie podstawowa tania grupa, jaką jest Alivio?

Swoją drogą, nie mniejsze luzy niż RD-M410 ma RD-M430. 

A kupowanie XT do roweru, w którym manetki to być może nawet nie Alivio, byłoby wyrzucaniem pieniędzy w błoto. 

Napisano

Ogólnie chcę przejść na 9s tylko na razie przerzutkę chcę zostawić. Kaseta + łańcuch + manetki. W przyszłości też przerzutka. Ta luzu nie ma działa idealnie. Przy 9s mam większe pole do manewru.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...