szliri Napisano 27 Lipca 2013 Napisano 27 Lipca 2013 @Rulez - ale zważ na to, że może to być mała rama = niska osoba więc 26 nie można skreślać tylko ze względu na panującą modę dużych kółek.
Rulez Napisano 27 Lipca 2013 Napisano 27 Lipca 2013 Na razie nic o tym rowerze nie wiem, jeśli się czegoś dowiem to będę zważał ...
Mod Team Maniak Napisano 27 Lipca 2013 Mod Team Napisano 27 Lipca 2013 Jednak kółka 26" przechodzą do lamusa, nie będzie to perspektywiczny zakup ... To chyba jedynie zasługa producentów, mam w domu drugi rower 29' i kurcze jakoś mnie nie urzekł na tyle żebym sprzedawał 26, wręcz przeciwnie, no ale ludzie lubią mieć coś co przynajmniej w teorii jest lepsze, starczy dobra reklama... Podobnie jest ze specem, wcale nie jest szczególnie lepszy od innych marek, wręcz przeciwnie, jedzie na dawnej renomie, obecnie produkują go w chinach a jakość bywa różna (choćby np. lakieru na ramach), polski dystrybutor robi problemy z dożywotnią gwarancją i bądź tu mądry.. Niby dobre ale nie tak do końca.
Rulez Napisano 27 Lipca 2013 Napisano 27 Lipca 2013 Mnie też nie urzekł rower 29er a na 26" jeździ mi się wyśmienicie, ale obecnie jest 27,5" ..., problem w tym, że np. DT Swiss wyprzedaje kółka i widelce 26" za psie pieniądze, nie mają praktycznie zamówień na nowe koła wyższej klasy w rozm. 26" , o czym to świadczy - wiadomo ...
pawel1985x Napisano 28 Lipca 2013 Autor Napisano 28 Lipca 2013 Coz wybor kola kwestia wzrostu i upodoban bo nie wierze ze za rok czy dwa kazdy bedzie jezdzil tylko 29" sam tez mialem 29" i jak dla mnie nie bylo zbyt wygodnie choc rozmiar byl dobry
Rulez Napisano 28 Lipca 2013 Napisano 28 Lipca 2013 Za rok pełno będzie 27,5" ... może się napaliłeś na tego Speca, ale radzę mocno się zastanowić ...
Stona23 Napisano 28 Lipca 2013 Napisano 28 Lipca 2013 Mnie też nie urzekł rower 29er a na 26" jeździ mi się wyśmienicie, ale obecnie jest 27,5" ..., problem w tym, że np. DT Swiss wyprzedaje kółka i widelce 26" za psie pieniądze, nie mają praktycznie zamówień na nowe koła wyższej klasy w rozm. 26" , o czym to świadczy - wiadomo ... Hej, a mogę spytać skąd te wiadomości?? Z kolei wg moich info sytuacja jest zupełnie odwrotna... Na modele z serii Spline ONE na przykład czas oczekiwania to 4 m-ce...
Rulez Napisano 28 Lipca 2013 Napisano 28 Lipca 2013 Skąd taki czas oczekiwania ?, czekają aż zbierze się taka ilość zamówień aby wyprodukowanie partii było opłacane, są zajęci kółkami 27,5" i 29" więc nie zależy im na ilości detalicznej 26" ...
beskid Napisano 28 Lipca 2013 Napisano 28 Lipca 2013 Za rok pełno będzie 27,5" ... może się napaliłeś na tego Speca, ale radzę mocno się zastanowić ... Ciekawe ile sobie zaśpiewają za 650B bo to w przeciwieństwie do wielkiej kiszki całkowicie nowa konstrukcja, że już nie wspomnę o kosztach i zmianach w linii produkcyjnej.
Stona23 Napisano 29 Lipca 2013 Napisano 29 Lipca 2013 Skąd taki czas oczekiwania ?, czekają aż zbierze się taka ilość zamówień aby wyprodukowanie partii było opłacane, są zajęci kółkami 27,5" i 29" więc nie zależy im na ilości detalicznej 26" ... . Taka ilość zamówień...
pawel1985x Napisano 29 Lipca 2013 Autor Napisano 29 Lipca 2013 Tylko mysle ze i tak 26" jeszcze dlugo beda w uzyciu bo z drugiej strony patrzac na ceny 29 i 27,5 na sredniej klasy osprzecie moim zdaniem powalaja nie mowiac juz o osprzecie z gornych polek, a zanim pojawia sie uzywki w dobrych cenach to tez troche czasu minie tak mi sie wydaje. Choc jak wspomnialem 29 mi nie pasuje kompletnie przynajmniej spec epic 29" bo na takim sie przymierzalem i chwile jezdzilem co do 27,5 nie mialem jeszcze okazji uzytkowac .A co do czasu oczekiwania 4 miesiace coz ktos mowil ze sie nie wyrabiaja z zamowieniami wiec jesli tak jest to dlaczego tak malo jest np 27.5 na rynku obecnie szukajac po allegro i sklepach internetowych . A w stacjonarnych i tak na zamowienie sciagaja taki sprzet po wplaceniu sporej zaliczki a bynajmniej w kilku sklepach tak zostal oto przedstawione.
Rulez Napisano 29 Lipca 2013 Napisano 29 Lipca 2013 Decyzja zależy od Ciebie, mało 27,5" jest dzisiaj , w 2014 trudno będzie znaleźć nową konstrukcję "z wyższej półki" na kółku 26" i niczyje poglądy tego nie zmienią. Nie ma już Stumpjumperów HT na kółku 26" i "to se ne vrati" , co najwyżej 27,5" "vrati" ...
Tofi Napisano 29 Lipca 2013 Napisano 29 Lipca 2013 Czy rower jest tyle warty? Towar jest wart tyle ile ktoś jest za niego zapłaci. Jak masz to dasz. Jak dla mnie to nie moja półka cenowa, chociaż nie powiem, że nie chciał bym mieć wszystkiego na gotowo - kupujesz, siadasz i jedziesz. Mój rower to niecałe 300 zł i... kilka tysięcy w osprzęcie, a mam mieszczucha. Chciał bym mieć karbon, ale jak to mój znajomy powiedział "nie zdążysz powiedzieć k...a, a już będziesz liczył zęby". Wysyłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T za pomocą Tapatalk 2
Mod Team Maniak Napisano 29 Lipca 2013 Mod Team Napisano 29 Lipca 2013 Tofi co ty wymyślasz z tym carbonem..
Sol Napisano 29 Lipca 2013 Napisano 29 Lipca 2013 Od czasu nabycia karbonu powiedziałem "k...a" jakieś siedem tysięcy razy, tudzież z osiemset dwanaście razy "ch" i trzysta dwadzieścia sześć "p". Karbon jest cały.
s2power Napisano 30 Lipca 2013 Napisano 30 Lipca 2013 Mnie też nie urzekł rower 29er a na 26" jeździ mi się wyśmienicie, ale obecnie jest 27,5" ..., problem w tym, że np. DT Swiss wyprzedaje kółka i widelce 26" za psie pieniądze, nie mają praktycznie zamówień na nowe koła wyższej klasy w rozm. 26" , o czym to świadczy - wiadomo ... O czym? O chwilowej modzie. Wiesz, kiedys byly spodnie "dzwony", chyba nawet juz pare razy, teraz sa "rurki" itp. Wiadomo, ze ludziom trzeba mowic, co dla nich dobre by to kupowali. Taki maly OT
Sol Napisano 30 Lipca 2013 Napisano 30 Lipca 2013 26 znikł całkowicie z oferty niektórych producentów i to dużych, a tych nie podejrzewam o podążanie za chwilowymi modami. Poza tym wystarczy otworzyć oczy i się rozejrzeć. Nie zmienia to faktu, że rynek tworzą nie tylko producenci, ale przede wszystkim użytkownicy, a tych - jeżeli chodzi o 26 - jest multum. Dlatego uważam to co już pisałem. Rynek może wygasnąć i pewnie w sporej mierze i w jakimś czasie to się stanie - ale nie jutro i nie za rok.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.