Patbaj Napisano 18 Lipca 2013 Napisano 18 Lipca 2013 Witam, ostatnio po umyciu roweru (Kross Hexagon X3) tylny hamulec zaczal niesamowicie głośno piszczeć. Nie jest to nawet pisk, a przerażliwy hałas. Dodam, że rower myłem cieplą wodą z dodatkiem szamponu z woskiem (samochodowego). Potraktowałem ta mieszanką także obręcze. Co ciekawe, przedni hamulec nie wykazuje podobnych objawów. Czy da się jakos usunac ten uciążliwy problem?
d8wid Napisano 18 Lipca 2013 Napisano 18 Lipca 2013 Pojeździć aż się zetrze... albo umyć czymś na bazie alkoholu. Ile przejechałeś jak piszczało?
mklos1 Napisano 18 Lipca 2013 Napisano 18 Lipca 2013 Powodem piszczących klocków zwykle są: 1) Źle wyregulowane hamulce. 2) Materiał klocków - twarde. Add 2) Z własnego doświadczenia... Jeżeli klocki są bardzo twarde, to umycie ich powoduje zwykle problemy z piszczeniem. W skrajnych przypadkach jest to nie do opanowania (zielone Clarks'y na alu obręczach).
Patbaj Napisano 18 Lipca 2013 Autor Napisano 18 Lipca 2013 Co do regulacji hamulcow, to jestem pewien ze sa wyregulowane poprawnie - rower jest nowy, a problem zaczął sie dopiero po umyciu. Od tej pory zrobiłem ledwie jakieś 25km, a taki wosk moze byc dość trwały. Sprobuję zedrzeć jego warstwę robiąc wiecej kilometrów. Jeśli to nie pomoże, to czym usunąć niechcianą warstwę? Rozpuszczalnik wystarczy, czy może warto użyć benzyny ekstrakcyjnej?
jasinski21444 Napisano 18 Lipca 2013 Napisano 18 Lipca 2013 Rozpuszczalnik lepszy gdyż. benzyna jest jakby tłusta
talento259 Napisano 18 Lipca 2013 Napisano 18 Lipca 2013 No śmiałbym twierdzić że to właśnie rozpuszczalnik jest tłustszy od benzyny. Tak szczerze to do odtłuszczania czegokolwiek polecam odtłuszczacz do tarcz FinishLine albo zwykły płyn do mycia silników samochodowych.
Patbaj Napisano 19 Lipca 2013 Autor Napisano 19 Lipca 2013 A czy dobrym pomysłem byloby delikatne przejechanie po obreczy i klockach papierem ściernym? Powtarzam delikatne
kinder85 Napisano 19 Lipca 2013 Napisano 19 Lipca 2013 Co do regulacji hamulcow, to jestem pewien ze sa wyregulowane poprawnie - rower jest nowy NIe był bym tego taki pewny ;>
xawaxus Napisano 19 Lipca 2013 Napisano 19 Lipca 2013 ja bym obręcze przemył jeszcze raz płynem do mycia naczyń
talento259 Napisano 19 Lipca 2013 Napisano 19 Lipca 2013 Klocki mógłbyś, z obręczami bym nie ryzykował. Klocki jak już to DELIKATNIE i stopniowo, połóż papier na szkle/stole (czymś równym) i lekko (!) ruszaj klockiem, równomiernie dociskając.
Patbaj Napisano 19 Lipca 2013 Autor Napisano 19 Lipca 2013 Problem rozwiązany. Postanowiłem nic nie ścierac papierem, tylko jeszcze raz dokaldnie umyłęm obrecze plynem do mycia naczyn, dotarłem mocno klocki i po przejrechaniu ca. 20km hamulec dziala poprawnie Dzieki za pomoc, pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.