flatronw22 Napisano 16 Lipca 2013 Napisano 16 Lipca 2013 witam . mam przerzutki 3:7 . gdy ustawie na 2:6 obciera . podobnie jest na 3:7 . jak mam się tego pozbyć. wszystkie biegi wskakują ok tylko te obcieranie. oczywiście obcieranie jest coraz większe gdy zrobię np 2:7. dziękuje za pomoc pozdrawam
kinder85 Napisano 16 Lipca 2013 Napisano 16 Lipca 2013 Czasem jest tak że nie da się wyregulować przerzutek żeby nie tarło na żadnej kombinacji biegów. Możesz podciągnąć linkę tylnej przerzutki wykręcając baryłkę przy manetce ale może stać się tak że zacznie Ci wtedy ocierać na 2:1 ...
flatronw22 Napisano 16 Lipca 2013 Autor Napisano 16 Lipca 2013 czyli mowisz ze jak lekko obciera to zeby sie nie przejmować i jezdzić ??
Mod Team Puklus Napisano 16 Lipca 2013 Mod Team Napisano 16 Lipca 2013 Jedynym działającym w 100% panaceum na ta dolegliwość jest kupno manetki lewej z mikroindeksacja. Ewentualnie szosową z półbiegami. Wtedy nie będzie tarło na żadnym przełożeniu. Natomiast jeżeli denerwuje ci ocieranie na końcówce kasety, odkręć o kilka obrotów śrubę baryłkową przy manetce ... jeżeli ją posiadasz ale zacznie ocierać w innych miejscach.
Mod Team Pixon Napisano 16 Lipca 2013 Mod Team Napisano 16 Lipca 2013 Nie no bez przesad, ludzie co wy opowiadacie. Musi się dać wyregulować napęd żeby nie obcierało na 3x7 jak i na innych trybach. Nie mówię oczywiście o przekosach. 1x7 i 3x1. Jeszcze raz wyreguluj przerzutkę przednią i powinno być dobrze. Sprawdź czy jest ona na właściwej wysokości zwykle 2-3 mm od górnych zębów. Czy jest równolegle do koronek, czy śrubki H i L ograniczające wychylenie nie są za mocno wkręcone i na końcu naciągnij/popuść linkę.
Mod Team Puklus Napisano 16 Lipca 2013 Mod Team Napisano 16 Lipca 2013 I przy okazji czy ma prawidłowy suport
szybkilopez Napisano 16 Lipca 2013 Napisano 16 Lipca 2013 Z przednią przerzutką przy ustawianiu jest trochę zabawy, ale da się to zrobić tak jak pisze Pixon tylko cierpliwości i czasu trzeba. Do regulacji przerzutek przyda się najprostszy stojak serwisowy na tylne koło.
Mod Team Puklus Napisano 16 Lipca 2013 Mod Team Napisano 16 Lipca 2013 Pewnie ze sie da, mi sie udało węższą przerzutkę do szerszego łańcucha ustawić siedząc niemal 2 godziny No ale sie da, choć nie każdy podoła wyzwaniu
flatronw22 Napisano 16 Lipca 2013 Autor Napisano 16 Lipca 2013 no ja to nie jestem za bardzo doświadczony przy robieniu przy rowerze. ale myśle że jak lekko obciera to nic się nie stanie z rowerem. jak jest 3:4 3:5 nie obciera a wysiłek prawie ten sam co przy 2:6 czy 2:7. musze nauczyć się jeździć na innych przełożeniach niż na starym rowerze i powinno być dobrze
Mod Team Puklus Napisano 16 Lipca 2013 Mod Team Napisano 16 Lipca 2013 Stać to nic się nie stanie, najwyżej dostaniesz nerwicy
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.