comrat Napisano 13 Lipca 2013 Napisano 13 Lipca 2013 ahojZakupiłem na eBayu od chińczyka lampkę rowerową na xm-l T6 w zestawie (za ok 100 zł).Czekam na przesyłkę. Jakie jest prawdopodobieństwo, że Urząd Celny "przejmie" przesyłkę i wezwie mnie do zapłacenia cła lub innego podatku od zakupu?Miał ktoś podobne zdarzenie kupując na Ebayu? Ewentualnie ile cła płaci się w takim wypadku? (od wartości paczki czy to jest ich widzi mi się?)
tor23 Napisano 13 Lipca 2013 Napisano 13 Lipca 2013 Paczki są zwolnione z cła, jeżeli ich wartość nie przekroczy 150 euro. Przy czym limit nie dotyczy VAT. Odbiorca paczki nie płaci podatku od towarów i usług, gdy wartość przesyłki nie przekroczy 22 euro. Wysłane z mojego Nexus 7 za pomocą Tapatalk 4
Schwefel Napisano 13 Lipca 2013 Napisano 13 Lipca 2013 Przy takiej wartości nie będą się bawić we wzywanie ciebie do zapłacenia czegokolwiek. Co innego gdyby to była rama czy amortyzator.
premier2 Napisano 13 Lipca 2013 Napisano 13 Lipca 2013 jak nie zamawiasz tych lampek w ilościach hurtowych, to nikt nie powinien się przyczepić. Kolega zamawiał kilkanaście razy po 2-3szt i nic nie płacił.
comrat Napisano 13 Lipca 2013 Autor Napisano 13 Lipca 2013 no to jestem spokojniejszy :-)jeśli ta lampka okaże się dobrym zakupem to już mam kilka zamówień od kolegów więc następnym razem zamówiłbym 2-3 w jednej przesyłce.
koziakaka Napisano 13 Lipca 2013 Napisano 13 Lipca 2013 i tak mala szansa, ze nawet za kilka sztuk by sie przyczepili. kupowalem rzeczy warte kilkaset zl z chin czy japonii i nigdy nie mialem problemow, nawet jak do paczki zagladali.
drutes Napisano 14 Lipca 2013 Napisano 14 Lipca 2013 Nie regularnie, u mnie najszybciej to 2 tyg, a najdłużej to aż 4 tyg. Ten sam niby dostawca China Post
Tery Napisano 14 Lipca 2013 Napisano 14 Lipca 2013 A jak kupie na ebay.com przedmiot za 43$ to bede musial palcic cło?
martimer Napisano 22 Lipca 2013 Napisano 22 Lipca 2013 ahoj Zakupiłem na eBayu od chińczyka lampkę rowerową na xm-l T6 w zestawie (za ok 100 zł). Czekam na przesyłkę. Jakie jest prawdopodobieństwo, że Urząd Celny "przejmie" przesyłkę i wezwie mnie do zapłacenia cła lub innego podatku od zakupu? Miał ktoś podobne zdarzenie kupując na Ebayu? Ewentualnie ile cła płaci się w takim wypadku? (od wartości paczki czy to jest ich widzi mi się?) Wystarczy poprosić sprzedającego o napisanie na opakowaniu pisakiem GIFT i może być to produkt droższy a i tak nie powinni się czepiać.
Schwefel Napisano 22 Lipca 2013 Napisano 22 Lipca 2013 To może przechodziło 10 lat temu ale na pewno nie teraz.
martimer Napisano 25 Lipca 2013 Napisano 25 Lipca 2013 To może przechodziło 10 lat temu ale na pewno nie teraz. Kumpel ściąga do Neona SRT-4 części ze stanów za tysiące złotych i przechodzi. Czasami ściemnia ceników gdy jedna część, np. amory, kosztują ponad 2 kzł, że to nie jest towar fabrycznie nowy, lecz pogwarancyjny (czyli taki, który ktoś oddał na reklamacji do naprawy i dostał inny nowy a on go kupił po owej naprawie) co jest oczywiście olbrzymią ściemą... ale tego nikt mu nie udowodni
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.