Skocz do zawartości

[V-brake] Dobre v'ki dla cięzkiego

rs8

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam poszukuje jakichś dobrych v'ek na tył. Jestem dośc cięzki 120kg, na przód ma deore M596 na tył chciałbym coś skutecznego i mocnego. Czy to prawda że hamulce mogą być tanie ale warto zainwestować w dobre klocki? Co do hamulca to zależy mi na jak najniższej cenie. Czasami zdarza się wypady w góry więc dobrze żeby były skuteczne ;)

Napisano

Przede wszystkim zainwestować należy w dobre (równe) obręcze i dobre klocki. Na tym jest największy zysk w sile hamowania. Możesz spróbować czarnych lub czerwonych klocków Clarks. Są niezłe w stosunku do ceny.

Napisano

Avid SD7 ewentualnie poszukiwać Magury HS33 za rozsądne pieniądze i w miarę dobrym stanie - praktycznie bez obsługowe, mocne, hydrauliczne V-ki.

Edit: Zapomniałem dopisać ale w momencie mojego połapania się kolega wyżej dopisał :) Obręcze i klocki to podstawa.

Napisano

Czy to prawda że hamulce mogą być tanie ale warto zainwestować w dobre klocki?

Jeśli chodzi o dźwignie do których przykręcone są klocki - tak.

Nie mogą być jednak ZBYT tanie.

Poza klockami i hamulcami ważne są jeszcze w układzie klamki i linki.

Napisano

Jeśli chodzi o dźwignie do których przykręcone są klocki - tak.

Nie mogą być jednak ZBYT tanie.

Poza klockami i hamulcami ważne są jeszcze w układzie klamki i linki.

Avid SD3 na seryjnych klochach będa dobre?

Napisano

praktycznie bez obsługowe, mocne, hydrauliczne V-ki.

Tak w kwestii formalnej: nie ma czegoś takiego jak hydrauliczne V-ki... Magura HS33 to nie V-brake, tylko po prostu hamulec hydrauliczny działający na obręcz. :P

Napisano

Przy 110-115 kg używałem XT i dawały radę. D*py nie urywały, ale w miarę pewnie się czułem używając ich.

Napisano

Polecam też klocki na wkładki. To zwiększy sztywność całego układu. Musisz wszystko mieć dobrej klasy tak jak wyżej napisane. W Twoim przypadku najlepsze byłoby kupienie tarczowych hydraulików zamiast zabawa w v-brake. Tym bardziej, że są one niestety wypierane przez producentów. Wybór amortyzatora na przód jest właściwie niemożliwe.

Napisano

Magury HS33 za rozsądne pieniądze i w miarę dobrym stanie - praktycznie bez obsługowe, mocne

Nie są wcale mocne, są przeciętne, modulacja jest za to na bardzo wysokim poziomie.

A w kwestii v-ek, dobra v-ka to tylko coś z równoległym dociskiem LX, XT, a najlepiej XTR.

Napisano

Tak w kwestii formalnej: nie ma czegoś takiego jak hydrauliczne V-ki... Magura HS33 to nie V-brake, tylko po prostu hamulec hydrauliczny działający na obręcz. :P

No wiem wiem, ale jakoś nie miałem słowa by je wystarczająco i sensownie opisać, co do ich siły... Miałem okazje pojeździć na rowerze z takimi hamulcami i moje 100 kg zatrzymywały bardzo szybko i żwawo, więc mogę je nazwać mocnymi(możliwe że wszystkie V-ki na jakich jeździłem były przeciętne), bo nie każde sobie tak radziły.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...