jorisvoorn Napisano 25 Czerwca 2013 Napisano 25 Czerwca 2013 Witam, Mam pytanko odnośnie napędu w rowerze Unibike Crossfire (2013). Gdy jeżdżę na ustawieniu 3x8 to łańcuch trze mi o prowadnicę przerzutki przedniej ale tylko podczas mocniejszego naciśnięcia na pedał, jak jadę spokojnie to nic nie trze. Na innych przełożeniach nic się nie dzieje podczas mocniejszego pedałowania. Mam pytanie czy można to wyregulować (jak tak to jak to zrobić bo się za bardzo na tym nie znam), czy może to wina korby (gdzieś w necie wyczytałem że to może być przyczyną że się trochę wygina/giba). Nie jest to uciążliwe ale lubię jak nic mi nie trze ani nie stuka tak jak w przypadku auta Pozdrawiam
artex232 Napisano 25 Czerwca 2013 Napisano 25 Czerwca 2013 Można wyregulować metodą prób i błędów, jeżeli Ci się nie uda to niestety ale tak będzie. Miałem tak w poprzednim rowerze. Jest to wina minimalnego wyginania się blatu korby.
Mod Team Puklus Napisano 25 Czerwca 2013 Mod Team Napisano 25 Czerwca 2013 Gdy jeżdżę na ustawieniu 3x8 to łańcuch trze mi o prowadnicę przerzutki przedniej ale tylko podczas mocniejszego naciśnięcia na pedał, jak jadę spokojnie to nic nie trze. To objaw mało sztywnej korby lub też ramy i korby. Zmiana korby na zintegrowaną oś, na pewno pomoże. Ale taniej będzie pokręcić baryłką przy manetce
jorisvoorn Napisano 26 Czerwca 2013 Autor Napisano 26 Czerwca 2013 Tak myślałem że to korba. Pobawię się trochę regulacją może coś pomoże. Dzięki
zefir15 Napisano 26 Czerwca 2013 Napisano 26 Czerwca 2013 A jak nie trze wkurzajaco mocno, to po jakims czasie sie moze dotrzec. Wraz ze wzrostem przebiegu bedzie slychac to coraz mniej az w koncu zaniknie. Oczywiscie wczesniej regulacja. Sprawdz tez na wszelki wypadek, czy przerzutka jest zamontowana rownolegle do lancucha.
grzechu83 Napisano 27 Czerwca 2013 Napisano 27 Czerwca 2013 Z tego co widzę, to rower ma napęd 3x8, więc mówisz tu o skrajnym położeniu. Może wystarczy w takim razie nieco poluzować śrubkę ograniczającą (H, jeśli się nie mylę)?
rzezniol Napisano 27 Czerwca 2013 Napisano 27 Czerwca 2013 Zacznij od regulacji (naciągniecie linki i odkręcenie śrubki H) ...ale może się zdarzyć tak że się nie będzie dało wyregulować idealnie 3x8 nie będzie tarło ale ... np zaczniesz mieć tarcie na drugiej stronie przy przełożeniu 2x1 ... Wtedy brak sztywności korby / suportu ... bardzo częste w połączeniu kwadrat i blat 48 z lub brak sztywności okolic suportu ramy ... Aby coś z tym zrobić to wymiana minimum na korbę ISIS/Octalink lub na zintegrowaną oś ... albo przyzwyczajenie się do tarcia Pozdrawiam
beskid Napisano 27 Czerwca 2013 Napisano 27 Czerwca 2013 Spróbuj odchylić śrubką "L" wychył prowadnicy na zewnątrz korby. Jeśli już się nie da to pozostaje się przyzwyczaić lub zmienić korbę jak już wspomnieli przedmówcy na octalink lub te z osią zintegrowaną.
rzezniol Napisano 27 Czerwca 2013 Napisano 27 Czerwca 2013 Spróbuj odchylić śrubką "L" wychył prowadnicy na zewnątrz korby. Przy przedniej przerzutce "L" ogranicza przy małej zębatce ... przy dużej zabawa jest z "H". Pozdro
dovectra Napisano 27 Czerwca 2013 Napisano 27 Czerwca 2013 a dociągnij, suport i korby, nie masz tam luzu?
jorisvoorn Napisano 27 Czerwca 2013 Autor Napisano 27 Czerwca 2013 luzu nie mam, pokręciłem trochę śrubkami i już nie trze tylko dziwnie, że śrubę h mam od wewnątrz roweru a wszędzie w necie jak czytałem i widziałem jest ta śruba na zewnątrz (jakby patrzeć z pozycji siedzenia to po prawo). Dzięki za podpowiedzi
beskid Napisano 27 Czerwca 2013 Napisano 27 Czerwca 2013 Kolega @rzezniol mnie poprawił ale z grubsza obydwu nam chodziło o to samo. To i tak dobrze, że masz oznaczenie bo były zmieniarki i sam taką jeszcze mam w których trzeba było wyczaić która jest która.
BikerLight Napisano 30 Czerwca 2013 Napisano 30 Czerwca 2013 Podpinam się do tematu, mam takie same objawy i radziłem sobie regulując przednią przerzutkę. Niedawno odkryłem że mój łańcuch ma o jedno ogniwo za dużo - ktoś w sklepie odmierzył przwidłowo... i dorzucił do tego spinkę Czy to możliwe że nieco za długi łańcuch będzie wywoływał takie objawy?
SquashPL Napisano 5 Lipca 2013 Napisano 5 Lipca 2013 Witam mam podobny problem, ociera mi łańcuch o tą "prowadnice" czy jak to się tam nazywa. Tak jak na zdjęciu, tam gdzie kreska. Delikatnie pchnąłem ją dłonią i juz jest lepiej ale nadal trochę ociera. Pobawić się tymi sróbkami? H czy L? Nie wysłano z iPhone'a.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.