Skocz do zawartości

[do 4000] Merida OneTwenty vs Focus Super Bud vs Specialized

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W związku z przykrym faktem, że mój GT przepadł bez wieści szukam nowego roweru i tym razem postanowiłem, że chciałbym coś z zawieszeniem tylnego koła.

Do tej pory jeździłem na ramie HT 19,5" (59 cm odległość miedzy środkiem rury sterowej, a środkiem podsiodłowej) i ten rozmiar mi bardzo odpowiadał.

Testowałem Specialized Stumpjumper 2006 rok włąsnie w rozmiarze 19 i był idealny.

Moje wymiary:

wzrost - 188 cm

waga - 87 kg

Preferencje: lasy, singletracki, czasami jakiś mały wyścig bardziej dla przyjemności i atmosfery niż z walką o pierwszą 10 ;)

jeżdże ok. 3x tygodniowo po 20-30 km (lasy, szutrowe sciezki dojazdowe, 15% dojazd asfaltem). Od razu zaznacze, że na 29" nie czułem sie pewnie wiec rozważam tylko 26".

Dostępne środki pozwalają na rozglądanie się głównie za używkami, aczkolwiek znalazłem 2 nowe rowery. W perspektywie czasu przewiduje i tak ich rozbudowe (wymiane osprzetu), a że wymagań dużych nie mam to będę wdzięczny za opinie o niżej wymienionych kandydatach.

1) Merida One-Twenty 300d

2) Merida One-Twenty 500d

3) Focus Super Bud Team 2009

4) CANYON Nerve F8 AM

5) Specialized Stumpjumper 2006

Najbardziej słaniałbym się ku Meridzie OneTwenty bo jest nowa, ale z drugiej strony ten Focus wygląda na ładnie doposażony i mogę go oglądnąć dokładnie przed zakupem na miejscu i pewnie coś utargować. 
CANYON troche przekracza budżet ale ale myśle, że może coś utarguje i dozbieram.

Mam też takie małe pytanie bo nie do końca wiem jak rozpoznać 1 i 4 zawias :/ czy odczuje dużą różnice w pracy tych systemów biorąc 1-zawias?

A druga sprawa dotyczy pompowania. Nie należe do tych co się boją podjazdów i chętnie walcze na każdej górce. Czy ew. zakup dampera z platformą zredukuje takie bujanie? I czy dobrze myśle, że ono zależy w głównej mierze od wagi ridera przez co dla mnie może być dosyć mocno odczuwalne?

Będę wdzięczny za wszelkie uwagi i ew. propozycje jeśli widzieliście coś fajnego w sieci co mogłoby być alternatywą dla wyżej wymienionych.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...