wymiennik Napisano 11 Czerwca 2013 Napisano 11 Czerwca 2013 Poszukuję redukcji sztycy z 31,6 na 26,6. Szukałem po sklepach i w internecie ale jedyne co znalazłem to redukcja z 31,6 na 27,2. Jeśli nie ma takich i miałbym dać coś takiego do zrobienia to z czego musiałoby to być zrobione (aluminum?), jaka długość (czy musi być na całą długość sztycy w ramie czy wystarczy trochę mniej), czy musi mieć takie rozcięcie. Po co to rozcięcie? To rozcięcie zmniejsza się jak się włoży taką tuleję do ramy i ma rozpychać się? A czy można by wsadzić jedną redukcję w drugą: 31,6 na 27,2 i 27,2 na 26,6. Czy to się będzie trzymać, czy da się zamknąć szybkozłącze mocujące sztycę? Rozumiem, że to jest nieprofesjonalne i nieładne. Ale mam pożyczoną sztycę od kolegi i chciałbym ją przetestować w swoim rowerze, bez kupowania jej w ciemno.
Schwefel Napisano 11 Czerwca 2013 Napisano 11 Czerwca 2013 To przetestuj na jego rowerze, bo ramę połamać łatwo, gorzej z naprawą. Akurat znaleźć sztycę 31,6mm to nie problem.
deF Napisano 12 Czerwca 2013 Napisano 12 Czerwca 2013 Dokładnie, przy tak popularnym rozmiarze zabawa w redukcje ma średni sens, ta sztyca którą chcesz kupić musiałaby prezentować sobą jakąś niebywałą wartość. Redukcja musi mieć rozcięcie (zastanów się na jakiej zasadzie działa zacisk sztycy), mieć dość precyzyjnie dobrane wymiary (z dokładnością do 0,05 mm), powinna mieć niezbyt gładką powierzchnię wewnętrzną, długość min. 8 cm, lepiej ok. 10 cm oraz posiadać rant zapobiegający wpadaniu. Może być zrobiona zarówno z aluminium jak i stali. Jednostkowe wydzierganie tego metodami profesjonalnymi wyjdzie pewnie drożej niż przyzwoita sztyca w nominalnym rozmiarze. Wydzierganie metodami chałupniczymi ma szanse skończyć się kiepskim trzymaniem sztycy lub pęknięciem rury podsiodłowej w najgorszym wypadku.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.