Skocz do zawartości

[poprawna pozycja] Prośba o ocenę i uwagi

Herodot

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie,

wrzucam poniżej trzy świeże zdjęcia z prośbą o ocenę mojej pozycji na rowerze i uwagi.

Generalnie czuję, że jest cały czas jakiś potencjał do wykorzystania, ale nie będę pisał co i jak, bo nie chcę nic sugerować.

Pełny opis roweru (rama, mostek, kierownica) w garażu. Mostek jest ustawiony na -10 st.

Ostatnie zdjęcie jest najświeższe w sensie, że spod mostka wyjąłem ostatnią podkładkę, a kierownicę obróciłem wokół osi tak, że końce są trochę dalej i niżej, niż na początku.

Z góry dzięki za wszelką pomoc :)

001maj.jpg

002wtk.jpg

004twv.jpg

Napisano

Reba normalna, wzrost 181 cm. Proporcje tułów/nogi typowo męskie.

Dobrze się czuję na długiej ramie, dość rozciągnięte plecy mam.

Kombinuję w stronę efektywności, bo generalnie jest w porządku, w sensie nic nie boli, nie drętwieje itp. :)

Napisano

Na podstawie takich fotek niczego nie można zasugerować, no może siodełko mogło by być nieco wyżej, jaką masz długość nogi do krocza, a jaka odległość jest od góry siodełka (mierzone w środku długości) do środka osi suportu ?

Napisano

Wrzucilem to, co mialem pod reka.

Dzisiaj po poludniu zrobie pomiary i dam znac.

jaka odległość jest od góry siodełka (mierzone w środku długości) do środka osi suportu

Rozumiem, że pomierzyć wzdłuż rury podsiodłowej (od środka suportu do środka długości siodełka), a nie w pionie?

A co do fotek to przygotowac takie standardowe rozumiem? Kolarz na rowerze, rower w pionie, nogi na pedalach, rece na kierownicy, aparat prostopadle tak w polowie wysokosci sylwetki?

Napisano

Mierzyć nie dokładnie wzdłuż rury, zmierzyć od środka suportu do wierzchu siodełka w jego środku (siodełko zamontowane centralnie w jarzemku) .

Nie rób fotek, na  podstawie fotek praktycznie niczego merytorycznego nie można doradzić, gdyby to było takie proste nikt nie inwestował by w studia fittingu.

Napisano

jezeli oczekujesz sensownych odpowiedzi, to daj rownie sensowne fotki - te wbrew pozorom prawie niczego nie pokazuja

bardzo odwazne w domyslach i wyobrazni uwagi - wisisz za bardzo nad mufa, w terenie masz problemy z odciazanym tylnym kolem, byc moze bola cie barki  i/lub nadgarstki

Napisano

jezeli oczekujesz sensownych odpowiedzi, to daj rownie sensowne fotki

Czyli jakie? Mniej więcej takie, jak wcześniej napisałem (post 5)? Bo pierwsze były wrzucone wczoraj wieczorem z tego, co miałem pod ręką.

w terenie masz problemy z odciazanym tylnym kolem

Raczej nie, chociaż trudno mi ocenić, czy to kwestia balansu ciałem i przesuwania środka ciężkości czy kwestia dobrej pozycji jako takiej. Jak się robi trudno to podświadomie pozycje się zmienia i np. dociąża tylne koło.

byc moze bola cie barki i/lub nadgarstki

Nie aż tak, żeby bolało, ale na pewno mam wrażenie, że przesadziłem z szerokością kiery. Przy dłuższych jazdach zdarza mi się na lżejszych odcinkach zawężać chwyt przesuwając dłonie na klamki hamulców.

Napisano

fotka idealnie z profilu to podstawa, najlepiej na rekach lekko ugietych, zablokowanych i ugietych w lokciach do 90st, z korbami rownolegle do ziemi

pol zartem pol serio - moze kiera jest za szeroka na trasy, po ktorych jezdzisz - 3miasto i skandia wymagaja w zdecydowanej wiekszosci przede wszystkim aerodynamiki, a nie 'gorskiego' masztu :) zreszta najlepiej brac przyklad z samego orga, ktory popyla swoje traski na przelajowce :D haha

Napisano

Pomiary wykonane :)

Długość od środka osi suportu do środka siodełka wyszła 75 cm.

Długość nogi od stopy do krocza również 75 cm; mierzone w ten sposób http://www.cube.eu/pl/service/faq/faq-detail/article/how-do-i-determine-the-correct-frame-size/

Pomiary mogą mieć minimalny margines błędu, ale generalnie wychodzi bardzo podobnie.

Noga 75 cm przy 181 cm wzrostu ? to nie są typowe proporcje, przy tym wzroście noga powinna mieć 87 cm ...

Napisano

to nie są typowe proporcje

To może w ten sposób - noga do krocza (mierzona jak w doklejonym linku) 75 cm (inaczej nazwałbym to wysokością przekroku). Sprawdzałem kilka razy.

Natomiast jeżeli pomierzyć do pachwiny to jest jakieś 84 cm. Może stąd ta różnica?

A jeśli nie to cóż - po prostu tak matka natura sobie to u mnie wymyśliła :)

Napisano

Zajrzyj tu strona 2 - wrzuciłem tabelę wzrost / noga / wysokość siodełka :

http://www.forumrowerowe.org/topic/135739-poprawna-pozycja-stawu-kolanowego/page-2

Odnoszę wrażenie, że Twoja pachwina to jest krocze, wtedy wysokość nogi była by w granicach tolerancji ... i wtedy wysokość Twojego siodełka zgadzała by się z długością nogi :whistling:

I jeszcze definicja, żeby nie było wątpliwości :

http://pl.wikipedia.org/wiki/Krocze

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...