Skocz do zawartości

[korba i łańcuch] Blokowanie łańcucha

chris994

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Dwa tygodnie temu zakupiłem rower Romet Jolene 2. Od tego czasu 5 razy (przejechane zaledwie 100 km) zdarzyło mi się przedstawione na zdjęciu zablokowanie łańcucha. Dzieje się tak przy przełączaniu przerzutki z większej na mniejszą (3 na 2 i 2 na 1). Co może być przyczyną i jak rozwiązać ten problem?

korba: Truativ FiveD, 44/32/22, wkład suportu: Truvativ Power Spline, przerzutka przednia: Sram 3.0, łańcuch: Sram PC-830, Power-Link

IMG_20130607_205352-1370707766.jpg

Napisano

Zwróć uwagę czy dzieje się tak na jednym ogniwie. Może jest za ciasno spięte. Jeżeli tak, to możesz dać mu trochę więcej luzu gnąc łańcuch w tej płaszczyźnie w której jest sztywny. Albo śrubokrętem. Jedno i drugie z wyczuciem. Możesz też zobaczyć czy nie ma zadziorów na tarczach.

Albo podjechać do sklepu gdzie kupiłeś, niech oni się męczą ;)

Napisano

Ja bym regulował przednią przerzutkę - wkręcił śrubkę LOW ;)

Wkręcenie śrubki L nie wchodzi w grę, ponieważ przerzutka przestaje wtedy zrzucać na 1.

Napisano

Po prostu korba a raczej jej blaty zaciągają łańcuch. Zazwyczaj winne są temu zadziory na zębach w poszczególnych blatach. Fakt, że dzieje się tak na największym i średnim blacie nie świadczy dobrze o jakości wykonania tej korby. Spróbuj zlokalizować te zęby i je podpiłować. Kolejna przyczyna to być może za slaby naciąg tylnej przerzutki ergo za długi łańcuch.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...