Skocz do zawartości

[Pedaly] Opinie o SPD firmy BBB

Marta84

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Blok kompatybilny z spd Shimano.

Jedno łożysko maszynowe plus ślizg.

Regulacja siły wpięcia. 

Ciężki pedał z aukcji jest lżejszy od najlżejszego mtb Shimano. 

Napisano

Lekkość to nie wszystko. Na MTB Trophy widziałem jak ktoś połamał cranka. Zresztą nie pierwszy raz to widziałem ;). I tu pytanie czy lepiej mieć lekki popsuty pedał, czy ciężki i działający? :)

Co do tych spd, to są dość drogie. No i niepokoi mnie jednak to łożysko ślizgowe - jak tam się syf dostanie to będzie głośno ;).

Napisano

Tu akurat polemizowałbym z Tobą czy Shimano działają w takim błocie  :P Testowałem XTRy dwa miesiące i zdecydowanie wolę Cranki (przynajmniej na maratony), bo nigdy nie ma problemów z wpięciem i "szarpaniem" się z zapchanym błotem blokiem. Cranki pękają głównie na sprężynach lub skrzydełkach jak ktoś przywali w kamień, a to najczęściej jest spowodowane brakiem techniki, albo po prostu pechem. IMO złotym środkiem mogłyby być Looki i chyba jak zajadę "trójki" to ich spróbuję.

Odnośnie BBB myślę, że warto się nad nimi zastanowić jak szukasz czegoś nowego. Podejrzewam że mało osób je testowało, więc ciężko będzie znaleźć Ci opinię kogoś na forum, może poszukaj w necie. Natomiast jak działanie Shimano Ci opowiada i chcesz sprawdzone pedały to lepiej kupić Shimano. Konstrukcja BBB podobna jest do Shimano, ale bardziej ażurowa, więc może zminimalizuje największy minus Shimano czyli zapychanie się błotem. Jak użyli dobrych jakościowo materiałów to myślę, że wytrzymałość powinna być podobna do Shimano. Tutaj masz test wersji tytanowej (z google tłumacz dasz radę ;) ) - http://www.velozine.nl/2012/12/12/bbb-forcemount-ti-pedalen/

No i niepokoi mnie jednak to łożysko ślizgowe - jak tam się syf dostanie to będzie głośno .

Cranki mają ślizgowe łożyska w tańszych modelach i problemów z nimi nigdy nie miałem. Jedyny minus to, że pedał odczuwalnie ciężej się obraca, przy zastosowaniu gęstego smaru. 

Napisano

IMO lepszej opinii tutaj na pewno nie dostaniesz :) W tych BBB, które chcesz kupić wygląda na to, że rozwiązali problem z tą odpadającą blaszką.

Zadaj sobie po prostu pytanie czego oczekujesz od pedałów. Czy jeździsz w błocie i oczekujesz w takich warunkach dobrej pracy pedałów przy mniej ażurowej konstrukcji niż Eggbeatery- jeżeli tak to ja bym kupił te BBB. Natomiast jeżeli potrzebujesz pancernych (zarówno wagowo, ale przede wszystkim wytrzymałościowo) pedałów, a przy jeździe w błocie nie przeszkadza Ci konieczność oczyszczenie pedałów i bloków z syfu, aby móc się wpiąć to prawda jest taka, że pod tym względem Shimano nic nie pobije.

Ewentualnie kompromis między wytrzymałością i bezproblemową pracą czyli Look S-Track - 

http://allegro.pl/look-s-track-mtb-pedaly-nowe-promocja-i3306860231.html

http://portal.bikeworld.pl/rower/artykul:a16/10520/Look+S-Track/

Na nich nie jeździłem, więc nie wiem jak to wygląda w praktyce. Choć pewnie charakterystyka jazdy (luzy robocze) zbliżona jest do Eggbeaterów. 

Napisano

Ja Ci napisałęm co nieco, sprzedajemy te pedalce :)

Sam używam takich w wersji tytanowej.

Drugi rok pod nogą, ale używane na asfalcie.

Sprężyna nie jest rewelacyjnie mocna ale bez problemu trzyma. 

Jeden pedał ma lekko "przetoczoną" oś przez prawdopodobnie brud. 

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...