Kowal034 Napisano 5 Czerwca 2013 Napisano 5 Czerwca 2013 Witam, problemem jest hałasujący/a suport/korba. Wydaje mi się również, że jest pewne tarcie podczas kręcenia. Czym to może być spowodowane? Dodam, że rower jest z lutego i już raz był w serwisie z powodu suportu. Wrócił, było wszystko dobrze. Przejechane max.200km. Czy mógł dostać się np. piach gdzieś w tamte okolice i jest to spowodowane właśnie tym? Oraz czy mógł on zostać źle zamontowany ponieważ gdy patrzę na zębatki to wydaje mi się że się ósemkują. Oczywiście nie rozkręcałem go na razie z racji tego że jest jeszcze gwarancja ale zastanawiam się poważnie nad zmianą suportu na lepszej marki. Pozdrawiam i czekam na odpowiedź. Rower to : http://www.kross.pl/pl/2012/evado-2-0
artex232 Napisano 5 Czerwca 2013 Napisano 5 Czerwca 2013 Jaki to jest dźwięk ? ciągły, przerywany ? Może przednia przerzutka Ci wadzi o łańcuch, a blaty korby są wygięte.
Kowal034 Napisano 5 Czerwca 2013 Autor Napisano 5 Czerwca 2013 2i regulaminu Właśnie problem w tym, że przerzutkę własnie wyregulowałem i łańcuch nie dotyka pomimo tej 8. Hałas jest ciągły. Nawet jak prowadzę rower do tyłu wtedy go słychać. Nie wiem jak to opisać, jest to tak jakby piach w łożyskach. Jak jeździłem na rolkach była to ciągła przypadłość. Najchętniej **** oddał bym go do serwisu ale zanim oni odeślą do Kross'a to dwa tygodnie bez roweru, a jest mi akurat potrzebny przez najbliższy czas. Cały czas coś się dzieje. Jak nie tarczówki trą to przerzutka zawadzała o łańcuch. Stery się rozkręcały. Teraz ten suport. Szkoda gadać. Lepiej przeczytaj sobie regulamin żeby cie stąd ktoś nie Wy********ł ...
artex232 Napisano 5 Czerwca 2013 Napisano 5 Czerwca 2013 To rozkręć suport, wszystko wyczyść i nasmaruj ŁT gwinty. Chociaż mało prawdopodobne że to suport jeżeli nawet przy swobodnym prowadzeniu roweru hałasuje. Dzwięk przypomina trzeszczenie ? Pisk ? metaliczne obcieranie ? Może coś w piastach ?
Kowal034 Napisano 5 Czerwca 2013 Autor Napisano 5 Czerwca 2013 2i regulaminu Trzeszczenie. A wyjmować ten suport z ramy czy nie ? Mam klucze do tego etc. Ale czy jeśli wyjmę to nie stracę gwarancji?
artex232 Napisano 5 Czerwca 2013 Napisano 5 Czerwca 2013 Tak, musisz wyjąć. Tylko rób to ostrożnie żeby niczego nie porysować. Ja w swoim tyle rzeczy robiłem i na gwarancje w razie czego brali I nie wysyłali do kross-a tylko na miejscu. Zaoszczędzają przez to na kosztach przesyłek i jakiś papierach
Kowal034 Napisano 5 Czerwca 2013 Autor Napisano 5 Czerwca 2013 2i regulaminu A możesz polecić jakieś korby do tego roweru? Ta jest miękka i czuje jak jade np. pod góre na wyższych przełożeniach jak się wygina wraz z zębatkami co powoduje tarcie łańcucha o przerzutke. A może to wina wkładu suportu który jest miękki? Dużo nie waże więc to raczej nie od ogromnej siły wkładanej w pedałowanie
artex232 Napisano 5 Czerwca 2013 Napisano 5 Czerwca 2013 Ja mam alivio m430, i jak dla mnie jakość wykonania i sztywność jest super Wymienne blaty więc w razie zużycia kupujesz tylko zębatke. Ale spróbuj najpierw odkręcić suport i nasmarować. PS: Jak zamontujesz nową korbę to stracisz gwarancję
Kowal034 Napisano 5 Czerwca 2013 Autor Napisano 5 Czerwca 2013 2i regulaminu Zrobię to jutro bo w piątek lub sobotę. Jak pozniej zamontuje starą to znów będzie na gwaracji
Kowal034 Napisano 9 Czerwca 2013 Autor Napisano 9 Czerwca 2013 Rozwiązaniem było przejechanie 30 km. Najprawdopodobniej było to po prostu ziarenko piasku, które po pewnym czasie uległo "degradacji"
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.