Skocz do zawartości

[suport] dziwne tarcie oraz hałas

Kowal034

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, problemem jest hałasujący/a suport/korba. Wydaje mi się również, że jest pewne tarcie podczas kręcenia. Czym to może być spowodowane? Dodam, że rower jest z lutego i już raz był w serwisie z powodu suportu. Wrócił, było wszystko dobrze. Przejechane max.200km.

Czy mógł dostać się np. piach gdzieś w tamte okolice i jest to spowodowane właśnie tym? Oraz czy mógł on zostać źle zamontowany ponieważ gdy patrzę na zębatki to wydaje mi się że się ósemkują. Oczywiście nie rozkręcałem go na razie z racji tego że jest jeszcze gwarancja ale zastanawiam się poważnie nad zmianą suportu na lepszej marki. Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.

Rower to : http://www.kross.pl/pl/2012/evado-2-0

Napisano

2i regulaminu

Właśnie problem w tym, że przerzutkę własnie wyregulowałem i łańcuch nie dotyka pomimo tej 8. Hałas jest ciągły. Nawet jak prowadzę rower do tyłu wtedy go słychać. Nie wiem jak to opisać, jest to tak jakby piach w łożyskach. Jak jeździłem na rolkach była to ciągła przypadłość. Najchętniej **** oddał bym go do serwisu ale zanim oni odeślą do Kross'a to dwa tygodnie bez roweru, a jest mi akurat potrzebny przez najbliższy czas. Cały czas coś się dzieje. Jak nie tarczówki trą to przerzutka zawadzała o łańcuch. Stery się rozkręcały. Teraz ten suport. Szkoda gadać.

Lepiej przeczytaj sobie regulamin żeby cie stąd ktoś nie Wy********ł ...

Napisano

To rozkręć suport, wszystko wyczyść i nasmaruj ŁT gwinty. Chociaż mało prawdopodobne że to suport jeżeli nawet przy swobodnym prowadzeniu roweru hałasuje. Dzwięk przypomina trzeszczenie ? Pisk ? metaliczne obcieranie ? Może coś w piastach ?

Napisano

2i regulaminu

Trzeszczenie. A wyjmować ten suport z ramy czy nie ? Mam klucze do tego etc. Ale czy jeśli wyjmę to nie stracę gwarancji?

Napisano

Tak, musisz wyjąć. Tylko rób to ostrożnie żeby niczego nie porysować. Ja w swoim tyle rzeczy robiłem i na gwarancje w razie czego brali :) I nie wysyłali do kross-a tylko na miejscu. Zaoszczędzają przez to na kosztach przesyłek i jakiś papierach :)

Napisano

2i regulaminu

A możesz polecić jakieś korby do tego roweru? Ta jest miękka i czuje jak jade np. pod góre na wyższych przełożeniach jak się wygina wraz z zębatkami co powoduje tarcie łańcucha o przerzutke. A może to wina wkładu suportu który jest miękki? Dużo nie waże więc to raczej nie od ogromnej siły wkładanej w pedałowanie :)

Napisano

Ja mam alivio m430, i jak dla mnie jakość wykonania i sztywność jest super :) Wymienne blaty więc w razie zużycia kupujesz tylko zębatke. Ale spróbuj najpierw odkręcić suport i nasmarować.

PS: Jak zamontujesz nową korbę to stracisz gwarancję

Napisano

2i regulaminu

Zrobię to jutro bo w piątek lub sobotę. Jak pozniej zamontuje starą to znów będzie na gwaracji :)

Napisano

Rozwiązaniem było przejechanie 30 km. Najprawdopodobniej było to po prostu ziarenko piasku, które po pewnym czasie uległo "degradacji" :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...