Skocz do zawartości

[zabezpieczenie] Abus bordo 6000 czy U-lock Kryptonite?

emk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Postanowiłam sprawić sobie solidne zabezpieczenie roweru jako że zostawiam go czasem na kilka godzin pod uczelnią. Kupiłam w Niemczech Abus Bordo 6000 (http://www.sklep.wygodnyrower.pl/start/details/574/16/) za 65 euro, jednak zastanawiam się czy nie lepszym rozwiązaniem byłby U-lock Kryptonite Evolution 4 LS ? Czy ktoś ma jakieś doświadczenie z zapięciem typu Abus Bordo? Myślałam też o Abus Granit X-Plus, jednak tutaj cena oscyluje w granicach 400 zł. Poradźcie proszę, czy warto zamieniać kupionego Abusa Bordo 6000 na coś innego, czy może jest to wystarczająco solidne zabezpieczenie, aby oprzeć się próbom kradzieży :)

Pozdrawiam

Napisano

Istotny dla mnie jest też transport zapięcia, u-locka i łańcucha nie miałabym za bardzo gdzie zamontować, pozostawałoby wożenie w plecaku, a Bordo mogę przypiąć z pokrowcem do ramy. Rower jest już dość wiekowy, aktualnie wart prawdopodobnie jakieś ~1500 zł (Giant), nie jest to jakiś super sprzęt. Z tego co wiem Abus jest dobrą firmą, typ Bordo nie jest chyba jeszcze zbytnio popularny w Polsce i ciężko mi znaleźć o nim opinie a chciałabym mieć pewność, że nie zostanie sforsowane przez złodziejaszków i nie wydałam tych 280 zł na darmo ;)

Napisano

Do roweru wartego 1500 PLN Bordo wystarczy aż nadto, nie bawiłbym się w żadne wymiany. Zakładam, że Bordo zabezpieczy ramę i tylne koło, ew. dokupiłbym tanią linkę do zabezpieczenia przedniego koła i siodełka. Czasami złodziejowi brakuje 2 pln na piwo i gotów się połakomić na najzwyklejsze siodełko.

Napisano

Do roweru wartego 1500 PLN Bordo wystarczy aż nadto, nie bawiłbym się w żadne wymiany. Zakładam, że Bordo zabezpieczy ramę i tylne koło, ew. dokupiłbym tanią linkę do zabezpieczenia przedniego koła i siodełka. Czasami złodziejowi brakuje 2 pln na piwo i gotów się połakomić na najzwyklejsze siodełko.

zgadzam się całkowicie. Bordo to porządna niemiecka konstrukcja i sprawnie odstrasza złodziei. Do tego nie ma mozliwości przecięcia Bordo nożycami do cięcia jakie zabieraja ze sobą złodzieje. U-Lock będzie dużo większy w przenoszeniu a Bordo zawsze schowasz w torbie lub w sakwie w zestawie.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Bordo 6000 używam od ponad 2 lat, rower zapinany na klatce i pod uczelnią - jeszcze go mam :) - drugi raz również bym go kupił ze względu na rozmiary.

Napisano

Moim zdaniem ulock ma tą przewagę nad Abusem Bordo 6000, że aby go zdjąć trzeba przepiłować oba pręty, natomiast przy przy Bordo wystarczy przepiłowanie go w dowolnym miejscu i można wyjąć rower.

• Mod Team
Napisano · Ukryte przez Schwefel, 3 Lipca 2013 - Brak powodu
Ukryte przez Schwefel, 3 Lipca 2013 - Brak powodu

@@Karol34, Ile Ci płacą za reklamę tego sklepu? A może to nawet Twój własny biznes? Nie ładnie... Daje Ci moderację postów, bo takie zachowanie tajne jest niezgodne z regulaminem forum i jakąkolwiek etyką.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...