Skocz do zawartości

[500-1200 złotych] rower crossowy dla faceta

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich na forum. 

Przymierzam się do kupna roweru na początku czerwca. Jestem zupełnym laikiem w tych sprawach ale czas w końcu zacząć przygodę! Doradźcie proszę jakim rowerem się zainteresować w przedziale cenowym do 1200 złotych. Poszukuję roweru uniwersalnego, crossowego. Większość  moich tras będzie utwardzonych a pewnie czasem uda się też zjechać w polną drogę. 

Czy w tym przedziale cenowym jestem w stanie znaleźć coś rozwojowego i sensownego dla mnie nowego czy może lepiej skupić się na znalezieniu czegoś używanego? Pewnie gdyby miał to być rower używany należy do niego doliczyć koszty jakiegoś przeglądu, serwisu i przygotowania do sezonu więc cena zakupu powinna być nieco mniejsza?

Moja waga to 80 kg

Wzrost: 179 cm

Jestem zupełnie świeży w tematyce rowerowej więc każda rada będzie bardzo przydatna.  

Napisano

Rower typu cross nie jest rowerem uniwersalnym. Wiem, że dzisiaj można się w tym pogubić, ale najbardziej uniewrsalnego roweru można się spodziewać po rowerze typu trekking.

W skrócie: CROSS to rower pomiędzy szosówką (kolarzówką),a rowerem MTB (góralem) mający sportowe zacięcie z przeznaczeniem raczej na asfalt, drobne leśne utwardzone (nie błotnisto - piaszczyste) drogi,O kołach 28 calowych o wąskich gładkich oponach, ciut szerszych od opon klasycznego roweru szosowego, prosta kierownica, brak błotników, bagażnika itp.

TREKKING to rower najogólniej mówiąc rower do turystyki, dojazdów do pracy, wycieczek itp. Koła podobne, pełne błotniki, oświetlenie, bagażnik na sakwy, bardziej wyprostowana sylwetka podczas jazdy.

Jakimś kompromisem pomiędzy tymi rowerami jest mój (w moim garażu) możesz sobie zerknąć. Mnie kosztował po odliczeniu vatu ok 650PLN (rocznik 2011) teraz jest sprzedawany chyba po ok 1100 PLN.

Na forum jest gigantyczny temat opisujący wrażenia jego użytkowników, ale jest ponad 1000 odpowiedzi i trzeba się przez to przebić.

Piehursson o ile pamiętam jeszcze ze dwa miesiące temu, ty zadałeś prawie identyczne pytanie i też nie znalazłeś od razu tego tematu :)

Napisano

było wałkowane już milion razy

Lazaro Integral V3 lub Kands Maestro - oba na allegro

i poświęć chwilę czasu na poczytanie forum, wszystko już o tych rowerach napisano

dziękuję za szybką odpowiedź

A czy coś ze starszych- tańszych modeli używanych  jest godne uwagi? Nie ukrywam, że to 1200zł byłoby najlepiej skarjną granicą a znacznie poniżej tej sumy byłoby super. Mam ograniczony budżet na ten cel i nie da rady go przekroczyć. 

Napisano

Piehursson o ile pamiętam jeszcze ze dwa miesiące temu, ty zadałeś prawie identyczne pytanie i też nie znalazłeś od razu tego tematu :)

prawda, prawda... wstyd mi jesli mój pierwszy post został źle odebrany odebrany  :icon_redface: nei miałem takiego zamiaru

A czy coś ze starszych- tańszych modeli używanych jest godne uwagi? Nie ukrywam, że to 1200zł byłoby najlepiej skarjną granicą a znacznie poniżej tej sumy byłoby super. Mam ograniczony budżet na ten cel i nie da rady go przekroczyć.

Lazaro, jak najbardziej mieści się w Twoim budżecie i z nowych rowerów w tym przedziale cenowym a nawet wyższym nie znajdziesz nic lepszego.

Co do używek to trzeba się dobrze znać na rowerze, żeby kupić coś co nie pogrąży nas finansowo. Ja się nie znam więc polecać Ci nie będę,

Jak Krzysztof wcześniej wspomniał zajrzyj do podlinkowanego przez niego tematu. Tam o Lazaro znajdziesz wszystkie interesujące Cię informacje.

Napisano

Lazaro, jak najbardziej mieści się w Twoim budżecie i z nowych rowerów w tym przedziale cenowym a nawet wyższym nie znajdziesz nic lepszego.

Co do używek to trzeba się dobrze znać na rowerze, żeby kupić coś co nie pogrąży nas finansowo. Ja się nie znam więc polecać Ci nie będę,

Jak Krzysztof wcześniej wspomniał zajrzyj do podlinkowanego przez niego tematu. Tam o Lazaro znajdziesz wszystkie interesujące Cię informacje.

Pytanie może śmieszne ale zadam: da się do tych dwóch rowerków dokręcić błotniki bagażnik przynajmniej? Tak na chwilę gdybym chciał się wybrać gdzieś z torbami czy sakwami w podróż. 

Napisano

tak naprawdę koleś nic nie napisał o osprzęcie oprócz tego, że z tyłu jest przerzutka acera (1 klasa niżej niż alivio). ze zdjęć można podejrzeć, że z przodu jest z kolei przerzutka tourney (3 klasy niżej, najsłabsza grupa) czyli kiepścizna. Nic też nie napisał o stanie roweru, napędu. Jak już wcześniej pisałem, jesli się nie znasz to kupowanie używki może być bardzo bolesne. Chyba, że masz kogoś kto na rowerach się zna i obejrzy taki egzemplarz razem z Tobą.

Napisano

tak naprawdę koleś nic nie napisał o osprzęcie oprócz tego, że z tyłu jest przerzutka acera (1 klasa niżej niż alivio). ze zdjęć można podejrzeć, że z przodu jest z kolei przerzutka tourney (3 klasy niżej, najsłabsza grupa) czyli kiepścizna. Nic też nie napisał o stanie roweru, napędu. Jak już wcześniej pisałem, jesli się nie znasz to kupowanie używki może być bardzo bolesne. Chyba, że masz kogoś kto na rowerach się zna i obejrzy taki egzemplarz razem z Tobą.

rzeczywiscie malo danych w opisie podał

a zabawa w składanie czegoś z elementów takich jak np. tutaj jest opłacalne? 

http://allegro.pl/ultralekka-rama-z-oprzyrzadowaniem-marki-bulls-i3262652667.html

Napisano

Co myślicie o takim rowerku? co prawda z kategorii szosówek ale jakoś wydaję mi się, że taki też by mi pasował tylko nie wiem co z jego osprzętem za tą cenę i czy w ogóle warto.      http://allegro.pl/tr...3283727301.html

nieżle pokombinowane, z tyłu kaseta HG30 (wygląda na nie zajechaną), z przodu korby M131 z przełożoną najwiekszą tarczą z 48(42) na co najmniej 52 :)

Widać że zdjął pedały SPD lub innego systemu, założone V-brake - zapewne zostawił sobie hamulce szosowe, bo V-ek tam na pewno nie było.

http://tablica.pl/of...ss-ID2Vxcb.html   Jechać przymierzać i brać, takie moje zdanie:)

Raczej nie skusiłbym się, nie za tą cenę. Już po sposobie osadzenia siodła widać, że użytkownik nie ma pojęcia o rowerze, nie mówiąc o tym jakie musiął cierpieć katusze jadąc. Pedały to jakiś marketowy plastykowy wytwór chińskiego niewolnika. Tylne hamulce widać, że próbował coś ustawiać po wymianie klocków, ale albo ma źle dobrane klocko albo coś porozginał, bo nie wygląda to normalnie. No i rama raczej za duża na niecałe 180 cm

Napisano

Szukam podobnego roweru, Crosowego tak do 1200.

Co myślicie o Meridzie 20-V? Nie ma przypadkiem lepszego widelca niż Kand i Lazaro?

Napisano

Ostatnio "przymierzyłem" fajny jak na moje laickie oko rowerek; Kross Evado 1.0. Czy argumenty sprzedającego, że podstawa to rama, która w tym przypadku jest bardzo dobra i najlepsza wśród konkurecji są prawdziwe? Wiem, że ma on nieco słabszy osprzęt ale jak się ma ten rowerek do opisanych wyżej  Lazaro Integral i Kandsa ?

http://allegro.pl/rower-kross-evado-1-0-alu-28-shimano-roz-19-m-i3293379589.html

Napisano

Ostatnio "przymierzyłem" fajny jak na moje laickie oko rowerek; Kross Evado 1.0. Czy argumenty sprzedającego, że podstawa to rama, która w tym przypadku jest bardzo dobra i najlepsza wśród konkurecji są prawdziwe? Wiem, że ma on nieco słabszy osprzęt ale jak się ma ten rowerek do opisanych wyżej  Lazaro Integral i Kandsa ?

http://allegro.pl/rower-kross-evado-1-0-alu-28-shimano-roz-19-m-i3293379589.html

W tym rowerze slabsze masz prawie wszystko. Napęd gdybyś chciał go zebrać sam wyszedłby kilka stów taniej niż w Kands, czy Lazaro - jest po prostu kilka klas niżej. Amortyzator słabszy. Do tego wymiana piasty w tylnym kole, bo fabrycznie jest wolnobieg, co na wstępie powinno ten rower dyskwalifikować (+oczywiście związane z tym zaplatanie koła od nowa, czyli pewnie sewis). Reasumując - doprowadzenie do klasy Maestro kosztowałoby Cię razem z samym rowerem pewnie z 2 tys. Czy ram jest lepsza? Co do wykonania, być może trochę - lakier wygląda na bardziej matowy. Na pewno jest ładniejsza, do tego dochodzi geometria - tu kwestia raczej, która Tobie bardziej pasuje, nie która jest lepsza. Jakimś plusem może być też regulowany mostek. Ale czy to powoduje, że warto w ogóle rozważać kupno Krossa? Według mnie zdecydowanie nie.

Napisano

kjubas, kombinujesz jak koń pod górę. Już było napisane w budżecie 1200zł z nowych rowerów tylko Kands lub Lazaro, nic lepszego nie znajdziesz.

Nie wiem na ile się znasz na rowerach, a przynajmniej stanie technicznym, bo jeżeli słabo to używki bym odradzał, żebyś nie kupił nic zjechanego.

Rozumiem że chcesz jak najtaniej, ale na używkach trzeba się znać i przede wszystkim trafić dobry rozmiar ramy żebyś się nie męczył podczas jazdy.

Ponadto sezonie ciężko o dobrą używkę poniżej 900zł więc czy warto za 200zł pchać się w rower z którym nie wiadomo co się działo?

Moje zdanie jest takie, kup Lazaro (poproś o założenie amortyzatora NVX - podobno dopłata 40zł ale naprawdę warto) i ciesz się z jazdy, jeżeli przejeżdżasz rocznie średnią krajową to lepszego roweru ci nie potrzeba a z roweru nowego nieużywanego człowiek zawsze bardziej się cieszy:)

Pozdrawiam

Napisano

(poproś o założenie amortyzatora NVX - podobno dopłata 40zł ale naprawdę warto)

do Lazaro montują blokowanego NEX'a a to czy warto jest już zupełnie osobną kwestią

Napisano

do Lazaro montują blokowanego NEX'a a to czy warto jest już zupełnie osobną kwestią

Mnie zaproponowali NVX z blokada skoku.

...a co do samego wyboru roweru, też zastanawiałem się nad Lazaro  ale obejrzałem sobie dokładnie geometrię. Lazaro jest dłuższy przy tej samej wysokości Ramy niż np. Merida Crossway na której mnie się jeździ bardzo dobrze. Także ja Lazaro nie wezmę bo nie lubię leżeć na ramie, a osprzęt z czasem się wymieni. Jasne, że będzie to kosztować więcej, ale też rozłoży się w czasie.

Polecam, żebyś sobie pojeździł na kilku rowerach w sklepach niedaleko Ciebie, wybrał najlepszy dla siebie (nie patrz na ceny na razie) i potem porównaj ich wymiary z Lazaro.

Napisano

Mnie zaproponowali NVX z blokada skoku.

Ludzie kupujący Lazaro z blokadą mają zamontowane NEX'y więc na tej podstawie wysnułem taki wniosek :) Nikt nie ma NVX'a, przynajmniej nikt o takim fakcie nie informuje.

Napisano

Ludzie kupujący Lazaro z blokadą mają zamontowane NEX'y więc na tej podstawie wysnułem taki wniosek :) Nikt nie ma NVX'a, przynajmniej nikt o takim fakcie nie informuje.

No ja mam to na mailu :-) a logiczne jest to o tyle, że NVX'y i tak mają bo montują je w Kands Maestro.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...