Skocz do zawartości

[sztyca] Thudbuster w fullu?

Kaiketsu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

hej,

Zamierzam pod koniec roku kupić fulla. Póki co jeżdżę na hardtailu. Aby uprzyjemnić sobie lato, myślałem nad thudbusterem (amortyzowaną sztycą), by uprzyjemnić życie czterem literom. Planowałem go potem zabrać do fulla.

No, ale nasunęło mi się pytanie - amortyzowany tył i amortyzowana sztyca, czy to będzie w ogóle realnie odczuwalne jako poprawa komfortu? Głupio by było płacić 600zł za coś ledwo wyczuwalnego, najwyżej pozaciskam zęby na hardtailu jeszcze przez kilka miesięcy...

Napisano

Miałem kiedyś podobne wizje dotyczące amortyzowanej sztycy na fullu :D

Primo pierwsze 600 zł za sztycę amortyzowaną to ponury żart niewart pieniędzy. 300 PLN to IMO absolutny max. A w ogóle skoro planujesz przesiadkę na fulla, to ja bym tą kase zostawił na niego.

Primo drugie będzie Cię podbijać i gorzej tłumić nierówności. Wiem, bo sprawdzałem :( Wpierw dobije sztyca, potem dobita sztyca przeniesie energię na damper. Droga tłumienia się wydłuża, a 99% lekkiego obciazenia przyjmuje sztyca, czyniąc damper całkowicie zbędnym.

Jak tak się boisz o swój kuper, kup sobie miękkie siodło do tego fulla :)

Napisano

Czyli kiepski pomysł! jej, dobrze zrobiłem, że spytałem, prawie 700zł zostanie w porteflu :D

Siodło już kupiłem "podobno" wygodne (WTB Speed) i kuper jednak boli po godzinie, nawet przez pieluchę, stąd moje dalsze poszukiwania ;)

No, ale w takim razie pomysł ze sztycą odpada.

Napisano

Są 2 wersje thudbustera, mam wersję ST na sprzedaż gdybyś był zainteresowany. Fajnie wybiera małe nierówności, na początku ciągle myślałem, że mam nienapompowane opony :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...