Skocz do zawartości

[korba]alivio FC-M430 opinie

artex232

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Mam zamiar w niedługim czasie kupić korbę shimano alivo M430. Jakie są wasze opinie, oraz czy warto ją kupić ?

Oraz jak z trwałością ?

Napisano

ja myslę, że korba deore m590 będzie lepsza bo jest na zintegrowanej osi i wykonana w systemie hollowtech dzięki czemu uzyskaśz niższą wag ei naprawdę sporą sztywność. Ja po przesiadce z kwadratu stwierdziłem ze tylko zintegrowana oś bo nie ma mowy o tarciu łańuchca i w ogóle jakoś wydajniej

Napisano

Witam. Mam zamiar w niedługim czasie kupić korbę shimano alivo M430. Jakie są wasze opinie, oraz czy warto ją kupić ?

Oraz jak z trwałością

Mam ta korbę w rowerze zimowym i do warunków deszczowo-błotnych. Po 2 sezonach (przebiegu nie znam, bo nie rejestrowałem, sądzę, że z 5 tys będzie) łańcuch nie przeskakuje, a druga już kaseta (też grupa alivio) zaczyna zdychać.

Napisano

Wiem że na zintegrowanej osi będzie lepsza, ale jest duża różnica cenowa. Suport pod octalink kosztuje 60 zł, hollowtech 100 zł, korba alivio 120 zł, a deore 260 zł. Więc 180 zł vs 360 zł= 180 zł różnicy, za to mogę już kupić hebel na przód którego również potrzebuje.

Napisano

Oraz jak z trwałością ?

Miałem 411 i 430. Dobre, rozbieralne korby. Trochę ciężkawe (stalowe blaty) ale za to trwałe i stosunkowo tanie.

Napisano

Dobre korby, bo tanie i dobre :)

Trwałe i tanie.

I dobre

Bo tanie.

Czego chcieć więcej?  :teehee:

Sam bym używał gdybym nie kupił dwa lata temu M590 :)

Napisano

jeżdżę już kolejny sezon zimówką na Alivio i uważam to za idealny stosunek jakości do ceny.

Korbę kupiłem ostatnio nawet taniej http://www.bikestacja.pl/pl/korba-shimano-alivio-fc-m410-kwadrat-czarna.html

Jako że to zimówka nie potrzebuję wydawać kasy na Hollowtech skoro rower waży 15kg i nie służy ściganiu się, na pierwszym miejscu jest bezawaryjność i trwałość a nie waga.

polecam :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...