vener Napisano 2 Maja 2013 Napisano 2 Maja 2013 Z góry zaznaczam, że pasjonatem rowerów ani mechaniki nie jestemZgięła mi się oś więc zmuszony jestem ją wymienić. Doszedłem do momentu widoczengo na zdjeciach i nie wiem co dalej zrobić. Proszę o wskazówki Zdjecia- http://imageshack.us/g/1/10131969/
lyndowss Napisano 2 Maja 2013 Napisano 2 Maja 2013 Wygląda to na wolnobieg i rozebrałeś go całego. Wystarczy mieć klucz i go odkręcić i będziesz mógł wszystko wyczyścić i złożyć.
seraph Napisano 2 Maja 2013 Napisano 2 Maja 2013 Niepotrzebnie rozkręciłeś wolnobieg, ale nie musisz go zdejmować żeby wymienić oś. Nie musisz mieć zatem do niego klucza. Wymaga to trochę wiekszego skupienia i precyzji, ale da się zrobić. Mając nadzieję, że nie pogubiłeś kulek wyciągając stara oś weź nową i złóż wszystko w odwrotnej kolejności smarując uprzednio najlepiej smarem do łożysk. Jeśli się nie ma wprawy to kontrowanie może Cię trochę irytować, ale wszystko jest do zrobienia
lyndowss Napisano 2 Maja 2013 Napisano 2 Maja 2013 Fajnie, ale wolnobieg musisz wykręcić, żeby dobrze oczyścić wszystko i nasmarować obficie nowym smarem. Klucz do wolnobiegu, albo chałupnicze metody odkręcania.
seraph Napisano 2 Maja 2013 Napisano 2 Maja 2013 Aaa jak chcesz dobrze wyczyścić to musisz, bo żeby nasmarować to już nie Co do tych chałupniczych metod to daj znać jak ci się uda to zrobić bez niszczenia lub przynajmniej rozbebeszania "bębenka" ze sprzęgłem. Jeśli stare mazidło z łożyska jest tylko czarne, a nie zmieniło się w masło lub co gorsza w wosk zaprawiony kurzem i piachem to dokładne czyszczenie można z w miarę czystym sumieniem sobie odpuścić jeśli szkoda kasy na klucz do wolnobiegu.
Mod Team Puklus Napisano 3 Maja 2013 Mod Team Napisano 3 Maja 2013 Fajnie, ale wolnobieg musisz wykręcić, żeby dobrze oczyścić wszystko i nasmarować obficie nowym smarem. Nie musi ale to będzie trochę karkołomne zadanie
vener Napisano 3 Maja 2013 Autor Napisano 3 Maja 2013 Problem w tym że łożysko też jest zepsute i chcę je wymienić. obejrzałem sobie ten filmik i mam 2 wnioski:-nie mam takiego klucza-u mnie nie było tego wystającego elementu, na któy w ok.1:50-2 autor filmu nasadzał klucz.
beskid Napisano 3 Maja 2013 Napisano 3 Maja 2013 Jeśli chodzi Ci o ten wystający element to jest to oś szybkozamykacza. Występuje tylko w ośkach drążonych a Ty masz pewnie pełną ośkę. Wtedy nie ma tego elementu a całe koło jest mocowane do widełek za pomocą śrub. Kolejna sprawa to jeśli nie masz klucza a chcesz wymienić kulki to jak najbardziej da się to zrobić. Najwięcej kłopotu jest od strony koronek ale przecież za pomocą małego śrubokręta lub pensety da się je wyjąć. Wszystko czyścisz nakładasz towot delikatnie wkładasz nowe kulki i problem z głowy.
vener Napisano 3 Maja 2013 Autor Napisano 3 Maja 2013 Wyjąć da radę ale jak włożyc nowe?Przecież koronka(chyba tak to sie nazywa) ma za dużą srednicę żeby wejść
beskid Napisano 3 Maja 2013 Napisano 3 Maja 2013 Bardzo bym był zdziwiony gdyby tam było łożysko lulkowe na wiankach. Zazwyczaj ganiają tam sobie same kulki. A jeśli nawet to włóż tam same kulki bo wtedy łożysko będzie trwalsze.
lyndowss Napisano 3 Maja 2013 Napisano 3 Maja 2013 No ja serwisowałem rower, który właśnie miał łożyska w piastach na wiankach. Czyli wianki są mniej wytrzymałe od samych kulek? W łożyskach sterów to są tylko wianki, więc mnie to tak zastania.
beskid Napisano 3 Maja 2013 Napisano 3 Maja 2013 A czy nie widzisz różnicy w pracy sterów a piasty?? W niektórych typach sterów były też łożyska rolkowe. Łożyska na wiankach są trwałe ale nie tolerują nawet minimalnych luzów. Wiedzą o tym posiadacze starszych typów rowerów i piast gdzie bardzo często dochodziło do mielenia wianka przez kulki.
miti09 Napisano 3 Maja 2013 Napisano 3 Maja 2013 No ja serwisowałem rower, który właśnie miał łożyska w piastach na wiankach. Czyli wianki są mniej wytrzymałe od samych kulek? W łożyskach sterów to są tylko wianki, więc mnie to tak zastania. Jak pęknie ci wianek, to piasta może się zablokować, z samymi kulkami to się raczej nie stanie
Mod Team Puklus Napisano 3 Maja 2013 Mod Team Napisano 3 Maja 2013 to piasta może się zablokować Wątpię, wianek jest miękki, został by zmielony i osadził by sie na brzegach.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.