Skocz do zawartości

[kaseta] Z 8rz na 7rzędów

Romeq07

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam taki mały problem, posiadam piastę tylną(stara 105) o rozstawie 126mm.

Ogólnie jest napisane, że jest to piasta pod kasetę 7-rzędową.

Mam w związku z tym dwa pytania:

1. Czy mimo tego, wejdzie kaseta 8-rzędowa? Czytałem gdzieniegdzie, że stara 600 ex, o tym samym rozstawie, obsłuży 8-rzędową kasetę.

2. Jeżeli to nie wchodzi w grę, to czy istnieje możliwość kupna 8-rzędowej kasety i przerobienia jej na 7-rzędów? Tj zdjęcie największej zębatki? Czytałem na forum, że zabieg w stronę odwrotną jest możliwy, przy zastosowaniu podkładek bodajże, jak to wygląda w tą stronę?

Pytam się o to, ponieważ 7-rzędowe kasety to tylko HG41 i HG30, tourney i altus. Wolałbym, mimo wszystko, złożyć szosę na lepszej zębatce :)

Chyba, że wydziwniam i ta kaseta w zupełności wystarczy na dalsze i częste wyprawy ;)

P.S. Chyba, że są to typowe MTB kasety i powinienem patrzeć tylko na sorę?

Napisano

Przejście z 8 na 7 to nie problem. Wystarczy mieć dystans, albo po prostu kupić 8 rzędową kasetę i ograniczyć ją przerzutką. W drugą stronę też się da, bo rozstaw zębatek jest taki sam. Musisz tylko roznitować zębatki, zabrać jedną, a potem znitować. Bez nitowania ponownego to nie jestem pewien efektu. SRAM chyba robi, albo robił nie nitowane kasety, ale nie wiem czy we wszystkich grupach. Czyli jakbyś kupił SRAM'a to byś tylko nie założył jednej zębatki i tyle Twoich prac.

Napisano

Czaję. A czym się różnią kasety pod MTB i szosę SRAM, lub Shimano? Różnicą jest tylko inny rozstaw zębów, czy generalnie szukać muszę tylko kaset z dopiskiem "szosa".

Dla shimano 8 i 7 rzędowe to chyba tylko Sora i Tiagra, a Sram?

Napisano

Piasta z bębnem pod 7rzędów- zamontujesz kasetę 7-mio rzędową.

Piasta z bębnem 8/9 rzędów- zamontujesz kasetę 8/9 rzędów oraz z podkładką 7-mio rzędową.

Jeżeli 105ka jest pod 7kę i chcesz zamontować kasetę, a dysponujesz tylko 8rzędową to musisz usunąć (uprzednio roznitowując/rozkręcając całą konstrukcję) jedną koronkę oraz jedną podkładkę (z8rz. zrobisz 7rz.). Różnica w grubościach dystansów oraz zębatek są na tyle małe, że możesz je pominąć.

Sprawdź jeszcze czy owa piasta nie jest przypadkiem pod standard UG (gwint na zewn. bębna).

Napisano

Jest kompatybilna z UG i HG, sprawdzałem. Ok, dzięki wielkie.

Tylko ostatnie pytanko: szukać tych kaset typowo pod szosę, czy każda się nada? 

Dodam, że składam szose na Jaguarze :)

Napisano

Pytam się o to, ponieważ 7-rzędowe kasety to tylko HG41 i HG30, tourney i altus. Wolałbym, mimo wszystko, złożyć szosę na lepszej zębatce

Chyba, że wydziwniam i ta kaseta w zupełności wystarczy na dalsze i częste wyprawy

Oj wydziwiasz wydziwiasz! Mimo że to najniższa grupa to nie ma kompletnie czego tym kasetą zarzucić. Są trwałe i tanie, więc możesz spokojnie brać i nie martwić się o jakość.

Napisano

Dzięki, Sebek, zapamiętam :)

Zaintrygowałeś mnie z tą wymianą bębenka, Christoph. Natrafiłem na podobny temat na forum i rzekło ówdzie, iż można nałożyć współczesny bębenek.

Tj. każdy bębenek będzie pasował? Pod HG szukam.

Korzystając z linka podesłanego przez kolegę: http://sheldonbrown.com/k7.html#transplant

(jeżeli dobrze zrozumiałem) nie ma potrzeby wymiany bębenka, tylko chodzi o odpowiednie przesunięcie piasty?

Przyznam się, że nie do końca to rozumiem...

Napisano

Witam

Chciałbym się dołączyć do tematu gdyż na przyszłość chciałbym wiedzieć czy jest to możliwe.

Moja mama ma teraz kasetę w swoim krossie Trans w roczniku 2012 niestety jest ona 7 rzędowa i kupno takiej w przyszłości będzie nie opłacalne. Dlatego chciałbym się zapytać czy jest możliwość właśnie tak jak autor tematu wspomniał zamontowanie kasety 8 rzędowej bez zmiany piasty?Jak to sprawdzić? Czy tylko trzeba będzie 1 koronkę odłożyć?

• Mod Team
Napisano

Jeżeli mamy starą piastę shimano i bębenków cały worek, możemy sobie je przekładać, wszystkie powinny pasować, poza najnowszymi np z XT. Zmiana bębenka z 7 na 8 nie wnosi nic poza koniecznością przesuwania obreczy koła o kilka mm bo nie będzie wtedy na środku.

Dlatego chciałbym się zapytać czy jest możliwość właśnie tak jak autor tematu wspomniał zamontowanie kasety 8 rzędowej bez zmiany piasty?Jak to sprawdzić? Czy tylko trzeba będzie 1 koronkę odłożyć?

Na pewno sie na tak zrobić z kaseta 9 rzędową bo sam tak jeździłem. Z ósemką zapewne też sie da, wyrzucając 11t i dając podkładkę, lub roznitowując kasetę i wyrzucając 1 bieg. Moim zdaniem wymiana bębenka jest rozsądniejsza.

Napisano

Ok, dziękuję wam serdecznie, w zasadzie wszystko wiem. :)

Ostatnia sprawa: gdybym się zdecydował na kupno kasety 8-rzędowej i chciałbym usunąć jedną zębatkę - muszę wymienić dystanse z 3.15mm na 3mm aby wszystko mi sprawnie działało?

Czy na tych 7 rzędach różnica skumulowana jest niewielka?

Napisano

2i regulaminu

No chyba inny jest index 7 a 8 i pewnie musiałbyś poprzekładac te dystanse.

Wracając do zmiany bębenka przy piaście 105 z 7 na 8 wcale nie ma konieczności przesuwania obręczy wobec piasty jak kolega Puklus pisze, a powiem ci wiecej, nawet nie rozciągałem tylnych widełek, a rozstaw mam 126.

Jedyna rzecz jaką zrobiłem, to usunąłem 2 podkładki dystansowe i przy okazji serwisu piasty przesunąłem oś. Bębenek który kupiłem to SHIMANO Y3SW98060.

http://pokazywarka.pl/64bx18/

zdjęcia na szybko zrobione telefonem, więc jakość nie za bardzo,

ale sie dało i cały tamten sezon przejeździłem bez problemu :)

Napisano

No chyba inny jest index 7 a 8 i pewnie musiałbyś poprzekładac te dystanse.

Index jest podobno taki sam. Jednak słyszałem dwie opinie zasłużonych userów na tym forum. Raz, że są takie same indeksy, drugi raz, że nie da się do końca dobrze tego wyregulować z manetkami 7 rzędów z kasetą na 8 rzędów. W kompendium jednak jest napisane. że odległości zębatek w 7 i 8 rzędowych kasetach są takie same.

http://www.forumrowerowe.org/topic/128950-kompendium-kompatybilno%C5%9B%C4%87-nap%C4%99d%C3%B3w-6-11s/

Napisano

Ahm, czyli zdania są podzielone, ale skoro Tobie, christoph, działa tylko ze zmianą osi w praktyce, to chyba tak musi być :)

Które podkładki usunąłeś, tak z ciekawości?

Napisano

Ahm, czyli zdania są podzielone, ale skoro Tobie, christoph, działa tylko ze zmianą osi w praktyce, to chyba tak musi być

Ja mówiłem cały czas o indeksie. To tak, żeby była jasność. ;)

• Mod Team
Napisano

Index jest podobno taki sam.

Nawet jeżeli sie rożni a ktoś pisało kilkunastu setkach, to ta różnica jest tak mała ze nie powoduje problemów z działaniem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...