Skocz do zawartości

[łańcuch] Przeskakuje

janUsz45

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich

Mam problem z łańcuchem i wolnobiegiem. Parę dni temu wymieniłem zerwany łańcuch sram, założyłem nowy shimano cn-ug51 do starego wolnobiegu. Problem w tym że jak mocniej depne na pedały to łańcuch się slizga na 8 biegu się prawie nie da jechać na wyższych biegach jest lepiej. Waszym zdaniem to wina łańcucha czy już pora zmieniać wolnobieg?

• Mod Team
Napisano

slizga na 8 biegu

Jesteś pewny ze to wolnobieg ?? poza tym nie wymienia sie samego łańcucha chyba ze robi sie to z głową, teraz musisz wymienić zębatki także, czy to wolnobieg czy też kaseta.

Napisano

Ja korbe wymieniam gdzieś co trzecia wymianę kasety i łańcucha. Z przodu nawet z racji tego, że tarcze są dużo większe, to rzadziej się zużywają.

Musisz ocenić stan uzębienia na korbach :) Możesz wymienić wolnobiego (bo przy nowym łańcuchu nie ujedziesz na starym) i ocenić w praktyce czy nic nie przeskakuje.

Jak łańcuch będzie się układał na tarczy z przodu. Spróbuj go odciągnąć i zobaczyć ile odstaje - 1-2mm to norma. Jeżeli dużo za dużo, to oznaczać będzie znaczne zużycie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...