Skocz do zawartości

[Korba i Kaseta] Oceniamy stan zębatek napędu

Puklus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pomóżcie proszę, stan korby jak na zdjęciach.

Rower potestowy kupiony pod koniec września, w sklepie z gwarancją.

Obecne rozciągnięcie łańcucha na poziomie 0.4% (0.5mm na 132.2mm nowego łańcucha), kaseta potwierdza również dobry stan napędu.

Czy możliwe, że korba lub blaty zostały podmienione na zużyte?

Czy korba (Shimano M522) może być w takim stanie jeśli cały napęd jest względnie nowy (<2000km)?

Czy Waszym zdaniem to może podlegać pod zgłoszenie gwarancyjne?

korba2.jpg

korba1.jpg

Napisano

Albo mam krzywe oko, albo zeby nie sa symetryczne - naciskajaca krawedz zeba wydaje sie glebiej wycieta, ale skoro twierdzicie inaczej, to moze moje wrazenie

Napisano

Obecne rozciągnięcie łańcucha na poziomie 0.4% (0.5mm na 132.2mm nowego łańcucha), kaseta potwierdza również dobry stan napędu.

trochę tego nie zrozumiałem

10 półogniw to 5 cali czyli 127 mm

jakoś dziwnie mierzyłeś

ale 0.5 to zużycie małe jeżeli porównamy nawet do 127

Napisano

Witam!! Panowie jak oceniacie tą kasetę?

1. c9d6.jpg

Czy podejdzie nowy łańcuch? 

i drugi wolnobieg tym razem:

rngm.jpg

w tym wolnobiegu prawdopodobnie i tak muszę łańcuch wymienić bo proszę zobaczyć co się stało ze starym łańcuchem:

fslh.jpg

• Mod Team
Napisano

Kaseta wygląda w miarę ok, wiec powinno działać, ewentualne docieranie, wolnobieg z tego co widać jest ok tego czego nie widać to nie widać.

Napisano

Dziękuje za potwierdzenie moich przypuszczeń.

Teraz nie wiem czy brać tą XT czy nową SLX

Mam już kasetę lekko używaną xt i nowy łańcuch xt

Tylko zastanawiają mnie obtarte napisy na ramionach korby.

Takie obtarcia robią się po ponad 1tys km,

Napisano

Do oceny kaseta.... martwi mnie trochę ta 6ka. Przyjmie nowy łańcuch ? Przejechane ma jakieś 3,5tyś km. łańcuch ponad 2tyś i czas żeby go zmienić, ale co z kaseta ?

post-169364-0-83757400-1384442125_thumb.jpg

Napisano

Zebatki są w dobrym stanie, co do suportu, to może być tak że bedzie potrzebował zmiany za kilka/kilkanaście kilometrów, ale w przypadku korby SLX taka wymiana suportu Ciebie nie minie. Najlepiej wtedy kupic suport np Accenta pod normalne wymienne łożyska i korzystać z taniego pakietu suportu.
Mi wizualnie odpowiada XT.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...