Skocz do zawartości

[Amortyzator] Amor do maratonów do 600zł ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Chciałbym kupić amortyzator do maratonów do mojego Gianta XTC :)

co możecie doradzić w podanym budżecie ?

na razie mam na oku :

1) Rock Shox Recon Silver Solo Air 100mm - nowy za 600zł

2) R7 Elite Super TCP Clickit - używka 500zł

3) RST First Air - uzywka 400zł

Co możecie o nich powiedzieć?

Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

Pozdrawiam

Napisano

Reconem nie zachwycałbym się. Tłumnik TK i wysoka waga.

Manitou i FIRST mają golenie 30mm, więc przy cięższym użytkowniku może być wiotko.

Napisano

Ten Epicon to może nie jest głupi pomysł :) waży ok.1700g i do tego cena przystępna :)

Tylko są dwie wersje LOD i RLD - mógłby ktoś mi to rozszyfrować ? ...chyba chodzi o blokadę z kierownicy, ale nie jestem pewien :)

Pozdrawiam

Napisano

tylko pytanie jak ten Epicon będzie się sprawował na maratonach?

jestem dość lekki (ok.65kg) i nie upalam też za dużo więc może przeżyje :)

Napisano

O to się nie martw bo akurat ten wideł jest w swojej klasie liderem. Ja go miałem kupować do jazdy w ciężkim terenie a ważę ponad 90 kg więc...

Napisano

Jak dla mnie Epicon ma jedną wadę. Przy lekkich zawodnikach (mam 55kg) ciężko ustawić, żeby dobrze tłumił, a jednoczaśnie nie tracił 1/3 skoku lub dobijał przy byle okazji.

Napisano

decyzja już raczej podjęta :) będzie Epicon :)

tylko teraz kwestia estetyki :) czy biały amor będzie pasował do mojego XTC 0 ? czy może lepiej czarny ?

8_40521_14_11_08.jpg

• Mod Team
Napisano

Epicon X2 od zwykłego ?

Zwykły epicon to widelec do XC o skoku do chyba 100 czy 120mm.

X2 z tego co sie orientuje to już widelec do AM, Ma większy skok i bodajże oś 15mm. tak że pewnie wymiana piasty by się kłaniała.

• Mod Team
Napisano

tylko teraz kwestia estetyki :) czy biały amor będzie pasował do mojego XTC 0 ? czy może lepiej czarny ?

Mam 2 rowery na tej ramie w domu z czarną rebą i srebrnym sidem na obu wyglądają doskonale, czarny bardzo dobrze pasuje do tej ramy. Biały właśnie może wyglądać dziwnie bo rama nie ma białych akcentów.

Napisano

Dzięki za pomoc koristo.

Jeszcze jedno pytanie, czy wszystkie epicony x2 posiadają ten ukośny znak E na ladze? Bo widziałem w sklepie właśnie takiego za 599 i nie wiem czy to ten stary LOD czy nowy x2.

Napisano

EPICON kupiony i założony :)

faktycznie jest problem z ustawieniem go pod lekką osobę :) Upuściłem z niego powietrze to dobija :) muszę podpompować :)

Ogólnie już trochę kimometrów zrobił po górach i jestem zadowolony :) Grunt to dobrze go napompować ;)

Tak to wygląda (Trzy Kopce Wislańskie) :

a8b0f227b2abdfd9med.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...