rosol Napisano 24 Kwietnia 2013 Napisano 24 Kwietnia 2013 Witam. Mam problem z korbą shimano w hexagonie v3 Podczas jazdy w ułożeniu korby takim że prawe ramię jest maksymalnie w gorze to slychać metaliczny odgłos tak jakby metal stukał o metal. Sprawdziłem wszystko ściągnąłem nawet osłonkę i dalej to samo. Wie ktoś co może być powodem tego?
Mod Team Puklus Napisano 24 Kwietnia 2013 Mod Team Napisano 24 Kwietnia 2013 Jeżlei na trzecim biegu z przodu to korba stuka o przerzutkę, miałem tak, musiałem spiłować korbę
rosol Napisano 24 Kwietnia 2013 Autor Napisano 24 Kwietnia 2013 No właśnie na każdym przełożeniu, od korby do przerzutki jest jeszcze spory luz. A możliwe że po ok 800 km suport zebrał luzy?
piotreeek Napisano 25 Kwietnia 2013 Napisano 25 Kwietnia 2013 Czy robi tak tylko podczas jazdy, czy też przy kręceniu na sucho? Spróbuj ściągnąć łańcuch z zębatek i zakręcić. Po 800km nie powinien mieć luzów, a może tylko miska się poluzowala? Masz narzędzia żeby to sprawdzić? Wysłane z mojego GT-S5830 za pomocą Tapatalk 2
Mod Team Puklus Napisano 25 Kwietnia 2013 Mod Team Napisano 25 Kwietnia 2013 Nawet jak by ten luz złapał to suport nie powinien wydawać metalicznych dźwięków. To wygląda jak by coś ewidentnie tarło. zdejmij łańcuch z korby i uważnie sie jej przyglądnij, może np odkręciła ci sie jedna śruba od małej zębatki io coś uderza? Tak też miałem.
robur Napisano 26 Kwietnia 2013 Napisano 26 Kwietnia 2013 Podepnę się pod ten wątek, od jakiegoś czasu mam podobny problem, coś dziwacznie stuka podczas jazdy (korba, suport, coś z prawej strony). Dźwiek niesie się po całej ramie, jest regularny, zawsze w tym samym położeniu. Wczoraj wymieniony został łańcuch i wolnobieg. Nadal to samo. Podczas zupełnie odkręconej przedniej przerzutki - bez zmian. Stuka, stuka, stuka gdy mocniej naciskam na prawą pedałę. Na "sucho" wszystko jest ok.
piotreeek Napisano 26 Kwietnia 2013 Napisano 26 Kwietnia 2013 jestem rowerzystę, naciskam na prawą pedałę. Jak ty piszesz? Jest tylko jedna nazwa: pedał, pedały a nie pedało, pedała
wojszat95 Napisano 26 Kwietnia 2013 Napisano 26 Kwietnia 2013 @robur, więc czemu nie wymienisz lepiej prawy pedał? Sądzę, że tutaj może być rozwiązanie tej zagadki Ew. wykręć pedał, wyczyść i nasmaruj gwint,wkręć ponownie.Jeśli dźwięk będzie występował dalej to radzę wymienić pedał bo najprawdopodobniej on jest winny...
robur Napisano 26 Kwietnia 2013 Napisano 26 Kwietnia 2013 jestem rowerzystę, naciskam na prawą pedałę. Jak ty piszesz? Jest tylko jedna nazwa: pedał, pedały a nie pedało, pedała wybacz, że Cię uraziłem, nie znam się tak dobrze na "pedałach" jak Ty ... Tutaj nie chodzi o pedał (!), jest nowy, został dziś wymieniony suport (były widoczne luzy). Ale tak jakby nadal coś nie grało. Zostaje już chyba tylko korba?
Mod Team Puklus Napisano 26 Kwietnia 2013 Mod Team Napisano 26 Kwietnia 2013 nie znam się tak dobrze na "pedałach" jak Ty ... Tu nie chodzi i znajomość pedałów tylko języka polskiego który coraz częściej jest językiem obcym ...
wooke Napisano 26 Kwietnia 2013 Napisano 26 Kwietnia 2013 Też się podepnę, bo mam problem chyba z suportem. Chodzi o Shimano Alivio BB-ES25 Octalink w Levelu A2. Jest to nowy rower, który sam składałem, bo kupiony został w kartonie. Kiedy kręcę pedałami słychać podobny dźwięk do ocierania kulek o metal. Miałem problem z pedałem, ale rozkręciłem je, nasmarowałem i przestało stukać. Ale teraz znów co jest nie tak. Tylko zastanawiam się czy to kolejny raz pedał czy suport nawala. - Wysłano z HTC 7 Mozart -
Paroo Napisano 27 Kwietnia 2013 Napisano 27 Kwietnia 2013 Jak wymieniłeś suport i pedały to wątpię, żeby przyczyną była korba. Przyjrzyj się dokładnie, może końcówka linki o coś uderza (od przedniej przerzutki), chyba, że zębatki ocierają np. o prowadnik. Kombinuj ) Jeśli rozkręcaliście pedały, to trzeba je dobrze zmontować, tak żeby nie było luzów na łożyskach. Za mocno skręcone dadzą efekt tarcia czyli zgrzytanie i inne dziwne dźwięki. Oczywiście idzie za tym szybkie zużywanie się łożysk jak i pedała. To samo tyczy się kół no i suportu jeśli da się go rozkręcić.
robur Napisano 30 Kwietnia 2013 Napisano 30 Kwietnia 2013 Nadal bez zmian w moim przypadku, suport nówka, łańcuch i kaseta też a problem się nadal powtarza... Z dnia na dzień jest coraz gorzej niestety. Codzienny regularny metaliczny stukot. Linka nie haczy o nic, żadne śrubki nie są poluzowane, osłona jest dobrze dokręcona, nic nie wadzi o prowadnicę przerzutki przedniej. Dodam, że taki sam stukot występuje gdy, zarówno przerzutka przednia jak i osłona zębatek są wykręcone. Nie napisałem też (nie miałem pojęcia czy to może mieć jakiś związek), że dziwnym zbiegiem okoliczności miało miejsce zerwanie się jednego z gwintów pod koszyk bidonu (nie można teraz wykręcić śrubki). Nie mogę sobie poradzić z tym problemem, serwisy tylko by coś wymieniały na nowe... Nikt nie chce sie przyjrzeć temu problemowi... Może ktoś ma jakiś pomysł? Jestem wielce otwarty
zekker Napisano 1 Maja 2013 Napisano 1 Maja 2013 Jaki masz rower? Jeżeli to marketowy full to może jest luz na zawiasie. Czy jak kręcisz na stojąco to też stuka?
robur Napisano 1 Maja 2013 Napisano 1 Maja 2013 Kross level a2, niemalże 3 letni, przebieg to może trochę ponad 4k km. Podczas kręcenia w tył - cisza. Nie wiem jak się zachowuje podczas kręcenia w przód w czasie postoju (wydaje mi się że będzie spokój - brak nacisku). Klepnięte z R800i
Mod Team Puklus Napisano 1 Maja 2013 Mod Team Napisano 1 Maja 2013 Ostatnio miałem coś jak by podobnego, stukało podczas jazdy. najgorsze ze wszystko było ok. Nic nie było luźne i zaczynałem sie niepokoić. Podczas eliminacji znalazłem luźne szprychy, luźną śrubę w prowadnicy przerzutki, i jeszcze kilka ciekawych rzeczy w akcie desperacji miałem juz rozbierać bębenek, kiedy bez koła walnąłem ręką w wahacz i zaczęło dzwoni okazało sie ze jedna śruba ze delikatnie poluzowała. 3 dni szukałem sprawcy. U ciebie też bym dokładnie szukał, nie zrażając sie że wszystko ok wgląda ok bo diabeł tkwi w szczegółach
robur Napisano 1 Maja 2013 Napisano 1 Maja 2013 Tyle, że u mnie dzwięk wydobywa się tylko podczas pedałowania, jest to regularny stukot. Po weekendzie zamierzam zaopatrzyć się w jakieś narzędzia i coś porozkręcać. A nuż na coś wpadnę.
wooke Napisano 1 Maja 2013 Napisano 1 Maja 2013 Czy wykręcając suport w tym Levelu trzeba ponoć na nowo gwintować ramę?
wojszat95 Napisano 1 Maja 2013 Napisano 1 Maja 2013 Coś ty....a niby czemu.Mam tą ramkę(level A2)z 2009r. co prawda ale wykręcałem suport i bez jakichkolwiek problemów.
wooke Napisano 1 Maja 2013 Napisano 1 Maja 2013 Ktoś mi mówił, że jak wykręce nakrętki to gwint już nie będzie się nadawał do ponownego wkręcenia. - Wysłano z HTC 7 Mozart -
robur Napisano 4 Maja 2013 Napisano 4 Maja 2013 Tak prezentuje się moja korba. Widać znaczne wychylenia. Czy to może być przyczyna tych regularnych stuków podczas pedałowania? Należy ją wymienić? Dodam, że podczas kręcenia w takim "środowisku" słychać było wydobywające się stuknięcia. Tutaj link do filmu: http://tinypic.com/r/2qitzcp/5
Mod Team safian Napisano 4 Maja 2013 Mod Team Napisano 4 Maja 2013 Tyle, że u mnie dzwięk wydobywa się tylko podczas pedałowania, jest to regularny stukot. Sprawdzałeś siodełko, sztycę? Często tak właśnie jest, że wydaje się jakby to coś z napędu a to syf na sztycy, albo jarzmie daje o sobie znać Jak na stojąco pedałujesz to też tak jest?
robur Napisano 4 Maja 2013 Napisano 4 Maja 2013 Przejechałem przed chwila kilka km i o dziwo cisza. Zwykle zaczynało stukac od razu lub po kilkuset metrach. Jutro przejade większy dystans i zobaczymy. +Klepnięte z R800i +
robur Napisano 5 Maja 2013 Napisano 5 Maja 2013 Sprawdzałeś siodełko, sztycę? Często tak właśnie jest, że wydaje się jakby to coś z napędu a to syf na sztycy, albo jarzmie daje o sobie znać Jak na stojąco pedałujesz to też tak jest? Na stojąco także coś klepie. Zawsze w tym samym miejscu. Dziś zaczęło stukać po przejechaniu ok 1,5km. Możliwe byłoby to, że przyczyną mogą być zbyt mocno dokręcone pedała? Zastanawia mnie, dlaczego stukać zaczyna po określonym dystansie. Nie zawsze od razu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.