Skocz do zawartości

[piasta] Czy wymieniać łożyska ze smarem ?

cabanmat

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Koła na których jeżdżę zrobiły już dwa sezony, są na piastach JoyTecha.

Czy muszę po dwóch sezonach zajżeć do piast ?

Czy ewentualna wymiana smaru i łożysk polepszy właściwości "toczne".

Jaki smar polecacie do piast ?

Napisano

Jak poznam czy łożyska nie wymagają wymiany ?

Z tego co wiem to muszę zaopatrzeć się w specjalny klucz do wolnobiegu, jeszcze w jakie ?

Napisano

Tam nie ma łożysk jako takich tylko kulki. Jeśli masz wolnobieg i trochę zdolności manualnych to do tej operacji nie potrzebujesz go rozkręcać. Ewentualne wżery na kulkach czy konusach poznasz bez trudu. Co do smaru to wystarczy taki do łożysk tocznych innymi słowy popularny towot.

Napisano

Nie zapominajmy o bieżniach, one też mogą się uszkodzić.

Tam nie ma łożysk jako takich tylko kulki.

Bez przesady, że jak nie maszynówki to nie ma łożysk? Po prostu inna konstrukcja, ale całość to nadal łożysko.

• Mod Team
Napisano

Do Joytechow to zalecał bym zaglądać min. raz na sezon, smar zwykł, np łt 43 styka. piasty nie wymagają cudownego smaru.

Tam nie ma łożysk jako takich tylko kulki.

Aha a kulki sa zawieszone w super spolaryzowanej plazmie ...

Łożysko – część urządzenia technicznego np. maszyny lub mechanizmu, podtrzymująca (łożyskująca) inną jego część (łożyskowaną) w sposób umożliwiający jej względny ruch obrotowy (np. wał, oś). 

Chyba wystarczy wyjaśniania? Łożysko to nie tylko 2 pierścienie kulki, koszyk i uszczelnienie, łożysko to najprościej miejsce w którym 2 elementy mogą niezależnie od siebie wykonywać ruch obrotowy. Bo są łożyska na kulkach, igłach, stożkach i ślizgowe i pewnie kilka jeszcze takich o których nie słyszałem. 

Napisano

Aha a kulki sa zawieszone w super spolaryzowanej plazmie ...

Można się już śmiać czy jeszcze nie. Najlepiej jak się nic nie ma do dodania to trzeba się do czegoś przyczepić. Jak nie rozumiesz stwierdzenia „nie ma łożysk jako takich” to nie lej mi t..a o tym czym jest ten element. Kolega zapytał czy musi ściągać wolnobieg i sens mojej wypowiedzi dotyczył tylko tej operacji bo nie wszyscy panie wszechwiedzący mają świadomość co tam jest w środku. Być może ktoś pomyśli, że siedzi tam łożysko typu „wianuszek” a nie "kulkowe" , które raczej nie dało by się oglądnąć bez zdejmowania wolnobiegu.

Kiepski byłem z biologi ale chyba wszystkie ssaki maja łożyska.

• Mod Team
Napisano

Jak nie rozumiesz stwierdzenia „nie ma łożysk jako takich”

łożyska jako takiego nie ma np kawałek pręta z okrągłym walcem centrycznie nań nasadzonym, A tam jest ewidentne ładne, rozbieralne i regulowane łożysko jak np było w maluchu tylko tam zamiast kulek były stożki. 

Być może ktoś pomyśli, że siedzi tam łożysko typu „wianuszek” a nie "kulkowe" , które raczej nie dało by się oglądnąć bez zdejmowania wolnobiegu.

ja tam zawsze sobie z tym radziłem, za czasów jak miałem wolnobieg. 

Co nie zmienia faktu, nie można pisać ze tam nie ma łożyska jako takiego bo niektórzy to źle zinterpretują.

Napisano

@Puklus ale właśnie chodzi o to aby interpretacja była prawidłowa. Miej litość i nie pisz, że stwierdziłem fakt braku łożyska. Miałem przecież na myśli same kulki nie osadzone w żadnych pierścieniach czy wiankach. Stąd właśnie to nieszczęsne stwierdzenie „jako takich”. Następnym razem będę super precyzyjny i mam nadzieję nie toczyć więcej dyskusji na temat rzeczonego łożyska.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...