Skocz do zawartości

[pedały rowerowe] przejście na SPD czy warto?

Bajerniak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

jestem pasjonatem wypadów rowerowych mtb

Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem przejścia na pedały SPD i odpowiednie obuwie rowerowe...

Jednak jestem ciemny jak tabaka w tym aspekcie.

Czekam na wasze podpowiedzi, tzn chciałbym wiedzieć czy warto spróbować przesiąść się na takie mocowanie stopy?

Jakie pedały kupić? na co zwrócić uwagę? i jaki but?

Nie jeżdźę maratonów, nie ścigam się, czysta rekreacja po lasach i lekkich pagórkach.

Jestem dość lekki ok. 72kg przy 177cm wzrostu

Nie ukrywam że trochę kosztuje dobry but i pedał, ale serwismen u którego właśnie co dopiero zrobiłem przegląd mojego Cube,

powiedział mi że warto, człowiek zyskuje ok 80% mocy na docisku pedału...

Pozdrawiam.

Napisano

Tematów o tym jest tu mnóstwo, wystarczy poczytać.

Zapytując co zyskasz a co stracisz niewiele się dowiesz bo jak to zwykle bywa rozpęta się wojna ideologiczna platformowcy vs spdowcy. 

Napisano

Napisze krótko warto.

A i użyj opcji szukaj tematów tego pokroju jest tu dużo.

O spóźnione się.

Wysyłane z mojego GT-I9000 za pomocą Tapatalk 2

Napisano

Wczoraj poraz pierwszy wpiąłem swoje nowiutkie SPD w pedały zatrzaskowe.,mimo że sprzęt kupiłem jeszcze zimą ubiegłego roku.Wrażenia są bardzo pozytywne.Trzeba na początku myśleć o tym że ma się stopy unieruchomione .Na razie nie miałem przygód przykrych.Pedałuje się super.Po prawdzie muszę przyznać że całą zimę ćwiczyłem nawyk pedałowania "na okrągło" na rowerze stacjonarnym z noskami ,tak że teraz to chyba u mnia procentuje.Ale zachęcam,odwagi.

Napisano

No właśnie nie wspomniałem o najważniejszej sprawie...

jak można zdjąć stopę z pedału spd w razie upadku czy innej przykrej sprawy?

czy można to szybko zrobić?

ciężko się przyzwyczaić do takiego jeżdzenia ???

dzięki za odpowiedzi.

Napisano

Szybko się przyzwyczaisz, jeśli przejdziesz. Co do kraks czy innych przewracań - zastanów się jak idzie noga przy upadku. Czy podobnie nie ucieka noga przy wypinaniu się z pedałów? :P

Z tytułu spd miałem jedną kraksę - na samym początku, gdy się uczyłem jeździć w spd :) Od blisko 3 lat nic i zawsze mogłem szybko się odpiąć z gejów. Tfu, pedałów  :whistling:

Napisano

Jak napisałem wcześniej wczoraj zaliczyłem około 40km na spd,ale w sobotę kręciłem się przez godzinę po osiedlu w ruchu miejskim ,gdzie musiałem co chwilę wpinać i wypinać buta.Robiłem to rozmyślnie aby wyrobić sobie nawyk szybkiego wypinania i póżniej szybkiego wyszukania pozycji buta do wpięcia.Nie wiem czy jest to najlepsza metoda zapoznawania się z spd,ale próbować warto.Aczy można szybko wypiąć buta,na pewno można jeśli jest się do tego przygotowanym,ale w chwili zapomnienia można zaliczyć "glebę".Ja na razie tego nie zaliczyłem i Tobie też nie życzę.Pozdro.

Napisano

Ja tam jeżdżę w spdkach ale uważam że warto tylko jeżeli jeździsz w górach po terenie. Na szosie po płaskim mam wrażenie że raczej nic nie dają.

Napisano

Ja właśnie czekam na swoje pierwsze SPD i już nie mogę się doczekać, kolega ostatnio kupił też swój pierwszy zestaw i jest zdecydowanie zadowolony (jeździ po szosie)

Napisano

Ja dzisiaj pojeździłem pierwszy raz w spd, znaczy się Lookach Quartz. Rower szybciej startuje, jazda jest płynna, pokonywanie wzniesień efektywniejsze, przeskoki przez dziury bezproblemowe. Jedyne co może napawać niepokojem to trudne sigletracki, zwłaszcza gdy obok urwisko. Chwila zawahania z wypięciem i lecisz w przepaść :) 

A przy okazji, miałbym pytanie w kwestii ustawienia bloków. Wysunąłem je na maksa w przód buta i wydaje mi się, że lepiej by mi się kręciło, gdybym mógł je wysunąć jeszcze 2-3mm. Od zawsze naciskałem na pedał centralnie tą twardą kostką na zgięciu. Obecnie blok jest ciut do tyłu. Nie mam przez takiegio mocnego wciśnięcia w pedał. Stopy mam małe (but 40), dlatego lubiłem mieć oś bliżej placów (właśnie na tej kości). Czy są jakies sposoby, żeby ten blok przesująć jeszcze o te 2mm? Nie wiem, naciąć nieco to zagłębienie w podeszwie przy gwintach aby wsunęły się głębiej? 

I druga sprawa. Jeżdzę na korbach 175. Wiem od dawna, że są ciut za długie (noga 79-80cm). Czy przejście na korbe 170mm mogłoby zniwelować  problem opisany powyżej? Bo może kombinuje w złą stronę z tymi blokami, a zwyczajnie ramiona korby utrudniają mi szybkie zakręcenie. 

Napisano

Na szosie też pedałowanie jest efektywniejsze, odczuć to można szczególnie na podjazdach, nie będę się powtarzał bo powyżej koledzy opisali niektóre z zalet ale jedna która wg. mnie jest równie istotna; jesteś zespolony z pedałem, wiec nawet na większych nierównościach możesz pedałować (choćby w powietrzu xD), dzięki temu trudniej wytracić prędkość, czyli teoretycznie mniej energii tracisz na nabieraniu "na nowo prędkości",dlatego nie trzeba tak często bawić się manetką.

Napisano

Warto.

Mam SPD od jakiś 2 tygodni i już bez nich się nie mogę obejść.

Początkowo były oczywiście gleby ale za wolny był odruch wypięcia.

A gdy założyłem "Najacze" by podjechać szosą do sklepu ( a mam podjazd ) to już czułem że jest ciężej.

Noga, która normalnie w SPD "ciągnie" pedał zaczęła mi drętwieć co nie miało miejsca w w/w systemie.

Od siebie Ci polecę bez wahania.

Napisano

Z tą efektywniejszą jazdą rzędu 80 % to troszkę przesada jest ale faktycznie zwiększa się moc lecz nie tak bardzo,zaletą jest właśnie możliwość pokonywania wyższymi skokami przeszkód,szybsze starty,stabilność stopy na pedałach,łatwiejsze pokonywanie wzniesień,rower lepiej pracuje podczas jazdy po sypkim piasku i głębokim błocie,buty MTB ułatwiają ci podejście pod wzniesienia ziemiste i błotniste :thumbsup: :thumbsup:

Napisano

Pytanie czy w zastrzaskach jest równie wydajnie i bezpiecznie na trudnych technicznie krętych ścieżkach między drzewami. Żeby nie wiem jak kombinować, reakcja w sytuacji awaryjnej będzie znacznie dłuższa niż przy platformach, gdzie zdjęcie nogi to moment, np. żeby się podeprzeć, mocniej wychylić czy ostatecznie zeskoczyć szybko z roweru. Będąc przypiętym wydaje mi się, że trudniej złapać balans i ratować się w trudnej sytuacji. Ktoś powie, właśnie z spd bezpieczniej, rower (i siebie) łatwiej wyciągnąć z opresji. Nie przeczę, moze to wymaga nabycia dobrych umiejętności w tym systemie. Szybka jazda po dołkach i korzeniach nie wybija z rytmu, przeskok przez przeszkodę dużo łatwiejszy, wjazd pod górkę efektywniejszy. To się wszystko zgadza. Wątpię jednak by w chwili szczególnie niebezpiecznej spd dawały poczucie większej pewności. Wchodząć w szybki i pochyły zakręt na platformach stopa potrafi sie ustawić zupełnie odwrotnie do założeń , np. gdzies o sam kant. W spd stopa jest zawsze w tym samym miejscu. Złapanie równowagi wymaga zaangażowania siebie z całym rowerem, podczas gdy na platformach wiecej można uzyskać wyłącznie własną masą. I to mnie trochę martwi. Szczerze, to nie zarysykowałbym szybkiego górskiego zjazdu w spd czy gdzieś kręcić po wertepach szybko między drzewami. Widze zalety w ogólnym zastosowaniu, ale wcale nie przekreślam platform, bo jednak uważam, że są takie momenty, w których spiszą się lepiej.

Druga sprawa to ten trasfer energii i rzekome +80% wiecej mocy. Moc przede wszystkim daje twardsza podeszwa buta. Moc generowana z ciągniecia korb będzie rosnąć proporcjonalnie do stopnia wytrenowania na wysokich kadencjach. Inaczej wcale więcej to nie da, a bardziej zmęczy kolana. Słowem jak ktoś uparcie woli twarsze przełożenia, to ja bym mu osobiscie spd nie polecił. 

Napisano

Ok, więc trzeba spróbować, chodzą mi po głowie pedały shimano M540, myślę że z kasą się wyrobię natomiast nie mam pojęcia jakie obuwie kupić dla takiego gościa początkującego jak ja...

Może jakieś polecicie???

Pozdrawiam.

Napisano

Tematów o spd i butach jest masa.Na początek wystarczą 520.Jak masz kasę możesz wziąć 540.

Buty choćby najprostsze M064 od Shimano.

Jak stwierdzisz że spd nie jest dla Ciebie,w co wątpie to przynajmniej kasy nie stracisz za dużo.

Napisano

jak to zwykle bywa rozpęta się wojna ideologiczna

Lekarstwem na wojnę ideologiczną są pedały Shimano PD-T780. Zdecydowanie polecam, są warte każdej wydanej złotówki. Przechodziłem przez platformy, przez czyste SPD PD-M520, a to jest złoty środek IMHO.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...