Skocz do zawartości

[Amortyzator] Nie da się wyjąć

Prox

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Obawiam się że ten tańszy nie ma amortyzacji powietrznej, tylko 100% sprężynową (a jeśli ma jakieś powietrze, to tylko pomocniczo), do tego ma stalową rurę sterową.

Obydwa mają wewnętrzną regulację tłumienia powrotu.

Wysyłka  za 6 Euro to jakiś tydzień, szkoda przepłacać za DHL ;).

Napisano

No i dzisiaj przyjechał TXC1, w obu goleniach zaworki do powietrza i podobno w prawej po rozładowaniu ciśnienia i odkręceniu kapsla, za pomocą długiego klucza można regulować tłumienie odbicia. Ważę 87kg, napompowałem 50psi i chyba troszkę jest to za dużo. Szkoda, że nie ma regulacji "w biegu" a jest tylko serwisowa. No i coś w nim jakby bulgocze podczas pracy... powietrze w oleju? czy tak ma być? Tłumienie chyba teraz jest ustawione na minimum bo działa jak sprężyna.

• Mod Team
Napisano

Jeżeli widelec ma tłumienie to dziewki ssania sa normalne, a że masz wewnętrzna regulacje...ja jak ustawiłem raz tak juz nie używam wiec za bardzo sie tym nie martw :P

Napisano

Tłumienie ma, tylko jakby jeszcze nie działa. "Pan z rowerowego" stwierdził, że coś jest nie tak, bo słychać jakby było powietrze w oleju - ale może to i olej w związku z tym, że tłumienie jest rozkręcone (takie mam wrażenie) szybko przepływa przez jakiś pewnie otwór i on sam w sobie taki dźwięk wydaje. Problemem jest, że nie mam pompki, a żeby zmieniać tłumienie muszę rozładować ciśnienie. Nie chcę już się naprzykszać w sklepie, tym bardziej, że amor nie pochodzi z oferty tego sklepu, mało tego, sam go zamontowałem nie dając im zarobić... Czy w obu komorach (lewa i prawa) muszę mieć to samo ciśnienie? Skoro istnieją amory z komorą w jednej goleni to jak ważne jest aby mieć równe w obu?
Do mnie max 5bar wchodzi przy mojej wadze więc pompka do wysokociśnieniowego ma małą rozdzielczość, ma ktoś link do pompki o mniejszym zakresie? Gdzieś czytałem, że dla amorów niskociśnieniowych można obejść się bez pompki, pozatym mam nadzieję, że raz napompowany to na sezon wystarczy... Mylę się?

• Mod Team
Napisano

Tak to olej przepływający przez zawór wydaje ten charakterystyczny dźwięk. Jeżeli posiada sie widelec powietrzny, pasuje jednak mieć pompkę, Bo w zależności od kompletu uszczelek może być potrzeba pompowania raz na rok, albo co pół roku albo czasami co miesiąc. 

Jesteś pewien ze on tam ma 2 oddzielne komory ? Sa jakoś opisane ? Może jest tak ze np lewa do komora pozytywna (+) a druga negatywna (-). Nie wiem, nie spotkałem się jeszcze z tym widelcem. Jeżlei jednak obie golenie posiadają 2 oddzielne komory pasuje by obie miały równe ciśnienia. 

Standardowo jest tak że w jednej zazwyczaj lewej goleni masz sprężynę a w drugiej tłumik olejowy. Z tego co udało mi sie znaleźć to posiada kartridż olejowy czyli w jednej goleni ma tłumienie w drugiej sprężynę. 

Napisano

Znalazłem Maintenance Manual do amora tego typu z 2006 roku i tam jest:

Right fork leg damping element: air.
Left fork leg damping element: air.
Right fork leg damping system: SSV pumping element with internal rebound adjustment.
Left fork leg damping system: pumping element.
Tym się sugeruję i idę do piwnicy dalej kręcić.

W instrukcji ze strony producenta wynika że:
Naprężenie wstępne - sprężyna powietrzna - 2x
System hydrauliczny - RC3 (cokolwiek to znaczy) - RH

Na amorze żadnych opisów nie znalazłem.
Napisano

Nic dobrego, dalej nie ma tłumienia. Po kontakcie z Marzocchi Polska również żadnych efektów. Prawdopodobnie amor jest źle poskładany, da się wykręcić korek który powinien być zablokowany pierścieniem i który powoduje regulację. Nie mniej jednak w między czasie miałem okazję przejechać się krossem z Suntourem nex 4110 no i nawet pomimo awarii mojego amora nie zamieniłbym go na nex'a. Sprężyna powietrzna sama w sobie dobrze amortyzuje i ma progresywny charakter. Podkreślam, że używam roweru ok 80%asfalt i to nie jest cross tylko trekking. Może na zimę wykręcę amorka i wyślę do przeglądu i  naprawy ale puki co jeździ się wygodnie. A to że nie ma tłumienia powrotu to zbyt mała awaria żeby wyczuć ją w takim terenie po którym ja się poruszam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...