CrossV6 Napisano 14 Kwietnia 2013 Napisano 14 Kwietnia 2013 Tak jak w temacie posiadam hamulce Tektro Io nie chce aby sie one zuzyły szybko a jednoczesnie dobrze hamowaly. Juz od 5 lat nie podciągałem linki nic nie robiłem a hamują jak by były nowe. Dlatego nie chce żeby sie szybko starły bo są bardzo dobre . W te sprawy jestem zielony wiec jeśli ktoś wie jak to zrobić aby się mniej zużyły proszę o wyjaśnienie dla zielonego Przygotowywuje rower na nowy sezon
kinder85 Napisano 14 Kwietnia 2013 Napisano 14 Kwietnia 2013 Proponuję nie hamować Ale jeżeli 5 lat nic z nimi nie robiłeś a działają jak nowe to prawdopodobnie stosujesz już tą technikę
CrossV6 Napisano 14 Kwietnia 2013 Autor Napisano 14 Kwietnia 2013 Jaką są ustawione fabrycznie wiec sie pytam jeździć dużo jeżdżę także i dużo hamuję
lyndowss Napisano 14 Kwietnia 2013 Napisano 14 Kwietnia 2013 Jakieś przecinki można prosić? Nie wierzę w te Twoje duże przebiegi. Chyba, że jeździsz jak jest zupełnie sucho i trasy to raczej dystansowe niż teren. Wtedy to możliwe. Ostatniej wypowiedzi w ogóle nie zrozumiałem.
Shootee Napisano 14 Kwietnia 2013 Napisano 14 Kwietnia 2013 Tak jak napisali poprzednicy, najlepiej nie hamować ;P wtedy nie będą się zużywać. Jeśli chodzi o to że hamują jak nowe i nawet linki nie podciągałeś, to raczej już nie hamujesz dużo. Tak dla zobrazowania. Podjedź samochodem do jakiegokolwiek warsztatu i spytaj się co zrobić żeby nigdy klocków nie wymieniać i tarcz, no i żeby samochód wystarczyło raz na 5 lat tankować
syzygy87 Napisano 22 Kwietnia 2013 Napisano 22 Kwietnia 2013 ja mam pytanko odnośnie mechanicznych tarczówek Tektro (ale Novela) - piszczą mi dosyć, czy to normalne? Nic z nimi nie robiłem od nowości, niecałe 500km dopiero przejechałem. Zużycia wielkiego nie zauważyłem, hamuje sporo, bo dojeżdżam po mieście do pracy codziennie (światła co chwilę), tak orientacyjnie - jak często trzeba zmieniać klocki? W porównaniu do v-braków jest rewelacja, parę tyg. takiej jazdy miejskiej i klocki były do wywalenia, teraz mogę szaleć i nic się nie dzieje
Mod Team Puklus Napisano 22 Kwietnia 2013 Mod Team Napisano 22 Kwietnia 2013 Piszczący hamulec to najczesciej zasyfiony hamulec, zaolejony hamulec, nędzno-klockowy hamulec albo soczysta suma wszystkich punktów. Może też być zacisk nie w płaszczyźnie tarczy, jednak z czasem klocki sie zetrą i objaw powinien zniknąć. na początek, wyczyść tarcze, najlepiej papier wodny 500 lub 400, i klocki tym razem ok 120. Bo dotarciu dźwięki powinny zniknąć. Możesz też użyć smaru miedzianego na styk tłoka i klocków.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.