Skocz do zawartości

[korba i przerzutka przednia] Setny raz pytanie o kompatybilność i inne

jajaja

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Pragnę unowocześnić mój stary rower Giant Cross K4, aby w te wakację objechac nim Polskę :). Na pierwszy ogień idzie korba, która jest nieco pokrzywiona i ociera o przerzutkę na najwyższej zębatce. Chciałem kupić Shimano FC-M443 lub FC-M540 (obie wersje Octalink) wraz z suportem ES30 jednak moja przednia przerzutka, która sprawuję się bez problemu Shimano FD-C102 dotąd obsułgiwała korbę Suntour o zębatkach 48-38-28, a jak wiadomo teraz standardem jest 48-36-26(tak jak w przypadku tych korb, które chcę kupić)

Moje podstawowe pytanie brzmi, czy będzie to ze sobą działać? w końcu to tylko 2 ząbki mniej. Czy też musze zaopatrzyć się w nową przerzutkę przednią?

Do reszty komponentów, którę chcę na teraz kupić chyba nie mam wątpiliwości tj. kaseta HG41 8 rzędów + connex 804, ale może Wy macie ;) jak tak to piszcie.

Pozdrawiam

Napisano

ok, dzięki :) szukałem informacji na ten temat, ale widać za słabo ..

Jeszcze mam takie pytanie odnośnie korby, którą bardziej opłaca się wziąć FC-443 czy starą Deore FC-540? Na wadze nie zalezy mi tyle co na wytrzymałości i sztywności :) Deore jest 20 zł droższa.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...