matis1906 Napisano 5 Kwietnia 2013 Napisano 5 Kwietnia 2013 Witam. Posiadam Manitou R7 skok 80mm rocznik 2008. Zakupiłem go w roku bieżącym. Moja waga to 80kg , przy wsiadaniu golenie niechętnie uginają się te wstepne 15/20mm. Chodzi o to że występuje przy początku skoku dosyć duże tarcie co da się łatwo wyczuć przez co maniak właściwie wogóle się nie ugina. Brunoxa mam i nie używam , słyszałem że to może być nie zdrowe dla R7. Istnieje prawdopodobieństwo że nie był serwisowany przez dłuższy czas , o ile wogóle... Zna ktoś bardziej dokładne instrukcje serwisu R7-ki od tych na YT ? A może ten typ tak ma ? Pozdrawiam
Rulez Napisano 5 Kwietnia 2013 Napisano 5 Kwietnia 2013 W wypadku używanego amora dobrze było by go rozebrać, sprawdzić stan gąbek, nasączyć je olejem, a przede wszystkim sprawdzić czy w goleniach jet olej, uzupełnić go, a najlepiej wymienić, trzeba by też wlać nieco oleju do komory powietrznej. W tym wszystkim pomoże instrukcja rozbiórki Skareba : Serwis amortyzatora Manitou Skareb Comp Air 2005 r z tłumieniem TPC - mtbikes.pl
matis1906 Napisano 6 Kwietnia 2013 Autor Napisano 6 Kwietnia 2013 Czyli od skareba konstrukcyjnie niczym się właściwie nie różni , różnica występuje dopiero w rodzaju tłumienia. Okej , czyli wszystko jasne. Dzięki
Rulez Napisano 6 Kwietnia 2013 Napisano 6 Kwietnia 2013 Różni się prętem kompresji (trochę inny system powietrzny) ale dla obsługi nie ma to praktycznie znaczenia.
Mod Team Puklus Napisano 7 Kwietnia 2013 Mod Team Napisano 7 Kwietnia 2013 Objaw jak by komora negatywna nie działała, trzeba pozaglądać do środka.
hellfirez1 Napisano 7 Kwietnia 2013 Napisano 7 Kwietnia 2013 Obowiązkowo trzeba go przeserwisować, widelec z 2008 roku który nie miał jeszcze serwisu, potrzebuje go w trybie natychmiastowym
Lumperator Napisano 7 Kwietnia 2013 Napisano 7 Kwietnia 2013 Sprawdź czy masz na dnie komory powietrzej trochę gęstego oleju. Z autopsji wiem, ze ma to spore znaczenie dla przełamania oporu na początku.Olej smarujący pewnie też już zmęczony, a gąbki zbite i brudne. Nie dawaj do środka żadnych smarów.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.