Pieszko Napisano 24 Marca 2013 Napisano 24 Marca 2013 Cześć! Będę wdzięczny za informacje - na pewno ktoś z bardziej doświadczonych ma podobne preferencje. Szukam zestawu siodełko + sztyca do roweru miejskiego. Względy estetyczne są dla mnie na drugim planie. Najważniejsze, żeby siodełko było wygodne. Jeżdżę wyprostowany. Waga <~85kg. Problem z żylakami - nie wiem czy iść w miękkość (żelowe?) czy amortyzację (twardsze ale z dodatkowymi sprężynami - jak np. siodełka "Pro Comfort"). Jeżdżę głównie po mieście, czasem ubite trakty leśne. Element cenowy na dość istotny (czy da się zmontować rozsądny zestaw do 200PLN?) Będę wdzięczny za wszelkie porady i sugestie co do konkretnego sprzętu. Dziękuję.
marcind Napisano 24 Marca 2013 Napisano 24 Marca 2013 Oczywiście że "zadek" doskwiera ,ja bez nakładki żelowej się nie ruszam ,jak na razie takie coś wystarcza ,nie jest to atrakcyjne ale tanie i praktyczne .
Pieszko Napisano 24 Marca 2013 Autor Napisano 24 Marca 2013 O proszę, nawet nie wiedziałem że takie rzeczy istnieją Widzę, że cena niewielka więc na pewno wypróbuje, gdybym wiedział o takich kilka lat temu to może bym nie narobił sobie problemów. Niemniej jednak - bardzo proszę o jakieś informacje n/t siodełek i sztyc. To będzie chyba docelowe rozwiązanie. Znalazłem kilka przyjaznych artykułów o sztycy Suntour Nex-D3 jednak nie mogę takiej znaleźć w żadnym sklepie. Dziękuję.
cienkun Napisano 24 Marca 2013 Napisano 24 Marca 2013 Używam Selle Royal coutry i jestem bardzo zadowolony. Żelowe wypełnienie i elastomery wybierają drgania elegancko. Ale ja jestem dosyć chudy - 70 kg, więc nie wiem czy Tobie też by podeszło, wszak siodło to rzecz wybitnie indywidualna...
dziobolek Napisano 24 Marca 2013 Napisano 24 Marca 2013 Jakiś czas temu kupiłem wygodną kanapę z dziurką na elastomerach... http://bbbcycling.co.../saddles/BSD-27 W połączeniu ze sztycą amortyzowaną Suntour NEX/NCX... jeździć nie umierać Moja waga aktualnie +/- 85kg.
Pieszko Napisano 24 Marca 2013 Autor Napisano 24 Marca 2013 Bardzo dziękuję - już wiem co mniej więcej kupić. Jedno dodatkowe pytanko - rama jest chyba z tych starszych i w związku z tym ma niestandardowe średnice otworów. Spojrzałem na rozmiar zamontowanej sztycy - 25,8. Najbardziej zbliżone jakie znalazłem to 25,4. Myślicie, że przy tej różnicy da się skręcić ramę lub uzupełnić np. żyletką (znalazłem że zwykłe żyletki to ok. 0,3 mm) tak, żeby całość stabilnie się trzymała? Pozdrawiam.
jip Napisano 25 Marca 2013 Napisano 25 Marca 2013 Sztycę pantografową Suntoura używam od paru lat i naprawdę robi różnicę w porównaniu do zwykłych pionowych, nie mówiąc o rurze. Nakładka żelowa + szerokie siodło i jest komfort. Co różnicy średnic, to możesz za niewielkie pieniądze kupić "przejściówkę", jest tego sporo na allegro, spróbuj hasło np. "adapter 25,8".
lukaspecrh92 Napisano 29 Marca 2013 Napisano 29 Marca 2013 Najlepszy sposób na zbyt małą średnice sztycy? Idziesz do sklepu, kupujesz puszke ulubionego browara, spijasz a następnie z puszki wycinasz prostokątny kawałek aluminium, powiedzmy 7 cm x 3 cm i ładnie wpasowujesz między wewnetrzną ściankę rury podsiodłowej a sztycę. Żyletka jest za krótka a chodzi o to, żeby nadrobić wymiar sztycy na jak najdłuższym jej odcinku wchodzacym w rurę. Dzięki browarkowi zaadoptowałem bardzo fajną sztycę 26,8mm pod rurkę 27,2mm. Oczywiście druciarstwo i rzeźba ale trezba sobie jakos radzić. Ważna jest estetyka wykonania
guciu69 Napisano 4 Kwietnia 2013 Napisano 4 Kwietnia 2013 W jednym sklepie intnetowym zaproponowano mi siodełko Siodełko SELLE ROYAL LOOKIN RELAXED 5236. Ważę około 100kg. Zależy mi na konforcie a nie na szybkośći. Najlepiej gdybym mógł jeździć wyprostowany ale nie da rady na mojej Gazelli / pozycję mam lekko pochyloną do przodu/. Zapewniano mnie, że to siodełko będzie spełniać moje wymagania. Jedynie co mnie przy nim martwi, że nie jest ono takie szerokie jak inne z wersji premium, ale to może tylko moje wrażenie a w praktyce byłoby dobrze. Co Wy na to? Miał ktoś już doczynienia z tym siodełkiem? pozdrawiam
guciu69 Napisano 4 Kwietnia 2013 Napisano 4 Kwietnia 2013 Brooks to raczej do starego klasycznego holendra a mój nie jest najnowszy ale aż taki stary też nie jest.
dziobolek Napisano 4 Kwietnia 2013 Napisano 4 Kwietnia 2013 Oj, tam... Oj, tam... nieprawda - Brooks zakłada mnóstwo turystów rowerowych i sakwiarzy niezależnie od typu i wieku roweru. Głównie ze względu na komfort (szczególnie na długich dystansach) i trwałość. Ale jest też tak, że nie każdemu Brooks się sprawdza. No i Brooks Brooks'owi nierówny.
guciu69 Napisano 4 Kwietnia 2013 Napisano 4 Kwietnia 2013 Poczytałem trochę o tych Brooks'ach. Mają niezłe ceny. Jak już pisałem wcześniej bardzo zależy mi na komfortowej jeździe /nie mam pozycji typowej 90° ale lekko pochyloną do przodu/. Proponowano mi SELLE ROYAL LOOKIN RELAXED 5236, ale spodobało mi się brooks B33. Co myślicie o tych siodełkach? Które będzie bardziej komfortowe? Czy taki Brooks pasowałby do mojej Gazelli Davos?
cienkun Napisano 4 Kwietnia 2013 Napisano 4 Kwietnia 2013 No ja jestem gorącym zwolennikiem siodeł żelowych Selle Royal, ale niektórzy mówią że im nie pasują, (jak już wspominałem siodło to sprawa bardzo indywidualna), Na Brooksie nigdy nie jeździłem to nie porównam.
lukaspecrh92 Napisano 4 Kwietnia 2013 Napisano 4 Kwietnia 2013 Stylistycznie ten brooks 33 będzie pasował jak mało które siodło. Te sprężyny są obłędne.
dziobolek Napisano 4 Kwietnia 2013 Napisano 4 Kwietnia 2013 ...spodobało mi się brooks B33. Co myślicie o tych siodełkach? Które będzie bardziej komfortowe? Czy taki Brooks pasowałby do mojej Gazelli Davos? Ten model niewątpliwie wygląda na bardzo komfortowy. Czy będzie pasował? IMHO jak najbardziej. A jak do tego dołożysz jeszcze kilka "stylowych" dodatków, to rowerek nabierze fajnego "charakterku". Dodatki na przykłąd takie jak... skórzane uchwyty kierownicy Ale podejrzewam, że więcej nt. siodeł Brooks dowiesz się tutaj - Siodełka i sztyce A komfort? O tym możesz przekonać się jedynie na własnej d...skórze Bo tak jak pisałem wcześniej - jednym Brooks pasuje, a innym nie za bardzo...
guciu69 Napisano 5 Kwietnia 2013 Napisano 5 Kwietnia 2013 Najgorsze jest to że nie ma jak sprawdzić czy taki Brooks będzie pasował. Są drogie i szkoda kasy żeby nie pasował.
dziobolek Napisano 5 Kwietnia 2013 Napisano 5 Kwietnia 2013 Niestety, to prawda. Ale jest szansa, że jak nie będzie pasował, to odsprzedasz z niewielką stratą Poza tym, z tego co czytałem, to Brooks potrzebuje czasu, aby się "ułożyć i rozruszać". Chodzi o skórę.
guciu69 Napisano 5 Kwietnia 2013 Napisano 5 Kwietnia 2013 Coraz bardziej przekonuję się do Brooks. Nawet zastanawiam się nad używanym. Myślę nad modelem B33. Wydaję się dosyć komfortowe, jest szerokie i długie. Ciekawe czy by się sprawdziło do moich potrzeb?
lukaspecrh92 Napisano 5 Kwietnia 2013 Napisano 5 Kwietnia 2013 Używanego własnie lepiej nie kupować bo skóra jest już ułożona do innego tyłka i może być wtedy niewygodnie. Nie wiem czy to dotyczy wszystkich modeli brooksów, ale możesz sobie w niewielkim stopniu regulować naprężenie skóry/stelaża siodła, ustalając tym samym jego optymalną twardość. Jesli nie szkoda Ci kasy i lubisz swoją Gazelle to wydatek na pewno się opłaci i nie będzesz żałował. A przy okazji stylówe podpompujesz na maxa Osobiście również rozważam zakup brooksa model B17. Może nawet zagości w jednem z moich speców
guciu69 Napisano 5 Kwietnia 2013 Napisano 5 Kwietnia 2013 Co myślicie dać sobie spokój z tym SR lookin relaxed i zainwestować w brooks'a?
cienkun Napisano 5 Kwietnia 2013 Napisano 5 Kwietnia 2013 To ja dla równowagi powiem że kupić Selle Royal
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.