Skocz do zawartości

[Napęd] Wymiana całego napędu - czy taki zestaw będzie działał?

rallyfan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, jako nowy forumowicz chciałbym prosić bardziej doświadczonych kolegów o opinię na temat zakupu praktycznie całego napędu w moim rowerze. Posiadam podstawowy model meridy - matts sub V (20") na seryjnym osprzęcie z najniższej możliwej półki. Po ponad trzech latach użytkowania przyszedł czas na upgrade podzespołów. Budżet to ok. 400-450 pln. Po kilku tygodniach czytania forum wybrałem części i przed zakupem chciałem się poradzić czy to wszystko złożone w całość będzie poprawnie działać?

• Korba Alivio FC-M411, na kwadrat ,42-32-22T, 175mm do kaset 8rz
  • Suport VP Components BC-82, 68x122,5mm, łożyska maszynowe
  • Kaseta Alivio CS-HG41 , 8rz., 11-34
  • Łańcuch CN-HG50, 8rz., lub Connex 800
  • Przerzutka tył Deore RD-M531 SGS
  • Klamkomanetki Alivio ST-M410 3x8

Chodzi mi głównie o to, czy nie ma tu żadnego konfliktu przerzutka tył - łańcuch - kaseta - korba ?? W opisie przerzutki jest napisane "konstrukcja o szerokim ogniwie" - co to właściwie znaczy i czy łańcuch hg50 będzie pasował?

Dodam, że używam roweru rekreacyjnie - szosa/lekki teren 70/30. Rocznie przejeżdżam ok. 1500 km ale od tego roku ta liczba sie znacznie zwiększy :)

Z góry dzięki za opinie i podpowiedzi...

• Mod Team
Napisano

Ja bym proponował korbę brać Deore M590 na HTII, ostatecznie Alivio na Octalink, jak poprzednik pisał. Kasetę HG50 na 8sp, oraz zamiast klamkomanetek osobno manetki (Alivio) i klamki (Avid FR5). Dobrze też kupić 2 łańcuchy i zmieniać co jakieś 500km, przedłuży to żywotność napędu.

Napisano

Faktycznie lepiej będzie założyć osobno klamki i osobno manetki...Co do Deore M590 - wiem, że to klasa ale nie mieści się w budżecie... Wypowie się ktoś odnośnie kasety 8rz, łańcucha HG50 i przerzutki Deore RD-M531 SGS??

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...