hellfirez1 Napisano 16 Marca 2013 Napisano 16 Marca 2013 Witam, wychodzi na to, iż przesadziłem ze skracaniem mojego łańcucha Za przodu jeden blat z napinaczem, i z tyłu wygląda to tak: najmniejsza: imgur: the simple image sharer największa: imgur: the simple image sharer dodam że największa koronka z tyłu będzie dość często używana Czy łańcuch jest za krótki? Jeśli tak, to da radę go spiąć z powrotem? Ponowne skucie tego co rozkułem, nie osłabi go? Pozdr
piotreeek Napisano 16 Marca 2013 Napisano 16 Marca 2013 skucie zawsze osłabia nieco. wydaje mi się że jest okej.
goldziu Napisano 16 Marca 2013 Napisano 16 Marca 2013 według mnie jest o wiele za krótki. Dlaczego skucie miałoby osłabić?? Nie widze przeciwskazań dla takiej operacji.
BikoBiko Napisano 16 Marca 2013 Napisano 16 Marca 2013 Oczywiście, że możesz wydłużyć. Ja bym jeszcze dołożył spinkę , jeśli nie masz.
edi7777 Napisano 17 Marca 2013 Napisano 17 Marca 2013 No tak jak wyżej - myślę, że jest za krótki. Skucie osłabia łańcuch ale chyba musisz dołożyć z 3-4 ogniwa, a nie tylko 1 spinkę. Nie łatwiej było sprawdzić przed skracaniem ile Ci jest potrzebne?
dovectra Napisano 17 Marca 2013 Napisano 17 Marca 2013 jak się boisz kup piny nowe do skuwania i skuj dodając z 4?6? ogniw na forum są kalkulatory, przelicz sobie ile zalecają to jest connex ? czy kmc?
hellfirez1 Napisano 17 Marca 2013 Autor Napisano 17 Marca 2013 to KMC. Widziałem na allegro shimanowskie piny, będą one pasować? A jeśli skułbym łańcuch tym samym pinem który rozkuwałem, to może coś się stać?
kamfan Napisano 17 Marca 2013 Napisano 17 Marca 2013 może się łańcuch na nim zerwać, poza tym ciężko jest taki pin wepchnąć w łańcuch, więc jeżeli wcześniej nie skuwałeś łańcucha to takim używanym pinem na pewno go źle skujesz, jakbyś chciał nowe piny Shimano to pisz na PW, mam kilka sztuk więc na pewno się dogadamy
dovectra Napisano 17 Marca 2013 Napisano 17 Marca 2013 stary pin - ryzykowny tylko pamiętaj pin na 9 cz y 10 biegowy łańcuch. powinien pasować shimano, niby jedna fabryka
hellfirez1 Napisano 17 Marca 2013 Autor Napisano 17 Marca 2013 ok, czyli po spięciu nowym pinem wszystko będzie git?
kamfan Napisano 17 Marca 2013 Napisano 17 Marca 2013 jak to dobrze zrobisz to tak. tylko poczytaj sobie na forum o tym jak dobrać długość łańcucha, żebyś znowu nie musiał kombinować
kamfan Napisano 18 Marca 2013 Napisano 18 Marca 2013 Ciekawe pytanie... nigdy tak nie kombinowałem. Jakbym miał podać odpowiedź to powiedziałbym, że lepiej nie stosować kilku spinek na tak krótkim odcinku łańcucha. Spinki są inaczej wyprofilowane niż ogniwa łańcucha i jest prawdopodobne, że na odcinku pomiędzy spinkami mogą występować jakieś problemy z płynną zmianą biegów (myślę, że bieg się na pewno zmieni, najwyżej łańcuch zareaguje z opóźnieniem). Myślę, że również jakiegoś znaczącego wzrostu ryzyka, że łańcuch się zerwie lub rozepnie na spince też nie ma, więc teoretycznie można stosować dwie spinki, ale ja w Twojej sytuacji wolałbym zostać na układzie "spinka + pin", chociażby z powodu przyzwyczajenia
ProBikeeR Napisano 1 Kwietnia 2013 Napisano 1 Kwietnia 2013 Witam, wychodzi na to, iż przesadziłem ze skracaniem mojego łańcucha Za przodu jeden blat z napinaczem, i z tyłu wygląda to tak: najmniejsza: imgur: the simple image sharer największa: imgur: the simple image sharer dodam że największa koronka z tyłu będzie dość często używana Czy łańcuch jest za krótki? Jeśli tak, to da radę go spiąć z powrotem? Ponowne skucie tego co rozkułem, nie osłabi go? Pozdr Ja bym radził żebyś przedłóżył go o 2 spinki .
Mod Team Puklus Napisano 2 Kwietnia 2013 Mod Team Napisano 2 Kwietnia 2013 Ja na takim, znaczy takiej długości bardzo długo jeździłem i nie odczułem negatywnych skutków.
endrzer Napisano 3 Kwietnia 2013 Napisano 3 Kwietnia 2013 Ja na takim, znaczy takiej długości bardzo długo jeździłem i nie odczułem negatywnych skutków. Wg. mnie źle to na przerzutkę wpływa, a dokładniej na naciąg - sprężyny. Jak w ogóle wrzucić na blacie 3? Przy takim użytkowaniu przy kolejnym łańcuchu o prawidłowej długości będą wyczuwalne luzy. Pinami używanymi ciężko dobrze skuć łańcuch - z kolegą (fakt w warunkach polowych) dopiero za 3 czy 4 razem się udało to dobrze zrobić. Tak to po 50-70km się zrywał na nowo.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.