Skocz do zawartości

[Łańcuch] Klei się

hellfirez1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A chodziło tylko o smarowanie ;) dziwne czemu w testach podają prędkość łożyska 5000 obr/mintę? Jeśli koło nie jest w stanie tak się obracać, ciekawe. Mniejsza z tym bo chodzi o smarowanie łańcucha, a to już każdy z praktyki wie co pasuje lepiej.

Napisano

imo kolega, który założył temat dostał odpowiedź, kolejne posty nic nie wnoszą i robią offtop o piastach w rowerach, które obracają się 5000 rpm :teehee: ja bym zamknął i po sprawie

Napisano

Idę poruszać kulkami. Będzie do rzeczy. :) Czy prędkość zmienia się zależnie od tego czy podskakuję albo spadam na ziemię? Może nabieranie przez "kulki" energii kinetycznej wpływa na wzrost prędkości (obrotowej?) bardziej niż jej wytracanie?...

Napisano
dziwne czemu w testach podają prędkość łożyska 5000 obr/mintę?

Dlatego, że nie czytasz tego co piszą inni i nie rozumiesz artykułów, na które się powołujesz. Napisałem ci, jak się testuje opory łożysk... (jedna z metod). Prędkość musi być relatywnie wysoka, aby dało się zmierzyć różnice pomiędzy modelami. Nie ma to jednak nic wspólnego z prędkościami obrotowymi w kole rowerowym... Bynajmniej koło rowerowe da się do takiej prędkości rozpędzić - ale nie przy użyciu człowieka...

• Mod Team
Napisano
Gdybam że układ w którym poruszają się te kulki naszego kolegi jest z zaupełnie innego świata. Teraz już rozumiem dlaczego mój napęd sprzęgnięty łańcuchem posmarowanym fabrycznym "kitem" nie jest cały zafajdany a u kolegi tak. Inna fizyka, chemia i inne rzeczy, wymykające się "mojej" rzeczywistości

To także wyjaśniałoby teorię o winie smaru nałożonego fabrycznie na łańcuch KMC "skaczący" na w pełni sprawnym wózku przerzutki XTR.

Już wszystko wiemy.

Dobranoc :)

Napisano

imo kolega, który założył temat dostał odpowiedź, kolejne posty nic nie wnoszą i robią offtop o piastach w rowerach, które obracają się 5000 rpm :teehee: ja bym zamknął i po sprawie

Nie wiesz , że większość genialnych odkryć i wynalazków powstawała przypadkiem? Zamknięcie tego tematu być może spowoduje utratę szansy na powołanie do życia jakiegoś niesamowitego odkrycia :)

Napisano
To akurat słabe porównanie bo magnes obraca się razem z kołem środek łożyska, a dokładnie kulki pracują zupełnie inaczej. One nie są połączone na stałe z kołem więc ich obroty, są zupełnie inne łatwo to sprawdzić doświadczalnie. Jeśli koło 28" zrobi jeden pełny obrót to ile musi zrobić koło 26"? a co dopiero łożysko co ma średnicy 20mm Panowie...

The Naked Gun - Facepalm - YouTube

Gdybyś w rowerze jechał na samych piastach, bez reszty koła to może :D

Napisano

@@szybkilopez, "Żeuła!" (jak mawia gimbaza). Po raz trzeci mówię. Nie czytasz tego co ludzie piszą! Mówiłem ci, że prędkość obrotową dla łożyska podaje się dla osi jego obrotu a nie kulek, a jeden z pierścieni się nie obraca. Wyprzedzę Twój post i powiem, że prędkością obrotową dla łożyska w kole rowerowym, jest prędkość obrotowa koła.

Napisano

Zamieszę wykres z książki L. Kurmaza - Podstawy konstrukcji Maszyn. Projektowanie.

Możemy założyć czysto teoretycznie, że nasze łańcuchy to 16 lub 20.

Prędkość V=p*Z*n/(60*1000) [m/s]

p - podziałka łańcucha dla 16B - 25,4 [mm], dla 20B - 31,75 [mm]

Z - liczba zębów koła łańcuchowego [-]

n - prędkość obrotowa koła łańcuchowego [1/min]

Wnioski wyciągnijcie sami na podstawie doświadczeń własnych i badań innych osób.kurmaz.jpg

• Mod Team
Napisano

Takie łożysko jak jest w rowerze, czyli 2RS nie wytrzyma takiej prędkości obrotowej i sie zwyczajnie zjara. Dlaczego? bo 2 RS to połączenie STYKOWE, czyli takie gdzie uszczelnienie sie ze sobą fizycznie stykają i podczas tak szybkiej pracy wytwarza sie nie lada ciepło.

Jak już tak walimy takim off topem kiedyś wymieniałem łożyska w odkurzaczu, ojciec kupił właśnie 2RS, mówiłem ze to zły pomysł ... odkurzacz pracował ok 15 min i łożyska sie zjarały.

Myślę ze ten temat niedługo poprowadzi nas na wyprawę na marsa albo będziemy budować kolonie na księżycu. Jak ktoś lubi Astro tematy niech załozy nowy temat ;) Ten ma już dosć :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...