Skocz do zawartości

[przerzutka tył] Kółka aluminiowe vs tworzywo sztuczne

Matiss

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Mam pytanie o różnicę między kółkami z przerzutki tylnej aluminiowymi a z tworzywa sztucznego, na forum nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi :)

Chodzi mi o długość użytkowania - czy lepiej dołożyć do aluminiowych czy pozostać przy zwykłych?

Czy aluminiowe "dłużej pociągną"? Jak to się odbije na reszcie napędu? Jak to wpłynie na łańcuch - szybciej się zniszczy?

Dzięki za wszystkie odpowiedzi :)

• Mod Team
Napisano

Sporo na ten temat było, tworzywo jest tańsze, cichsze i wytrzymalsze i zazwyczaj lżejsze. Jedyny minus to to ze są nie za ładne.

Napisano

Dokładnie tak. Mi się wydaje że nie wart inwestować w alu kółka. Raz że są głośniejsze od tych z tworzywa, kolor i tak sie szybko zetrze w miejscach styku z łańcuchem, syf jest bardziej widoczny. Ogólnie jak chcesz mieć fajny kolor i szpanować to kupuj, tak to jest chyba bez sensu, bo żadnej rewelacji nie ma. W alu kółkach chyba chodzi tylko o wygląd.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Sam zastanawiałem się nad zakupem aluminiowych kółek. Podstawowa zaleta to nie wygląd a to że są wyposażone w uszczelnione łożyska kulkowe a więc takie kółko ma mniejsze opory niż plastikowe kółko łożyskowane stalową tulejką.

• Mod Team
Napisano

A jakie? Nie widziałem alu kółeczek a łożyskami ciernymi (aczkolwiek nie twierdzę, że nie ma :P).

Ale to nie znaczy, że kółek z tworzywa nie ma z łożyskami kulkowymi.

Napisano

I to są dla ciebie łożyska kulkowe. Może zacznij czytać ze zrozumieniem. A po za tym kółka od przerzutek nie mają łożysk kulkowych ;)

Napisano

Mam alu kółeczka KCNC, trzeci raz wymieniłem łożyska.

Chyba jedyny plus alu kółeczek, to jak napisali przedmówcy- wygląd :thumbsup:

Co do kółek z tworzywa, to jak najbardziej są i wersję łożyskowane np. BBB lub SRAMA

• Mod Team
Napisano

Rzuć okiem jeszcze tu: http://www.forumrowe...uminiowe-kolka/

Zamiast wydawać tyle kasy na alu to już lepiej zainteresować się kółeczkami z delrinu

I to są dla ciebie łożyska kulkowe. Może zacznij czytać ze zrozumieniem. A po za tym kółka od przerzutek nie mają łożysk kulkowych

Tak, są to łożyska kulkowe, dokładnie łożyska kulkowe toczne (albo zamknięte, różnie się to nazywa), to właśnie nazwa 'łożysko maszynowe' jest bardziej nieprawidłowa.

• Mod Team
Napisano

W rowerach są tylko 2 typy jeżeli chodzi kółeczka, ślizgowe na tulejkach i kulkowe nie ma innych takich jak igiełkowe czy stożkowe. Igiełkowe spotyka sie w sterach to najmocniejsze łożyska toczne jakie sa.

Nazwa łożysko maszynowe obowiązuje chyba tylko tu, lub tylko wśród rowerów i powstało pewnie by rozróżnić łożyska zamknięte które zazwyczaj są stosowane w rożnego rodzaju maszynach, tych wiankowych rozwiązań skoloryzowanych w rowerach :P

Oba to są łożyska toczne ale by uniknąć nieporozumień jakoś tak sie utarło.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...