Skocz do zawartości

[hamulec] luz na klamce

kalisiek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Mam taki problem. Jak naciskam na klamkę najpierw gdzieś 1 cm chodzi luzem a puzniej dopiero hamulec łapie. Również nie odbija tak jak powinien. Przeszukalem forum i dalej nie wiem o co chodzi. Mam hamulce shimano m 446 i klamki m 505. Dzieje się to w tylnim hamulcu. Bardzo proszę o pomoc.

Napisano

przychodzi mi do głowy tylko to ,że może jest zapowietrzony?

to nowe hample?dzialo sie to stopniowo czy gwałtownie?jak z siłą hamowania?

Napisano

rower mam od pół roku. Próbowałem go odpowietrzac. udało mi się to ale po dwóch dniach znów to samo. Siła hamowania nie zmieniła się. A czy mogę odpowietrzyc hamulec bez profesjonalnych narzędzi?

Napisano

Jeśli jest wyczuwalny luz gdy wciskasz klamkę, tak że klamka lata przód-tył a nie popycha tłoczka, to znaczy ze tłoczek w klamce nie wraca. Uszczelki do wymiany prawdopodobnie. Ale jeśli tłoczki w zacisku odbijają, hamulec nie trze, a klamka nie jest miękka - odpowietrzony, to radzę się tym nie przejmować i jeździć. Do shimano ciężko dostać oryginalne uszczelki.

Napisano

luz jest dosłownie na 4mm. Klamka odbija a hamulec nie trze. Dodam ze przed odpowietrzaniem luz był sporo większy. A tak z innej beczki co grozi jeżeli mój hamulec zaleje dot'em. Czytałem o tym ale dalej nie wiem

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...