RafBMXable Napisano 5 Marca 2013 Napisano 5 Marca 2013 Siema.. Kupiłem w tamtym roku amortyzator sr suntour djd duro 100mm i często mam luzy. Muszę wtedy dobijać mostek od góry młotkiem gumowym i mam tylko łożyska jakie były w rowerze standardowo. Powiedzcie mi czy potrzebuje stery i jak coś to powiedzcie jakie ale żeby nie były drogie tak do 60zł. POzdrawiam rafał Jak coś to moge dać zdjęcia jak to aktualnie wygląda
artex232 Napisano 5 Marca 2013 Napisano 5 Marca 2013 Jak można kasować luzy sterów młotkiem ?. Pozdrawiam. Zobacz jak się to robi... jest pełno o tym w necie
Mod Team safian Napisano 5 Marca 2013 Mod Team Napisano 5 Marca 2013 Od redukcji luzów nie jest młotek, tylko top cap...
RafBMXable Napisano 5 Marca 2013 Autor Napisano 5 Marca 2013 MOże Zle to powiedziałem nie posiadam sterów tylko łożyska i często i gęsto mi sie robią normalnie luzy i top capem ich nie zredukuje musze dobić mostek młotkiem.
Mod Team safian Napisano 5 Marca 2013 Mod Team Napisano 5 Marca 2013 Tak, fotki to taktycznie byłby dobry pomysł... Może gwiazdka w widelcu jakoś słabo się trzyma?
RafBMXable Napisano 5 Marca 2013 Autor Napisano 5 Marca 2013 http://imageshack.us/photo/my-images/46/20130305174142.jpg/ DAłem 3 zdjęcia. Gwaizdka się dobrze trzyma Dałem 3 zdjęcia. Gwaizdka jest dobrze wciśnięta. http://allegro.pl/hs91-stery-aest-polzintegrowane-lekkie-wytrzymale-i3047642183.html Bo jak patryzem na stery np. takie to sie wciska je w rame i nic nie lata.
spons92 Napisano 5 Marca 2013 Napisano 5 Marca 2013 Skoro Top Capem nie możesz zredukować, to sterówka może jest za długa, albo nie masz potrzebnych odpowiednich podkładek. Sorry, podkładki chyba są, nie widziałem na początku pozostałych zdjęć.
RafBMXable Napisano 5 Marca 2013 Autor Napisano 5 Marca 2013 Sterowa rura jest docięta żeby top cap nie był oparty na niej. A podkładki wszystkie zachowałem jak miałem w starym amortyzatorze,więc powinno byc ok może kupić stery coś w tym stylu jak dałem link wcześniej może to pomoże czy nie? Jak myślicie ? Bo ja mam same łożyska założone czy to niema różnicy?
spons92 Napisano 5 Marca 2013 Napisano 5 Marca 2013 Jak dokręcisz top cap trochę mocniej (nieco za mocno), to luzy się nie skasują? Gwiazdkę dałeś starą czy nową?
RafBMXable Napisano 5 Marca 2013 Autor Napisano 5 Marca 2013 Gwiazdka nowa tylko na zdjęciu widać lekki szlif to pilnikiem mi sie zjechało Powiem tak skasuja sie troche ale nawet jak mocno zakrece wszystkie sruby zaraz powraca luz a śruby sa zakręcone jak były. NIewiem Może łożyska padły ?
RafBMXable Napisano 5 Marca 2013 Autor Napisano 5 Marca 2013 Dodatkowa podkładka odpada bo ja mam kiere na najniższym położeniu
spons92 Napisano 5 Marca 2013 Napisano 5 Marca 2013 Skoro przed wymianą było ok, to teraz też powinno być ok. Łożysk jakoś na odwrót nie dałeś? A amor był nowy czy używany? Jak używany to jaka jest bieżnia na nim, z Twoich sterów, czy z poprzedniego użytkowania?
alkor Napisano 5 Marca 2013 Napisano 5 Marca 2013 To wsadź ja tylko na moment żeby sprawdzić czy to nie tu leży problem i ewentualnie wyeliminować tę przyczynę. Miałam podobnie(znaczy ja nie tłukłam młotkiem:P) przy zmianie amorka były drobne różnice w długości, nie do skasowania top capem- mała podkładka załatwiła problem.
RafBMXable Napisano 5 Marca 2013 Autor Napisano 5 Marca 2013 Amorek Nowy Kupiłem a z łożyskami sprawdzałem raz tak raz tak bo też myślałem że pokręciłem cos ale dałem tak jak były kiedyś i zobaczyłem w rowerze kolegi jak ma zamontowane i miał tak jak ja. NIewiem może kupie http://allegro.pl/neco-h711-klasyczne-stery-1-1-8-alu-maszyna-i3046536821.html i zobaczymy Znaczy ja nie nawalam młotkiem tylko z wyczuciem młotkiem gumowym
spons92 Napisano 5 Marca 2013 Napisano 5 Marca 2013 Koleżanka alkor może mieć rację, sterówka może być minimalnie za długa i cap dobrze nie siada. Przełożyłeś bieżnię ze starego amortyzatora? nie mówię, że Ty, ale niektórzy o tym nie wiedzą... Podane w linku stery nie koniecznie spasują do Twojej ramy.
RafBMXable Napisano 5 Marca 2013 Autor Napisano 5 Marca 2013 Dobra zobacze co sie da zrobić może troszecze podszlifuje rure i może będzie ok. A jeszcze tak Możecie mi podesłac stery jakie będą pasowały bo w razie czego to kupie. A jeszcze tak poza tematem wiecie gdzie dostane wszystkie uszczelki do Duro ? Przełożyłem bieżnię
LUKASZ1980 Napisano 5 Marca 2013 Napisano 5 Marca 2013 A masz założoną taką podkładkę w kształcie klina,bo na zdjęciu tego nie widzę.
LUKASZ1980 Napisano 5 Marca 2013 Napisano 5 Marca 2013 Czy od spodu top capa niema jakiś śladów,jeśli są to by świadczyło że sterówka za długa.
Mod Team durnykot Napisano 5 Marca 2013 Mod Team Napisano 5 Marca 2013 Pro forma zapytam-masz nabitą bieżnię łożyska na rurze sterowej?
Mod Team durnykot Napisano 5 Marca 2013 Mod Team Napisano 5 Marca 2013 Mam podejrzenia co do gwiazdki... Zdemontuj mostek i zaznacz na wewnętrznej stronie rury sterowej położenie gwiazdki (markerem zaznacz miejsce styku " ramion" gwiazdki z rurą). Skręć wszystko ( najpierw śrubę top capa, później śruby mostka) i ,po pojawieniu się luzów,sprawdź,czy gwiazdka się przesunęła.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.