majmaj Napisano 27 Lutego 2013 Napisano 27 Lutego 2013 Witam serdecznie. Mam nietypowy problem kupiłem nowa kasete Srama PG-980 i nowy łańcuch PC-971. Wszystko elegancko zmieniłem wsiadam an rowerek a tu.... bryndza - skacze na kasecie. Na pewno nie problem przednich zębatek. przestaje skakac dopiero przy 3 ostatnich (najcięższych) zębatkach. jakies pomysły? tak jak bym musiał zastosowac to kasety 9 rzedowej łancuch 8 rzedowy? 0_o
Maciek226 Napisano 27 Lutego 2013 Napisano 27 Lutego 2013 możliwe że muszą się dotrzeć , też tak miałem przy zmianie
majmaj Napisano 27 Lutego 2013 Autor Napisano 27 Lutego 2013 możliwe że muszą się dotrzeć , też tak miałem przy zmianie ile mam przejechać z 200km? toż oszaleje
Maciek226 Napisano 27 Lutego 2013 Napisano 27 Lutego 2013 myśle że do 50km się ułoży ale nie jestem pewny
marky5 Napisano 27 Lutego 2013 Napisano 27 Lutego 2013 W grę wchodzi kwestia precyzyjnego ustawienia,wyregulowania tylnej przerzutki.Sprawdż na sucho przy odwróconym rowerze cały zakres przeskakiwania łańcucha na kasecie.Jeśli stwierdzisz jakieś problemy z wchodzeniem łańcucha na koronki lub zchodzenia trzeba to wyeliminować.
majmaj Napisano 27 Lutego 2013 Autor Napisano 27 Lutego 2013 W grę wchodzi kwestia precyzyjnego ustawienia,wyregulowania tylnej przerzutki.Sprawdż na sucho przy odwróconym rowerze cały zakres przeskakiwania łańcucha na kasecie.Jeśli stwierdzisz jakieś problemy z wchodzeniem łańcucha na koronki lub zchodzenia trzeba to wyeliminować. jak delikatnie pedałuje jest ok, dopiero przy mocniejszym pedałowaniu zaczyna skakać - wiec to raczej chyba nie przerzutka?
CzikO Napisano 27 Lutego 2013 Napisano 27 Lutego 2013 Może przerzutka tylna za słabo opasa łańcuchem kasetę?
majmaj Napisano 27 Lutego 2013 Autor Napisano 27 Lutego 2013 Może przerzutka tylna za słabo opasa łańcuchem kasetę? sugerujesz ze za słaba sprężyna w przerzutce czy żeby skrócić łańcuch?
CzikO Napisano 27 Lutego 2013 Napisano 27 Lutego 2013 Nie. W większości przerzutek przy mocowaniu do haka jest śruba która reguluje odchylenie przerzutki i w jakim stopniu ona opasa łańcuchem kasetę. Zbyt długi łańcuch również może powodować skakanie ale myślę że takiego błędu nie popełniłeś
Mod Team durnykot Napisano 27 Lutego 2013 Mod Team Napisano 27 Lutego 2013 Długość łańcucha prawidłowo dobrana? możliwe że muszą się dotrzeć , też tak miałem przy zmianie Łańcuch to nie hamulce-nie dociera się.
Mod Team michuuu Napisano 27 Lutego 2013 Mod Team Napisano 27 Lutego 2013 Dobrze chodzi na małych zębatkach czy na dużych? Łańcuch skracałeś czy założyłeś jaki był? możliwe że muszą się dotrzeć , też tak miałem przy zmianie Pierwsze słyszę o docieraniu nowego zestawu. No i byli szybsi.
majmaj Napisano 27 Lutego 2013 Autor Napisano 27 Lutego 2013 a korba? nie ma zjechanych zębów? Nie ma i jak pisałem ewidentnie tył. Łańcuch nie był skracany, wiec długość łańcucha sprawia takie problemy?
CzikO Napisano 27 Lutego 2013 Napisano 27 Lutego 2013 No to jest problem bo łańcuch ma mieć tyle ile poprzedni albo poczytaj temat o doborze długości łańcucha.
majmaj Napisano 27 Lutego 2013 Autor Napisano 27 Lutego 2013 nie mogłem uwierzyć w to i Wy chyba tez nie uwierzycie lub wybuchniecie smiechem i wcale się nie dziwie zmieniałem kasetę u kumpla, miałem 2 takie same 980 w tym jedna delikatnie zjechana. Wyszedłem do toalety w momencie jak kolega zabrał się za zakładanie i.... wybrał ta starsza kasetkę Wiec już wiadomo dlaczego łańcuch się nie przyjął. Przepraszam z całego serca za zamieszanie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.