Skocz do zawartości

[Napęd] Nowa kaseta ( PG-980) + nowy łancuch (PC-971) a skacze.

majmaj

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie.

Mam nietypowy problem kupiłem nowa kasete Srama PG-980 i nowy łańcuch PC-971. Wszystko elegancko zmieniłem wsiadam an rowerek a tu.... bryndza - skacze na kasecie. Na pewno nie problem przednich zębatek. przestaje skakac dopiero przy 3 ostatnich (najcięższych) zębatkach.

jakies pomysły? tak jak bym musiał zastosowac to kasety 9 rzedowej łancuch 8 rzedowy? 0_o

Napisano

możliwe że muszą się dotrzeć , też tak miałem przy zmianie

ile mam przejechać z 200km? toż oszaleje :P

Napisano

W grę wchodzi kwestia precyzyjnego ustawienia,wyregulowania tylnej przerzutki.Sprawdż na sucho przy odwróconym rowerze cały zakres przeskakiwania łańcucha na kasecie.Jeśli stwierdzisz jakieś problemy z wchodzeniem łańcucha na koronki lub zchodzenia trzeba to wyeliminować.

Napisano

W grę wchodzi kwestia precyzyjnego ustawienia,wyregulowania tylnej przerzutki.Sprawdż na sucho przy odwróconym rowerze cały zakres przeskakiwania łańcucha na kasecie.Jeśli stwierdzisz jakieś problemy z wchodzeniem łańcucha na koronki lub zchodzenia trzeba to wyeliminować.

jak delikatnie pedałuje jest ok, dopiero przy mocniejszym pedałowaniu zaczyna skakać - wiec to raczej chyba nie przerzutka?

Napisano

Może przerzutka tylna za słabo opasa łańcuchem kasetę?

sugerujesz ze za słaba sprężyna w przerzutce czy żeby skrócić łańcuch?

Napisano

Nie. W większości przerzutek przy mocowaniu do haka jest śruba która reguluje odchylenie przerzutki i w jakim stopniu ona opasa łańcuchem kasetę.

Zbyt długi łańcuch również może powodować skakanie ale myślę że takiego błędu nie popełniłeś :)

• Mod Team
Napisano

Długość łańcucha prawidłowo dobrana?

Łańcuch to nie hamulce-nie dociera się.

• Mod Team
Napisano

Dobrze chodzi na małych zębatkach czy na dużych?

Łańcuch skracałeś czy założyłeś jaki był?

Pierwsze słyszę o docieraniu nowego zestawu.

No i byli szybsi.

Napisano

a korba? nie ma zjechanych zębów?

Nie ma i jak pisałem ewidentnie tył. Łańcuch nie był skracany, wiec długość łańcucha sprawia takie problemy?

Napisano

No to jest problem bo łańcuch ma mieć tyle ile poprzedni albo poczytaj temat o doborze długości łańcucha.

Napisano

nie mogłem uwierzyć w to i Wy chyba tez nie uwierzycie lub wybuchniecie smiechem i wcale się nie dziwie :D

zmieniałem kasetę u kumpla, miałem 2 takie same 980 w tym jedna delikatnie zjechana. Wyszedłem do toalety w momencie jak kolega zabrał się za zakładanie i.... wybrał ta starsza kasetkę ;) Wiec już wiadomo dlaczego łańcuch się nie przyjął.

Przepraszam z całego serca za zamieszanie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...