Skocz do zawartości

[Korba] 14 letnie korby-wymiana

albert1995

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Unikaj korb oblewanych plastikiem bo to chińskie giętkie i ciężkie, bo stalowe...

Ta Shimano jest już ok, Suntour też, łańcuch też weź Shimano najlepiej ze spinką :thumbsup:

Ściągacz jeśli korbę trzymają na osi śruby,a nie nakrętki weź np taki:

http://allegro.pl/sciagacz-klucz-do-korb-isis-octalink-kwadrat-i3047868474.html

Ta czarna podkładka na końcu śruby jest ważna, żeby śruba nie zniszczyła gwintu.

A jesteś pewien, że wolnobieg lub kaseta którą masz przyjmie nowy łańcuch?

Napisano

Czyli biorę ten zestaw

KORBA SHIMANO FC-M131 48X38X28 170MM KURIER 13ZŁ (3033840981) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

ŁAŃCUCH SHIMANO UG-51 DO 5,6,7,8 BIEGÓW (3058938710) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

A jesteś pewien, że wolnobieg lub kaseta którą masz przyjmie nowy łańcuch?

Obecnie mam wolnobieg 6 trybów,on też nadaje się do zmiany wraz z przerzutką ale na to na razie mnie nie stać.Jeśli nowy łańcuch "nie zgra się" to będę używał starego ażdo wymiany koła z kasetą i przerzutki.Korby wymieniam bo tryby są tak krzywe ,że jeździć się nie da.

Napisano

To przy tym wzroście radziłbym się przymierzyć do dłuższego ramienia, a mianowicie 175 mm i tu pierwsza korba z linku jaki podał kolega dziobolek będzie idealna. Odczujesz różnicę w jeździe - nie pożałujesz :thumbsup:

• Mod Team
Napisano

Jeżeli nie masz porównania do do 175 mm, to nie będzie odczuwalne. Ja również bym sugerował branie korby 175mm.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...