Adamsiuuu Napisano 25 Lutego 2013 Napisano 25 Lutego 2013 Witam, chciałem zapytać co może być powodem tego, że jadąc dość szybko bez pedałowania z łańcuchem na przedniej zębatce na drugim "biegu" i na tylnej zębatce na 5 "biegu (kasete mam 7 rz.) łańcuch na dole się napina a na górze opada co powoduje pewien "luz" chcąc nagle zacząć pedałować. zaczynało się już od tego w zeszłym roku, że podjedżając do skrzyżowania i chcąc nagle ruszyć musiałem raz zapedałować, żeby mi załapał napęd do ruszenia. później rozkręciłem całą kasete, ośkę, bębenek i wyczyściłem wszystko. w bębenku delikatnie nasmarowałem zapadki kropelka oliwki na każdą z nich a kulki osadziłem na niewielką ilość tawotu, wszystko skręciłem nie za mocno i niestety dalej to samo cóż może mi się tam dziać, jest możliwe, żeby bębenek był już zużyty ( po ok 6200 km) chociaż, to całkowity dystans jaki przejechał rower, a ja na początku roku zakładałem nową piaste Shimano FH-RM30 więc kaseta ma przejechane ok 1000 km może nawet nie bo w zeszlym roku zmagałem się z kontuzją kolana. jakieś pomysły ? pozdrawiam i dzięki za pomoc!
lyndowss Napisano 25 Lutego 2013 Napisano 25 Lutego 2013 Przez to, że wymieniałeś piastę to kaseta ma mało przejechane? Nie widzę związku i po mojemu mylisz pojęcia więc nie wiadomo gdzie się pomyliłeś i o co tak naprawdę chodzi. Po mojemu z tego co tutaj przeczytałem to masz zużyty napęd. Konkretnie zajechany. Wrzuć zdjęcia zębatek i jak opiera się łańcuch na nich. Wtedy będzie można coś powiedzieć, a chociaż wykluczyć lub stwierdzić, że to wina napędu.
Adamsiuuu Napisano 25 Lutego 2013 Autor Napisano 25 Lutego 2013 wcześniej miałem wolnobieg "zużył" się ( koło miało luzy na boki) i została założona nowa piasta wraz z kasetą, ma to sens czy dalej coś mylę ?
ILC Napisano 25 Lutego 2013 Napisano 25 Lutego 2013 Wydaje mi się że po prostu masz rozciągnięty/zużyty łańcuch, bo co ma kaseta do "zwisania" łańcucha ?
Adamsiuuu Napisano 25 Lutego 2013 Autor Napisano 25 Lutego 2013 i link do albumu ze zdjęciami poniżej: https://picasaweb.go...67424/Qx65Naped jeżeli jeszcze jakieś zdjęcia potrzeba to zrobię! ps. na pierwszym zdjęciu widać ogniska rdzy czy cos w tym stylu, rower wisi w garażu od grudnia nieużywany więc jeszcze jako tako generalnego czyszczonka nie miał dodam jeszcze, że jak zdejmę koło z ramu i jak chcę kręcić zębatką to muszę włożyć w to trochę siły ;/
lyndowss Napisano 25 Lutego 2013 Napisano 25 Lutego 2013 Wydaje mi się że po prostu masz rozciągnięty/zużyty łańcuch, bo co ma kaseta do "zwisania" łańcucha ? To, że ja kaseta zużyta to łańcuch się źle opiera i nowy może też zwisać. Co do linku to "Niestety, nie znaleziono strony."
Adamsiuuu Napisano 25 Lutego 2013 Autor Napisano 25 Lutego 2013 To, że ja kaseta zużyta to łańcuch się źle opiera i nowy może też zwisać. Co do linku to "Niestety, nie znaleziono strony." poprawiony https://picasaweb.google.com/105439727632517867424/Qx65Naped?authkey=Gv1sRgCPGM8q6zucjFJg
lyndowss Napisano 25 Lutego 2013 Napisano 25 Lutego 2013 http://img19.allegroimg.pl/photos/oryginal/30/53/63/09/3053630957_1 Zrób takie zdjęcie. Po tym nic nie widać.
Adamsiuuu Napisano 25 Lutego 2013 Autor Napisano 25 Lutego 2013 http://img19.allegro...09/3053630957_1 Zrób takie zdjęcie. Po tym nic nie widać. poprawione w takim razie o dwa ost. zdjęcia https://picasaweb.google.com/105439727632517867424/Qx65Naped?authkey=Gv1sRgCPGM8q6zucjFJg
lyndowss Napisano 25 Lutego 2013 Napisano 25 Lutego 2013 Na innych biegach też Ci przeskakuje czy tylko na 5 z tyłu, bo wygląda na sfatygowany.
Adamsiuuu Napisano 25 Lutego 2013 Autor Napisano 25 Lutego 2013 od 4 i wyżej, zapomniałem dodać, że nawet jak prowadzę rower to pedały sie obracają
Hanzo Napisano 25 Lutego 2013 Napisano 25 Lutego 2013 Zębatki jakoś tragicznie nie wyglądają. Zastanawia mnie czym tak doczyściłeś kasetę, może myjką ciśnieniową? Najlepiej jakbyś zdjął koło i pokręcił zębatkami, powinny obracać się dość lekko (oczywiście tylko w jedną stronę). Bębenek można serwisować, nie trzeba go od razu wymieniać.
Adamsiuuu Napisano 25 Lutego 2013 Autor Napisano 25 Lutego 2013 Zębatki jakoś tragicznie nie wyglądają. Zastanawia mnie czym tak doczyściłeś kasetę, może myjką ciśnieniową? Najlepiej jakbyś zdjął koło i pokręcił zębatkami, powinny obracać się dość lekko (oczywiście tylko w jedną stronę). Bębenek można serwisować, nie trzeba go od razu wymieniać. szmatką, koło pomiedzy nogi i góra dół góra dół tak zawsze robie NIGDY myjką, z węża czy przesadnymi ilościami wody, zazwyczaj wilgotną szmatką (rame jak już) napęd na sucho ew. ropą albo bendzyna ekstrakcyjną tak jak wcześniej wspomniałem, zdejmując koło i obracając zębatkami idzie to dość ciężko (oczywiście w jedną strone) i prowadząc rower pedały również się obracają a to nie jest FIXIE przecież
Hanzo Napisano 25 Lutego 2013 Napisano 25 Lutego 2013 Ja bym rozebrał piastę i bębenek. Przesmarował i powinno być dobrze.
Adamsiuuu Napisano 25 Lutego 2013 Autor Napisano 25 Lutego 2013 tak zrobiłem już dwa razy i dalej to samo...
lyndowss Napisano 25 Lutego 2013 Napisano 25 Lutego 2013 Może podkładek nie dałeś i łożyska za mocno skręcone.
Fenthin Napisano 25 Lutego 2013 Napisano 25 Lutego 2013 Lub użyłeś (za dużo) smaru, który skleił zapadki.
Adamsiuuu Napisano 25 Lutego 2013 Autor Napisano 25 Lutego 2013 Lub użyłeś (za dużo) smaru, który skleił zapadki. doslownie po kropelce dalem na każdą z dwóch zapadek
Fenthin Napisano 25 Lutego 2013 Napisano 25 Lutego 2013 Kropelce smaru czy kropelce oleju? To wiele zmienia.
Adamsiuuu Napisano 25 Lutego 2013 Autor Napisano 25 Lutego 2013 oliwki, ale po całym tym zabiegu nie przejechałem więcej niż 2 km
dziobolek Napisano 26 Lutego 2013 Napisano 26 Lutego 2013 ...dodam jeszcze, że jak zdejmę koło z ramu i jak chcę kręcić zębatką to muszę włożyć w to trochę siły ;/ ... tak jak wcześniej wspomniałem, zdejmując koło i obracając zębatkami idzie to dość ciężko (oczywiście w jedną strone) i prowadząc rower pedały również się obracają a to nie jest FIXIE przecież Tak na chłopski rozum, to nie wina zapadek, ale... łożyskowanie, za mocno "skręcony" bębenek... coś w tym kierunku. Jak nowy i na gwarancji, to do wymiany IMHO się nadaje.
LUKASZ1980 Napisano 26 Lutego 2013 Napisano 26 Lutego 2013 Też mi się wydaje że za mocno skręcony bębenek,albo konusy..Piastę rozbierz,i na spokojne skręć.Poczytaj o serwisie może rozjaśnisz umysł. Serwis piasty z łożyskami kulkowymi i bębenka na przykładzie piasty Shimano FH-M580 - mtbikes.pl A jak rozkręciłeś bębenek to założyłeś takie cienkie podkładki?
Adamsiuuu Napisano 26 Lutego 2013 Autor Napisano 26 Lutego 2013 tak tak podkładki wróciły na swoje miejsce kilka ich było i właśnie wg tego poradnika działałem, a jest możliwość zebym w swojej piescie miał 24 kulki a nie 25 jak w tym poradniku ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.