rosol Napisano 23 Lutego 2013 Napisano 23 Lutego 2013 Witam. Planuję zmienić wolnobieg na kasetę. Upatrzyłem już sobie HG-40 7 rz 11-28 (nie chcę większej ze względu na manetki) i muszę też wymienić piastę. Jako że ważę 100 kg upatrzyłem sobie deore FH-M590 ale jest przystosowana do kaset 8,9 rz I moje pytanie brzmi: jak taki zestaw zamontować? Czy może polecacie coś innego?
qb41 Napisano 23 Lutego 2013 Napisano 23 Lutego 2013 Przerabiałem to przed zamontowaniem kasety nakłada się dystans a później kasetę. Dystans miałem jakiś nie oryginalny i kaseta dziwnie falowała lepiej kupić shimanowski i będzie git.
dziobolek Napisano 23 Lutego 2013 Napisano 23 Lutego 2013 Możesz również kupić kasetę 8-rzędową 11-30 i korzystać tylko z 7-miu rzędów (zakres 11-28) - jedna zębatka (30z) będzie "na zapas". A w przyszłości jak nadarzy się okazja cenowa lub przypływ gotówki, możesz wymienić manetki na 8-biegowe, lub śmigać spokojnie z 7-biegowymi tak długo, jak się da Ja także jeździłem dość długo z 7-biegowymi manetkami i 8-biegową kasetą do czasu, aż trafiła się okazja zakupu manetek 8-biegowych i wszystko "banglało" bez problemów.
lyndowss Napisano 23 Lutego 2013 Napisano 23 Lutego 2013 Możesz również kupić kasetę 8-rzędową 11-30 i korzystać tylko z 7-miu rzędów (zakres 11-28) Dokładnie tak. Przeczytaj sobie dodatkowo temat o kompatybilności. Możesz też kupić tą 7-rzędową i zamontować ze wspomnianym dystansem. Wcale nie musi być od Shimano. Wystarczy, żeby miał odpowiednią grubość. Ja poszedłem do mojego ulubionego serwisu i mi dali za darmo jakaś z warsztatu. Nie wiem jaka nawet, ale jest i pasuje. Chyba jest od kasety nawet. Tym falowaniem się nie przejmuj, bo nawet najtańsze bębenki pod kasety falują więc nie ma się czym martwić. Jak już kiedyś będziesz zmieniać manetki to polecam na co najmniej 9 speed, a nawet 10, bo producenci nie wspierają starych systemów. ja jeżdżę na 7 rzędowej kasecie, a 8 rzędowa taka sama, z tej samej grupy kosztuje tyle samo. a nawet taniej niż 7 rzędowa.
rosol Napisano 23 Lutego 2013 Autor Napisano 23 Lutego 2013 Dzięki wielkie za pomoc. Myślę że kupno kasety 8 rz będzie lepszym rozwiązaniem a z czasem może i manetki wymienie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.