dejtrejder Napisano 21 Lutego 2013 Napisano 21 Lutego 2013 Po regeneracji łożysk w suporcie, montowałem wczoraj całość do roweru. Plastikowa przekładka ( ta między śrubami ) lewego ramienia korby ocierała mi po skręceniu o plastikowy dekielek osłaniający łożysko. Jak poluzowałem to znowu pojawiał się luz na korbie. Za nic nie mogłem uzyskać pożądanego efektu w postaci braku luzu i braku obcierania. Po zdjęciu ww. przekładki problem ustąpił. To ona była odpowiedzialna za tarcie. Zamontowałem całość bez tego kawałka plastiku i chodzi wszystko jak należy. Korba się ładnie kręci, luz zlikwidowany. Po skręceniu nic nie ociera. Moim zdaniem przekładka jest nie potrzebna. Szczególnie jak przeszkadza. Pytanie: jaki był zamysł producenta w umieszczeniu plastikowej przekładki w tym miejscu? Jaką ona funkcję pełni?
Mod Team Pixon Napisano 21 Lutego 2013 Mod Team Napisano 21 Lutego 2013 Ma ona bolec, który ma zapobiec zsunięciu się lewego ramienia z osi. Zapoznaj się z zasadami pisania pkt. 2b
Mod Team sznib Napisano 21 Lutego 2013 Mod Team Napisano 21 Lutego 2013 Tak, a ten bolec ma tendencję do błyskawicznego wyłamywania się . Także podkładka może być uznana za zbędną, ale ja je nie wywaliłem (mimo że ma ułamany bolec), ponieważ wtedy zostaje w jej miejscu duża szpara w którą na pewno będzie się pakować błoto. swoją drogą coś źle ją montowałeś, mi nic nie ociera.
dejtrejder Napisano 21 Lutego 2013 Autor Napisano 21 Lutego 2013 Właśnie się zastanawiałem czy w tą szparę zamiast podkładki nie wyciąć podobnego elementu z gumy. Wtedy by się tam syf nie zbierał. Podkładka trochę podniszczona jest. Jeden koniec nieco wygięty może dlatego coś obciera. Miała tendencję do wyłażenia z jednej strony więc ją podczas jazdy butem wbijałem z powrotem Myślę, że zanim się lewa korba zsunie z ramienia to da się zauważyć. Musiałby najpierw przeogromny i widoczny z kilometra luz powstać na osi.
lukaszs Napisano 21 Lutego 2013 Napisano 21 Lutego 2013 Masz jeszcze plastikową zakretke więc korba nie spadnie. Generalnie ten element o którym mówisz jest zbędny ale faktycznie jego brak spowoduje zbieranie się brudu więc albo ją tam wsadzisz albo jakiś podobny element.
dziobolek Napisano 21 Lutego 2013 Napisano 21 Lutego 2013 Ma ona bolec, który ma zapobiec zsunięciu się lewego ramienia z osi.... ... ...Generalnie ten element o którym mówisz jest zbędny... Oj, nie tak Panowie... nie tak... Ten element, to wskaźnik i w mojej korbie FC-M591 tak należy lewe ramię dokręcać nakrętką, aby ta wystająca płytka się schowała i zrównała z profilem ramienia korby (bolec trafia na specjalny otwór w osi korby). Niezrozumiałym jest jednak dla mnie fakt stosowania tego wynalazku w korbach z osią zintegrowaną, które nie posiadają takowego otworu wywierconego w osi korby - a z takimi opiniami się spotkałem.
lukaszs Napisano 21 Lutego 2013 Napisano 21 Lutego 2013 Może źle się wyraziłem nie tyle jest zbędny co nie jest niezbędny ;-) trochę masło maślane ale chyba wiadomo o co chodzi:-)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.