Skocz do zawartości

[korba] Montaż korby - nałożony smar

lenon77

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie jestem pewien czy piszę w dobrym dziale ale w związku ze zbliżającą sie wymiana korby mam pytanie. Chodzi mi o fabrycznie nałożony smar na prawej korbie widoczny na zdjęciu http://cdn2.bigcomme...9.1280.1280.JPG jaki jest cel jego nałożenia? Domyślam się, że może on pełnić funkcje zapobiegającą luzowaniu korby ale miejsce jego nałożenie wydaje sie dość dziwne (w tym miejscu nie ma gwintu). A może jest on nałożony po to by użyć go do posmarowania śrub/ramion w miejscu mocowania? Ma ktoś wiedze na ten temat?

Napisano

mi się wydaje że jest w tym miejscu po to aby potem jak będziesz chciał wykręcać śruby to żebyś mógł wykręcić a żeby się nie zapiekły

• Mod Team
Napisano

Smar jest najprawdopodobniej po to by zminimalizować tarcie rpzy dokręcaniu ramienia a siły tam są naprawdę pokaźne wiec minimalizacja tarcia jest wskazana.

• Mod Team
Napisano

na dodatek nie zapiecze Ci się ani śruba ani sama korba na osi. Smar konserwuje, chroni przed korozją, zmniejsza tarcie a gdy korozja już się pojawiła to takową zatrzymuje.

Nic dodac- nic ując.

Dziękujemy wszystkim zainteresowanym ale lokal zamknięty ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...