Thedoc Napisano 14 Lutego 2013 Napisano 14 Lutego 2013 Witam. Prosze o pomoc w małym problemie. Ponieważ na starym sprzęcie miałem bicie i łańcuch ocierał o przednią przerzutke (w jednym miejscu podczas jednego pełnego obrotu korby) wymieniłem korbę i suport na nowe lecz problem nie ustał. Cały czas widze jakby korba miała bicie. W czym tkwi problem? Proszę o pomoc. Korba Alivio FC-M410 + suport Shimano BB-UN26.
Druid Napisano 14 Lutego 2013 Napisano 14 Lutego 2013 Rozumiem że bicie widzisz na koronce, a napisz jeszcze jakie pionowe czy boczne?
Thedoc Napisano 14 Lutego 2013 Autor Napisano 14 Lutego 2013 Rozumiem że bicie widzisz na koronce, a napisz jeszcze jakie pionowe czy boczne? Tak na koronce (kazdej) bicie na pewno boczne.
Thedoc Napisano 14 Lutego 2013 Autor Napisano 14 Lutego 2013 A masz to wszystko dobrze skręcone(dokręcone)? Wszystko było rozkręcone i skrecone trzy razy ale powności nigdy nie ma.
Mod Team michuuu Napisano 14 Lutego 2013 Mod Team Napisano 14 Lutego 2013 Krzywa rama nie daje efektu bicia.
FiFiAk Napisano 14 Lutego 2013 Napisano 14 Lutego 2013 A kaseta jest mocno dokręcona, nie ma żadnych luzów? Suport łatwo się wkręcił, na pewno siadł ładnie w gwincie? Może przyczyną jest łańcuch? W sensie, że zbyt długi.
Mod Team michuuu Napisano 14 Lutego 2013 Mod Team Napisano 14 Lutego 2013 A kaseta jest mocno dokręcona, nie ma żadnych luzów? W korbie problem.
Druid Napisano 14 Lutego 2013 Napisano 14 Lutego 2013 Suport też wymieniłeś? Kolega wspomniał na początku wymieniłem korbę i suport na nowe Jeśli problem w korbie to oddać na gwarancje, ale to by trzeba mieć pecha żeby drugi raz trafić na bicie zębatki korby
FiFiAk Napisano 14 Lutego 2013 Napisano 14 Lutego 2013 Ponieważ na starym sprzęcie miałem bicie i łańcuch ocierał o przednią przerzutke . A starą korbe i suport również sam montowałeś?
marky5 Napisano 14 Lutego 2013 Napisano 14 Lutego 2013 Skoro zestaw korbowy został wymieniony,a problem pozostał ,to wina może leżeć po stronie mufy suportu.Może gwint został wyrobiony i nie trzyma należycie mocno wkładu suportu po stronie zębatek. Kontra po przeciwnej stronie musi też być odpowiednio mocno dokręcona. Ramię korby musi być bardzo mocno wsunięte na oś poprzez dokręcenie śruby niemalże na maxa.
kasperek Napisano 15 Lutego 2013 Napisano 15 Lutego 2013 Jeżeli bicie nie jest duże to daj węższy łańcuch.
Mod Team Puklus Napisano 15 Lutego 2013 Mod Team Napisano 15 Lutego 2013 może ramę masz krzywą to żeś wyskoczył jak filip z konopi Jeżeli bicie nie jest duże to daj węższy łańcuch. Tak lepiej wymienić łańcuch do używanego napędu niż najprawdopodobniej krzywy suport za 20 zł ... wy to macie czasami pomysły. Korba ma bicie - sprawa prosta: - krzywa korba jednak wymiana na nową nie pomogła - odpada - krzywy suport - tu pomoże tylko jego wymiana ( lub prostowanie ) - możliwa opcja więcej racjonalnych powodów nie udało mi sie wymyślić. Skoro wymiana korby nie pomaga to musi to być suport.
Sagitt77 Napisano 15 Lutego 2013 Napisano 15 Lutego 2013 Suport też był wymieniony... Czasem warto przeczytać cały temat...
kasperek Napisano 15 Lutego 2013 Napisano 15 Lutego 2013 wymieniłem korbę i suport na nowe lecz problem nie ustał. Cały czas widze jakby korba miała bicie. W czym tkwi problem? Proszę o pomoc. Korba Alivio FC-M410 + suport Shimano BB-UN26. Właśnie dlatego poleciłem wymianę łańcucha na węższy, bo jak rozumiem zarówno korba jak i suport są nowe. Inna sprawa, że mogą być już zużyte koronki kasety. Niestety autor tematu nie napisał o kasecie ani słowa.
Mod Team Puklus Napisano 15 Lutego 2013 Mod Team Napisano 15 Lutego 2013 Może mi umknęło nie ma prawa bić ... jak ma bicie to reklamować ! Zdejmij korbę, kręć osią suportu, i uważnie sie przyglądaj ze ma odchył jakiekolwiek, bo nie powinna mieć. Jak nie ma to korba, jak ma to suport. spróbuj załozyć korbę na odwrót i patrz czy dalej bicie występuje.
Seba4 Napisano 15 Lutego 2013 Napisano 15 Lutego 2013 Może kolega ma po prostu profilowane zębatki tak aby łatwiej było biegi zmieniać. Miałem 3 rózne korby i suporty w 2 różnych ramach i zawsze tak jest, chyba że się kupi prostą zębatkę.
Cuberider Napisano 15 Lutego 2013 Napisano 15 Lutego 2013 Właśnie dlatego poleciłem wymianę łańcucha na węższy, bo jak rozumiem zarówno korba jak i suport są nowe Nie wiem co ty ćpasz ale pełen odlot Korby m410 często bywają krzywe więc moja rada jest taka : odkręć mechanizm i przemień na inną płaszczyznę (masz 4 możliwośći jego nałożenia na kwadrat) sprawdź na każdym po kolei jeżeli na którymś nie będzie biło to przykręć. Jeżeli będzie biło na każdej płaszczyźnie to korbę zareklamuj ! Jeżeli chodzi o suport bardzo rzadko się zdarza by miał źle wytoczoną oś ale możesz założyć inny jaki kolwiek nowy mechanizm i to sprawdzić
kasperek Napisano 15 Lutego 2013 Napisano 15 Lutego 2013 Nie wiem co ty ćpasz ale pełen odlot Protestuję!
Mod Team michuuu Napisano 15 Lutego 2013 Mod Team Napisano 15 Lutego 2013 Nie wiem co ty ćpasz ale pełen odlot Lepiej brzmi "zmień dilera".
kasperek Napisano 15 Lutego 2013 Napisano 15 Lutego 2013 Dobra lożo szyderców Pogadaliśmy i pośmialiśmy się więc czas na autora tematu. Być może już rozwiązał problem.
Thedoc Napisano 17 Lutego 2013 Autor Napisano 17 Lutego 2013 Witam Po ciężkiej walce z biciem korby odpuściłem i pojechałem do serwisu rowerowego gdzie powiedziano mi, że takie lekkie bicie jest właśnie po to aby łatwiej zmieniać biegi. Więc Seba4 miał racje, podobno w takim napedzie to norma (3x8). Teraz kwestia odpowiednio wyregulować przerzutki aby łańcuch nie haczył o przednią. Dzięki wielkie za pomoc
Mod Team michuuu Napisano 17 Lutego 2013 Mod Team Napisano 17 Lutego 2013 Ułatwiać zmianę biegów ma specyficzny kształt zęba, tarczy . Niech się wypowiedzą uczeni w piśmie bo do mnie nie trafia wsparcie zmiany biegów przez bicie tarczy na boki.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.