Skocz do zawartości

[Kompendium] Kompatybilność napędów 6-11s

Puklus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

2i regulaminu

Bo ja teraz hardkorny zestaw mam :D przerzutka przód xt m771-10, 10s, korba m542 9s (22-32-44T), reszta 8 s :D

Ale jutro jadę wymienić tą przerzutkę na mimo wszystko deore m771 9s, mój serwisant uparcie twierdzi że m771-10 obsługuje blaty 44T-48T... Owszem, obsługuje, ale nie jest to praca, szczególnie w terenie, jakiej bym oczekiwał :/ A przecież wyraźnie wszędzie jest napisane, że Dyna sys to blaty max 42T, to nie wiem skąd mu sie wzięło, że w katalogu miał napisane, że m771-10 obsługuje blaty 44-48T. Może mu się pomyliło z modelem m771 (który od Dyna Sys różni tylko to, że ma napis deore xt jest w innym miejscu i w nazwie nie ma dopiska -10) . No i w dyna sysach odległości pomiędzy zębatkami są mniejsze. Więc tą przerzutkę przód dyna sys wziąłem tylko dlatego, że trzeba było mi przerzutkę na szybko i miało to wg. serwisanta śmigać bezproblemowo. Jak widać jak się człowiek śpieszy to się diabeł cieszy. A na korbę dyna sys i wywalanie minimum 2 stówek co pół roku żeby wymienić łańcuch i kasetę niestety kasy nie mam... No i tak naprawdę 3x10 jest mi zupełnie niepotrzebne, mimo tego, że się ścigam. Nawet 3x8 wystarczało mi w zupełności. Jak już przechodzić na dyna sys to IMO sensowne jest tylko 2x10.

Także wymieniam to na 9rz. O tyle dobrze, że mogę ją wymienić jeszcze z przebiegem 30 km, troszkę jest wózek porysowany już od wewnątrz w jednym miejscu bo łańcuch 8s ocierał o wózek 10s, mam nadzieję, że mimo wszystko uda mi się wymienić. 

Więc pójdzie do tego prawdopodobnie łańcuch 9s. 

Jeszcze jedno pytanie, wózek w 10s jest węższy niż w 9s? 

Napisano

Także wymieniam to na 9rz. O tyle dobrze, że mogę ją wymienić jeszcze z przebiegem 30 km, troszkę jest wózek porysowany już od wewnątrz w jednym miejscu bo łańcuch 8s ocierał o wózek 10s, mam nadzieję, że mimo wszystko uda mi się wymienić.  Więc pójdzie do tego prawdopodobnie łańcuch 9s.    Jeszcze jedno pytanie, wózek w 10s jest węższy niż w 9s? 

Chyba odpowiedziałeś sobie sam na to pytanie wcześniej. :D Bardzo możliwe, bo przecież 10s tylko niby z 10s ma współpracować, więc może Shimano zrobiło węższy wózek, żeby znów gdzieś urwać gramy. No i dodatkowa zaletą, może nawet głownie po to, żeby do innych łańcuchów nie pasowała ta przerzutka.

Napisano

Chyba odpowiedziałeś sobie sam na to pytanie wcześniej. :D Bardzo możliwe, bo przecież 10s tylko niby z 10s ma współpracować, więc może Shimano zrobiło węższy wózek, żeby znów gdzieś urwać gramy. No i dodatkowa zaletą, może nawet głownie po to, żeby do innych łańcuchów nie pasowała ta przerzutka.

A miał ktoś jakieś porównanie w realu? 

Napisano

Hmmm, dosyć trudno mi podać miarę, mierzyłem wewnętrzną część wózka- przestrzeń, która jest pomiędzy oboma bokami (tymi wypukłymi do wewnątrz, nie licząc szerokości blachy) i w najszerszym miejscu wyszło mi 11mm. Idąc w górę wózka robi sie coraz wężej. Szerokość "końcówki wózka", tej położonej najniżej, również nie licząc szerokości blachy to 14mm. 

Mierzone zwykłym metrem ;) Ale najdokładniej jak mogłem. 

Najlepiej by było znaleźć rzut jakiegoś wózka od góry i na nim pozaznaczać w paincie, ale nic takiego nie mogę znaleźć :/ Bo nawet szerokości samej blachy moga sie różnić, więc najlepiej podawać tą przestrzeń wewnątrz, bo tam mimo wszystko porusza się łańcuch. A to trudno tak bez zdjecia/rysunku wytułmaczyć :/ 

Napisano

Yyyy.... To co jest, wózek 10-tki szerszy niż 9-tki? :D Myślę, te różnice w środkowych i górnych wymiarach możemy przyjąć jako błąd pomiarowy, ale wymiary dolne wózka... Coś mi się nie chce wierzyć, że jest to 10,65, jakbym nie mierzył to mi wychodzi conajmniej 13,5 mm w 10-tce. 

Jaką masz tą przerzutkę z przodu? 

Napisano

Wkurza mnie moja przednia XT przerzutka na 3x9 - już drugi raz odgięła mi się prowadnica łańcucha - jakaś słaba jest).

To przednie XT oprócz kasety to jedyny bastion shimano w moim rowerze - resztę mam srama

Chcę wstawić SRAMa x9 3x10 zamiast tego XT i tu pytanie

przy manetkach sram x7 3x9 czy da sie przednie x9 3x10 dobrze ustawić ? (wole 3x10 niż 3x9 bo sa bardziej czarne 8D )

Czy będzie konieczne przestawienie sie na 10kowe łańcuchy, czy też szerokość prowadnicy jest wystarczająca do 9kowych łańcuchów?

nadal czekam no odpowiedź - Puklus ?

Napisano

Yyyy.... To co jest, wózek 10-tki szerszy niż 9-tki? Myślę, te różnice w środkowych i górnych wymiarach możemy przyjąć jako błąd pomiarowy, ale wymiary dolne wózka... Coś mi się nie chce wierzyć, że jest to 10,65, jakbym nie mierzył to mi wychodzi conajmniej 13,5 mm w 10-tce.  Jaką masz tą przerzutkę z przodu? 

Moja przerzutka nie jest na 9 rzędów. http://www.t-bike.pl/przerzutka-tyl-alivio-8-rzedowa-typ-sgs-czarna.html Jest to taka jak w linku i jest dedykowana na 8s. :P

Błąd pomiaru to by zawyżał, ale na pewno nie zaniżał, bo jeżeli by mi się suwmiarka obsunęła to wymiar byłby większy, ale na pewno nie mniejszy. ;) Faktycznie dziwnie to wyszło.

Napisano

lyndowss... Sorry ale czy ty kurde przeczytałeś w ogóle początek mojego poprzedniego posta :D Chodziło mi o przerzutkę PRZEDNIĄ. I różnice w szerokości wózka 10s a 9s. 

Tak więc ponawiam pytanie, czy jest jakaś różnica, czy wózek 10s jest węższy niż 9s? 

Napisano

Chyba faktycznie w tych 9s jest szerszy wózek, prowadnik, czy wodzik, jak zwał tak zwał :D Bo wymieniłem dzisiaj tego xt przód z Dyna Sysa na 9-rzędówke i łańcuch nie ociera na większości przełożeń, a łańcuch mam nadal 8s. Może na skrajnych trochę ociera, tzn. przykładowo 3-1, 3-2, ale na takich i tak nie jeżdżę, bo łańcuch ma za duże przekosy ;)

I HG40 dobrze działa z przerzutką przednią 9-rzędową, wbrew poprzednim opiniom z tego tematu :) Co nie zmienia faktu że prawdopodobnie zmienię go za niedługo na 9-rzędowy, póki mi jeszcze nie zajechał korby :)

Także jestem zadowolony. 

Btw. rozumiem, że Dyna Sys w razie czego też będzie działało ok z przerzutką przód i korbą 9-rzędową?  

Napisano

Przednia przerzutka 10 rzedowa na 9 rządowej kprbie działa zazwyczaj dobrze. Problemem nie jest szerokość klatki tylko wysokość przetloczen dla danej tarczy korby. I drugi problem to długość klatki - 22T z przodu i 14T lub mniej z tylu i łańcuch szokuje po dole klatki. Rozwiązanie jest proste - największą tarcze z przodu zamienić z 44 na 42 :)

Napisano

to właśnie uniemożliwia łączenia dyn-sys z 9kowymi korbami sh. i sramem 9 i 10kowym (22-33-44)

Wiem bo zmieniłem korbę 10 z sh na sram, a zapomniałem o różnicy w zębatkach - po 2ch tygodniach się skapowałem,

dlaczego nijak dobrze się nie da dyna-sysowej deore wyregulować

Napisano

Witam

Ja mam też pytanie, ponieważ udało mi się kupić za małe pieniądze przerzutkę Sram Apex

Obecnie mam przerzutke shimano 105 z manetką sram rocket wszystko na 9spdeed DZIAŁA WYŚMIENICIE

Z tego co wyczytałem wiem że przerzutka Sram'a Apex nie będzie działać z manetką Srama'a Rocket 

Nachodzi mnie tylko pytanie czy będę mógł dalej zostać przy systemie 9speed używając do przerzutki Apex manetki srama powiedzmy x7 na 9s

czy to w ogóle nie będzie działać 

Po prostu nie chcę przechodzić na system 10s ponieważ jest drogi a mój obecny system 9s pojeździ jeszcze z 2 sezony myślę

pozdrawiam

• Mod Team
Napisano

No na stronie pisze że przerzutka ma 1:1 na 10s. Teoretycznie powinno działać ale z tego co wiem działać poprawnie to nie będzie. 10s szosowe może działać z 10s MTB a w tym przypadku 9 i 10 rzędów nie śa zbyt skore do współpracy wiec nie bardzo. Oczywiście jeżeli posiadasz manetki i przerzutkę nic nie stoi na przeszkodzi przeprowadzić test :P

Napisano

Co do działania 10s szosowych z 9s MTB są różne opinie swego czasu kumpel jeźdźił na przerzutce shimano ultegra 10s (bo była lekka) z manetkami shimano LX lub deore (nie pamiętam) pod 9s wszystko działało wyśmienicie

Tyle ze przerzutka była do wymiany po roku bo nie wytrzymała górskich tras z kamlotami, korzeniami i pniami

Co do mojej wersji jak dostanę jakąś manetkę srama pod 9s to postaram się zrobić test i napisać

• Mod Team
Napisano

swego czasu kumpel jeźdźił na przerzutce shimano ultegra 10s (bo była lekka) z manetkami shimano LX lub deore

nie mieszać srama z shimano to 2 bajki idące w różne strony :P

Napisano

no to też prawda ale jeżeli piszą że sram apex działą w systemie 1:1 to myślę że powinno działać ciekawe tylko w jakim stopniu?

Napisano

Z tego co wyczytałem wiem że przerzutka Sram'a Apex nie będzie działać z manetką Srama'a Rocket

a nie jest tak, że rocket to sramowskei manetki dostosowane do przerzutek shimano? W mtb byly takie - SRAM Attack - działały oczywiście tylko z tylnymi przerzutkami shimano :D

• Mod Team
Napisano

No ale na tym jeździsz wiec to nie jakieś zaskoczenie nie ? :P a sram o którym wspominałeś i manetki X7 ... wątpliwe.

Napisano

to właśnie uniemożliwia łączenia dyn-sys z 9kowymi korbami sh. i sramem 9 i 10kowym (22-33-44)

Wiem bo zmieniłem korbę 10 z sh na sram, a zapomniałem o różnicy w zębatkach - po 2ch tygodniach się skapowałem,

dlaczego nijak dobrze się nie da dyna-sysowej deore wyregulować

No u mnie też się nie dało tego wyregulować tak żeby śmigało bez zająknięcia na każdym biegu. 

Ponawiam wcześniejsze pytanie, czy "tył" Dyna Sys będzie współpracował z przerzutką przód i korbą 9s?

I jakby sprawa wyglądała jakbym zrobił cosik takiego: manetki dyna sys, przerzutka tył dyna sys, tylko kaseta i łańcuch 9s ? No i korba i przerz. przód też 9rz oczywiście. 

Przerzutkę by wyregulować tak, żeby np. max wychylenie było nad 9 zębatką i powinno śmigać. 

Tylko nie wiem jak to jest ze zestopniowaniem tych kaset Dyna Sys, są "ciaśniej" upakowane i ilość zębów jest inna niż na 9-tkach, czy jest identycznie tylko jest dołożona dodatkowa zębatka? 

Napisano

moim zdaniem, jeżeli kaseta 9 to manetki na tył i przerzutka też - inny jest skok pomiędzy biegami.

Słyszałem też , że przerzutki dyna sys mają inne przełożenie (linka/wychylenie) niż 9kowe.

Co innego jest ze sramem - tam decydują tylko manetki... no ale mowa o szimano :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...