Pablo27 Napisano 17 Stycznia 2013 Napisano 17 Stycznia 2013 Witam. Rower No Name, starszy. Zamontowany wolnobieg 6 rzędowy nie Shimano. Od nowości były zamontowane manetki grip shift po jakimś czasie się zepsuły i zostały zmienione na inne manetki Shimano SIS SL-TY18 i tak rower jeździł kilka lat. Przerzutka SunRun 1500. Przerzutki nie były dobrze wyregulowane więc wziąłem rower i chciałem je wyregulować i tutaj zaczęły się schody. Wymieniłem linke na nową, dałem inne pancerze które nie były powyginane (tej samej długości). Udało mi się ustawić tak że zbija idealnie ale łańcuch już nie wchodzi na górną zębatke. Zmieniłem manetkę na 5 biegową, przerzutke ustawiłem że jest na 5 zębatce na wolnobiegu i efekt taki iż zbija idealnie ale już problem jest z powrotem łańcucha, trzeba manetke lekko dawać do góry aby łańcuch zaskoczył na wyższą zębatke. Nie mam możliwości dać na podmianę innej przerzutki i manetki. Przerzutkę regulowałem na podstawie poradnika z forum. Czy możecie mi podpowiedzić co mam wymienić lub jak to zrobić aby łańcuch chodził idealnie po wolnobiegu?
dovectra Napisano 17 Stycznia 2013 Napisano 17 Stycznia 2013 sprężyna przerzutki za słaba wyrobiona przerzutka wyrobione kółeczka brudny napęd
Fenthin Napisano 17 Stycznia 2013 Napisano 17 Stycznia 2013 1. Śruba baryłkowa! 2. Przerzutka swoje już przeżyła i pewnie ma luzy, sprężyna nie chce działać tak, jak powinna. 3. (Strzał na ślepo.) Skąd pomysł sparowania przerzutki z 5rzędową manetką? I skąd taki antyk wytrzasnąłeś? Być może nie pasuje indeksacja.
Pablo27 Napisano 17 Stycznia 2013 Autor Napisano 17 Stycznia 2013 Kółeczka są dobre (tak obstawiam), rower nie był jeżdżony dużo. Jutro wkleję zdjecie przerzutki. Napęd czyściłem, ogólnie czyściłem cały rower. rozbierałem przerzutkę, czyściłem kółeczka, nawet lekko psiknąłem WD40 na połączenia nitów. Co rozumiesz pod napisaniem śruba "baryłkowa"? Śruba ta jest i chodzi dobrze nią reguluję zejście łańcucha. Taki antyk mam po rowerze z komuniiJ Dałem 5 rzędową manetkę na podmianę/próbę bo nie miałem innej aby zobaczyć czy będzie tak samo działała przerzutka. Z indeksacją może być tak iż od nowości były zamontowane grip-y i dokupione manetki (opisane wyżej) nie pasują?
Fenthin Napisano 17 Stycznia 2013 Napisano 17 Stycznia 2013 Sprawdziłem, co to za przerzutka. Klon starego RD-TY18. Trafiają się różne egzemplarze takich wyrobów. Jedne przetrzymają wojnę atomową, drugie po pierwszym rozregulowaniu nadają się wyłącznie do kosza. Dorzuć do tego mniejszy lub większy stopień eksploatacji i masz obraz całej sytuacji. Śrubą baryłkową regulujesz nie "zejście" łańcucha, a jego ruch zarówno w górę jak i w dół. Jeśli jest za bardzo wkręcona, nie ma szansy zmienić przełożenia na wyższe. I vice versa. Indeksacja to strzał bardzo na ślepo. Wtedy problemy powinny być w obie strony.
Pablo27 Napisano 17 Stycznia 2013 Autor Napisano 17 Stycznia 2013 Śrubą baryłkową w moim przypadku można tylko dobrze ustawić ruch łańcucha w dół w górę już nie bardzo, a i zauważyłem że przerzutka gubi jakby ustawienia pomija jedną zębatkę przy wchodzeniu w górę. Jak wspomniałem w dół schodzi dobrze ale do góry już nie, czyli manetka jest kompatybilna z przerzutką..? Czyli do wymiany przerzutka? Jak tak, to jaki model będzie dobry do jazdy spokojnej, rekreacyjnej dla osoby która rzadko zmienia przełożenia?
bzyko Napisano 18 Stycznia 2013 Napisano 18 Stycznia 2013 Czyli do wymiany przerzutka? Jak tak, to jaki model będzie dobry do jazdy spokojnej, rekreacyjnej dla osoby która rzadko zmienia przełożenia? Do takiej jazdy jak piszesz to nawet najtańszą kupisz, byle nową i będzie hulać. Ewentualnie jakaś Acera.
Mod Team Puklus Napisano 18 Stycznia 2013 Mod Team Napisano 18 Stycznia 2013 Przerzutki i manetki SunRun wyrzuć czym prędzej. Tego sie nie da wyregulować za nowego nawet. kup np wspomnianego ty18 a będziesz zadowolony.
dovectra Napisano 19 Stycznia 2013 Napisano 19 Stycznia 2013 jeśli łańcuch nie wchodzi na górną zębatkę, to regulacja wychylenia przerzutki się kłania (dwie małe śrubki w przerzutce,) wykręć trochę tą która ogranicza górne wychylenie. pozdro czy wskakują i zeskakują inne biegi płynnie? czy masz tak że jak ustawisz na wchodzenie do góry to zrzucają się słabo?
nemo2009 Napisano 19 Stycznia 2013 Napisano 19 Stycznia 2013 Manetki Shimano sis,czyli z lndeksacją,współpracują prawidłowo tylko z wolnobiegami lub kasetami,również z ineksacją,stąd problem "brania" dwóch koronek na raz. Sent from my ALCATEL ONE TOUCH 991D using Tapatalk
Fenthin Napisano 19 Stycznia 2013 Napisano 19 Stycznia 2013 Że jak? Można jeszcze raz, ale teraz po polsku?
Mod Team Puklus Napisano 19 Stycznia 2013 Mod Team Napisano 19 Stycznia 2013 tylko z wolnobiegami lub kasetami,również z ineksacją To może pokaż takie które indeksacji ... nie maja ?
nemo2009 Napisano 19 Stycznia 2013 Napisano 19 Stycznia 2013 To może pokaż takie które indeksacji ... nie maja ?Puklus,słyszałeś o takiej firmie,Falcon.Wolnobiegi z tej firmy nie współpracują prawidłowo z manetkami Simano sis(na pewno 6 rzędowe). Wysłane z mojego Alcatela za pomocą Tapatalk
Fenthin Napisano 20 Stycznia 2013 Napisano 20 Stycznia 2013 Pomijając kwestię (nie)kompatybilności - nie wnikam, choć nie wierzę - nie wiesz, co to jest indeksacja.
Pablo27 Napisano 20 Stycznia 2013 Autor Napisano 20 Stycznia 2013 jeśli łańcuch nie wchodzi na górną zębatkę, to regulacja wychylenia przerzutki się kłania (dwie małe śrubki w przerzutce,) wykręć trochę tą która ogranicza górne wychylenie. pozdro czy wskakują i zeskakują inne biegi płynnie? czy masz tak że jak ustawisz na wchodzenie do góry to zrzucają się słabo? Regulowałem tymi 2 śrubkami, łańcuch bez linki nie zeskakuje z ostatniej zębatki jak i nie wchodzi po za największą zębatkę (pomiędzy szprychy). Pisałem że ustawię tak iż schodzi idealnie, ale zaś nie ma powrotu. Jeśli ustawię w miarę powrót to nie ma zejścia...
Mod Team Puklus Napisano 20 Stycznia 2013 Mod Team Napisano 20 Stycznia 2013 Są tam 3 śruby 2 z oznaczeniami H i L choć w sun run nie zdziwił bym sie jak by nie pisało bo u mnie nie pisało ... i baryłkowa ta od pancerza. Z tego co piszesz można wnioskować ze brakuje ci zakresu roboczego. Śruba L służy do ograniczania ruchu przerzutki w góre aby łańcuch nie spadał między szprychy a kasetę. Śruba H analogicznie w druga stron by łańcuch nie spadał między ramę a kasetę. Ja sie swojej SunRun pozbyłem a dokładniej pociąłem ją i do tego sie nadawała
Pablo27 Napisano 20 Stycznia 2013 Autor Napisano 20 Stycznia 2013 Ja wiem do czego służy śruba H i L i te 2 mam wyregulowane:) Śrubą baryłkową tez próbowałem regulować ale tylko osiągam to iż ustawie IDEALNIE zejście łańcucha na dól, do góry już ma problem. Załatwiłem sobie przerzutkę shimano jutro ją będę montował, nie jest ona pierwszych lotów bo trzeba wymienić kółeczka ale zobaczymy czy będzie dobrze:) Jak się okaże że to przerzutka to chyba zrobię z nią to samo co ty albo i gorzej:D
Mod Team Puklus Napisano 20 Stycznia 2013 Mod Team Napisano 20 Stycznia 2013 Przerzutki i manetki SunRun wyrzuć czym prędzej. Nie lubie sie powtarzać miałem jeździłem i swoje zdanie na ich temat mam. Chcesz lepszej pracy kup alivio w agonalnym stanie a będzie pracowało lepiej.
dovectra Napisano 20 Stycznia 2013 Napisano 20 Stycznia 2013 za słaba sprężyna, i za duże luzy. jaka jest największa zębatka? te wynalazki obsługiwały do 28 zębów, więcej słabo
Pablo27 Napisano 21 Stycznia 2013 Autor Napisano 21 Stycznia 2013 Dziś założyłem przerzutkę Shimano 200 GS (na zdjęciu) i objawy są te same co przedtem. Ustawiam przerzutkę w ten sposób iż ustawiam łańcuch na najmniejszej zębatce (6), manetka na 6, naciągam linkę, skręcam. Na manetce przerzucam na 5 zębatkę łańcuch nie chce wskoczyć na zębatkę nr 5 to kręcę śrubą baryłkową aż wskoczy. Potem mam efekt taki że łańcuch pomija zębatkę 5 i nie zabardzo wchodzi do góry, jak ustawie wejście do góry to zaś nie chce zejść. Tylko udaje mi się ustawić idealnie zejście. Śrubki H i L są ustawione dobrze. Wolnobieg 6 rzędowy (nie jest to SHIMANO) Jaka może być przyczyna że nie mogę ustawić normalnie przerzutek? Przerzutka jaka jest od nowości zamontowana: Przerzutka jaką zamontowałem dziś (objawy te same co na tamtej): Manetka jaka jest zamontowana teraz (od nowości był zamontowany grip ale się zepsuł):
nemo2009 Napisano 21 Stycznia 2013 Napisano 21 Stycznia 2013 Manetka na zdjęciu,to Shimano Ty 18 sis.Współpracuje wyłącznie z wolnobiegiem Shimano index i przerzutkami Shimano sis,począwszy od modelu Ty 18,wzwyż. Wysłane z mojego Alcatela za pomocą Tapatalk
Pablo27 Napisano 22 Stycznia 2013 Autor Napisano 22 Stycznia 2013 Jeśli założę wolnobieg Shimano to ta manetka będzie współpracowała z tą przerzutką co jest założona obecnie (na zdjęciu Shimano 200 GS)?
VTT Napisano 22 Stycznia 2013 Napisano 22 Stycznia 2013 Manetka na zdjęciu,to Shimano Ty 18 sis.Współpracuje wyłącznie z wolnobiegiem Shimano index i przerzutkami Shimano sis,począwszy od modelu Ty 18,wzwyż. Wysłane z mojego Alcatela za pomocą Tapatalk Bajki opowiadasz, większość wolnobiegow (według mnie wszystkie) są kompatybilne z systemem Shimano. bo jak by nie były to nikt by im tego nie kupił, może pomyliło Ci się z przerzutka lub manetka, tutaj to rożnie może być, albo trafiłeś na jakiś felerny model i z tego Twoje nieporozumienie. Jeśli założę wolnobieg Shimano to ta manetka będzie współpracowała z tą przerzutką co jest założona obecnie (na zdjęciu Shimano 200 GS)? To nie jest przyczyna wolnobiegu tylko pancerza, wymieniłeś na pancerz do hamulców i to pewnie najtańszy bez teflonu, przy czymś takim nie ma prawa być dobrze, Wymień na lepszy pancerz do przerzutek z końcówkami i będzie git.
Pablo27 Napisano 22 Stycznia 2013 Autor Napisano 22 Stycznia 2013 Zrobiłem dziś tak: Przykręciłem wolnobieg Shimano, przerzutka Shimano 200 GS, manetka Shimano SIS SL-TY18-nie można wyregulować Miałem drugi wolnobieg Shimano przykręciłem go-efekt ten sam co wyżej. W akcie desperacji zmieniłem wolnobieg na 5 rzędowy Shimano, manetkę 5 biegową też shimano, przerzutka Shimano 200 GS i ku mojemu zdziwieniu efekt ten sam:( Linka nigdzie nie trze, długości pancerzy nie zmieniałem, śruba H i L ustawiona tak że łańcuch nie spada pomiędzy ramę a wolnobieg i nie wchodzi pomiędzy szprychy a wolnobieg. Czy ja coś robię źle?? Bajki opowiadasz, większość wolnobiegow (według mnie wszystkie) są kompatybilne z systemem Shimano. bo jak by nie były to nikt by im tego nie kupił, może pomyliło Ci się z przerzutka lub manetka, tutaj to rożnie może być, albo trafiłeś na jakiś felerny model i z tego Twoje nieporozumienie. To nie jest przyczyna wolnobiegu tylko pancerza, wymieniłeś na pancerz do hamulców i to pewnie najtańszy bez teflonu, przy czymś takim nie ma prawa być dobrze, Wymień na lepszy pancerz do przerzutek z końcówkami i będzie git. Dłuższy pancerz który idzie od manetki wymieniłem na inny, a pancerz który jest krótszy i jest przy przerzutce jest ten sam co był i ten ma końcówki...
nemo2009 Napisano 22 Stycznia 2013 Napisano 22 Stycznia 2013 Bajki opowiadasz, większość wolnobiegow (według mnie wszystkie) są kompatybilne z systemem Shimano. bo jak by nie były to nikt by im tego nie kupił, może pomyliło Ci się z przerzutka lub manetka, tutaj to rożnie może być, albo trafiłeś na jakiś felerny model i z tego Twoje nieporozumienie. To nie jest przyczyna wolnobiegu tylko pancerza, wymieniłeś na pancerz do hamulców i to pewnie najtańszy bez teflonu, przy czymś takim nie ma prawa być dobrze, Wymień na lepszy pancerz do przerzutek z końcówkami i będzie git. Ignorant jesteś,na dodatek nie czytasz wcześniejszych postów. Wysłane z mojego Alcatela za pomocą Tapatalk Zrobiłem dziś tak:Przykręciłem wolnobieg Shimano, przerzutka Shimano 200 GS, manetka Shimano SIS SL-TY18-nie można wyregulować Miałem drugi wolnobieg Shimano przykręciłem go-efekt ten sam co wyżej. W akcie desperacji zmieniłem wolnobieg na 5 rzędowy Shimano, manetkę 5 biegową też shimano, przerzutka Shimano 200 GS i ku mojemu zdziwieniu efekt ten sam:( Linka nigdzie nie trze, długości pancerzy nie zmieniałem, śruba H i L ustawiona tak że łańcuch nie spada pomiędzy ramę a wolnobieg i nie wchodzi pomiędzy szprychy a wolnobieg. Czy ja coś robię źle?? Dłuższy pancerz który idzie od manetki wymieniłem na inny, a pancerz który jest krótszy i jest przy przerzutce jest ten sam co był i ten ma końcówki... Ta przerzutka ma 20 lat,swoje już przeżyła. Wysłane z mojego Alcatela za pomocą Tapatalk
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.