Skocz do zawartości

[korba] chrupanie

mipli

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam mam mały problem, jadąc rowerem zaczyna mi coś "chrupać" w korbie jak mocniej nacisne na pedały, jest tak na wszystkich przełożeniach oprócz 3X8 wtedy nic nie chrupie. rower to Kross Level A5. Macie jakieś pomysły co z tym zrobić ??

Napisano

Jak dla mnie to wkład suportu woła o wymianę. Na 3x8 może nie chrupać, bo z reguły często jest mała kadencja i mniejsza siła niż na 3x9.

Napisano

Witam mam mały problem, jadąc rowerem zaczyna mi coś "chrupać" w korbie jak mocniej nacisne na pedały, jest tak na wszystkich przełożeniach oprócz 3X8 wtedy nic nie chrupie. rower to Kross Level A5. Macie jakieś pomysły co z tym zrobić ??

Proponuję najpierw dokręcić wkład suportu, jeżeli rower jest w miarę nowy to być może przy montażu nie został odpowiednio mocno dokręcony, jeżeli ma już przejechany poważny dystans to może należy wymienić wkład. Na początku sprawdź czy nie ma żadnych luzów w zespole napędowym.

Napisano

przyczyn moze byc 100:)

najpularniejsze koledzy wyzej wymienili nawt pedaly moga chrupac.

Pierwsze co mozesz zrobic to obejrzyj wszytsko oraganoleptycznie:) szczegolnie w okolicach suportu(czy calosc trzyma sie w kupie),pozniej obejrzalbym korbe czy nie ma luzów itp.

Napisano
Jak dla mnie to wkład suportu woła o wymianę. Na 3x8 może nie chrupać, bo z reguły często jest mała kadencja i mniejsza siła niż na 3x9.

Niekoniecznie musi wołać o wymianę. Miałem tak w swoim mieszczuchu po zimie. Im mocniej nacisnąłeś tym mocniej chrupało, masakra była. Już chciałem wkład wymieniać, ale kumpel mi mówi - przeczysć i przesmaruj gwinty. I tak zrobiłem. Zdjąłem korbę, wykręciłem wkład, wyczyściłem gwinty, przesmarowałem (porządnie) i śmiga aż miło do dzisiaj (kolejne 3k km).

A jak to nie pomoże to raczej wymiana.

• Mod Team
Napisano
Na 3x8 może nie chrupać, bo z reguły często jest mała kadencja i mniejsza siła niż na 3x9.

A powiedz mi jaka jest różnica zakładając podobne ustawiania czyli korba 42 i kaseta 11t ?

Na początek dobrze umyj napęd. Suport jak by padł to by w sumie zgrzytał na każdym biegu.

Napisano

@Puklus

Może faktycznie dziwnie brzmi moja teoria spiskowa, ale raz tak miałem. Cały napęd trzeszczał na 20 biegach z 21.

Nie pomogło mycie, smarowanie, regulacja. Tylko nasmarowanie suportu. Nie mam pojęcia jaki to może mieć wpływ.

• Mod Team
Napisano

Trochę źle zinterpretowałem co napisałeś, myślałem ze porównujesz napęd 3x8 i 3x9 :P rożne cuda wianki sie zdarzają dlatego trzeba przeprowadzić solidną inspekcje.

Napisano

@Puklus

Może faktycznie dziwnie brzmi moja teoria spiskowa, ale raz tak miałem. Cały napęd trzeszczał na 20 biegach z 21.

Nie pomogło mycie, smarowanie, regulacja. Tylko nasmarowanie suportu. Nie mam pojęcia jaki to może mieć wpływ.

ee tam byle ziarnko piachu :thumbsup: czasami wpadnie i masz zabawe z szukaniem przyczyn:).

• Mod Team
Napisano

Po szejkowaniu napędu jak słyszę chrupanie znaczy ze dupnie to zrobiłem i powtarzam. po czyszczeniu i nasmarowaniu napędu ma nie być słychać, ewentualnie cykanie kółeczek.

Napisano

W moim rowerze też zaczęło chrupać coś w suporcie gdy byłem na 100km wycieczce, gdzie większość drogi to był piach i błoto. Bardzo możliwe, że dostały ci się tam ziarenka piasku. Sam psiknąłem tym czasowo trochę odtłuszczacza do środka i przestało chrupać :) ale i tak rozbiorę cały wkład suportu, wyczyszczę i przesmaruję całość dokładnie.

Jest jeszcze inna opcja - za mało smaru we wkładzie suportu - tak mi powiedział serwisant.

Napisano

Raczej nie kulka bo gdyby tak było miał by luzy, trzeszczenie na 99% powstaje w wyniku dostania się piasku itp do łożysk wskutek czego chrupie ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...