Skocz do zawartości

[do 2000] XC lub MTB

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Not Found

The requested URL /kross-level-a6-2012-p-74.html  was not found on this server.

Additionally, a 404 Not Found error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.

popraw link, nie kazdy sobie poradzi z wykasowaniem zbednych znakow :P

Napisano

Ja bym levela a6 na v-kach nie brał bo ma amortyzator bez manetki. Jeżeli chodzi o rower na v-kach to najlepsza merida i ma powietrzny amorek. Jeżeli chodzi o rower na tarczach możesz się zastanowić nad levelem a6

Napisano

Ja bym levela a6 na v-kach nie brał bo ma amortyzator bez manetki.

Zaiste, blokowanie widelca bez manetki to przerażająca wizja.

A ode mnie plusik dla Meridy. Żaden inny przedstawiony rower nie ma do niej startu, skoro nie potrzebujesz tarcz.

Napisano

marudze, ale jeszcze coś takiego znalazłem:

http://ww2.bikekatalog.pl/2011//rowery/306/Cube.Analog/

widzę, że mój kaprys z V-kami mocno ograniczył pole manewru jeśli chodzi o wybór roweru. Czuje, że mi tarcze nie potrzebne i podejrzewam, że są sporo droższe w utrzymaniu. Ale podobnie myślałem z napędem 3x9 a przekonujecie mnie, że tak nie jest.

Więc ostatecznie. Czy hamulce tarczowe są sporo droższe od "Vałek"? Może wymienia sie je rzadziej i wychodzi na to samo?

Jak stwierdzicie, że Vałki sporo taniej wychodzą w ogólnym rozrachunku na przestrzeni X sezonów to biorę tę meridę i nie zawracam już głowy:)

Napisano

Ten Analog też nie wypada zbyt dobrze. Słaby wideł, tak samo jak manetki.

Jeżeli chodzi o hydrauliki to na pewno:

+są wydajniejsze na mokro/w błocie

+klocki metaliczne wystarczają na dłużej niż w Vkach

+skrzywienie obręczy nie wpływa na pracę hamulca

-droższy koszt zakupu

-droższe klocki i koszt tarcz

-trudniejsze to serwisowania w domu

-ewentualne naprawy są droższe

-jeżeli są na olej mineralny to poniżej zera mogą zacząć zwyczajnie robić sobie jaja

Ja wybrałem tarcze, tylko z powodu trudności znalezienia fajnego widelca i koł w rozsądnej cenie. Gdyby nie to, na 100% zostałbym przy Vkach.

Napisano

@MokryxD Okej, biorę meride którą mi poleciłeś. Przez chwile zastanawiałem sie jeszcze między krossem level a6 v-brake, ale skoro twierdzisz, że merida lepsza to niech tak zostanie.

Wielkie dzięki za chęci i poświęcony czas. Bardzo mi pomogłeś.

Pozdrawiam i powodzenia na rowerowych szlakach:)

Napisano

@criginold

Cieszę się, że pomogłem i również pozdrawiam. Jak kupisz to się pochwal jak nowa maszyna jeździ. Tylko pamięta, do amorka powietrznego potrzebujesz jeszcze pompki do regulacji.

@acocieto

Jak dla mnie THE BEST jest ta Merida, którą podlinkowałem. Całkiem dobrze wygląda też ten Kellys. Ale jednak Meridka przebija go pod każdym aspektem, no może z wyjątkiem opon.

Jak wybierzesz Meride to pamiętaj, że będziesz potrzebował pompki do amortyzatorów, bo inaczej sens posiadania amora powietrznego jest znikomy.

Nie mówię, że tarcze są bee, tylko nie zawsze są potrzebne, a kasę można przeznaczyć na coś innego.

Napisano

googlam, googlam i chyba http://www.rowerzysta.pl/mtb/rower-gorski-merida-matts-tfs-500-v-2011.html#fragment-2 tutaj jest najtaniej.

Znalazłem posty z początku roku (luty 2012) i ta merida była w takiej samej lub nawet niższej cenie. WTF!? Rower postarzał się o rok, wchodzą nowe modele 2013 i cena taka sama? Jest ten rower w wersji 2012 na Vałkach? bo znajduję samą wersję Disc.

Kupować już teraz czy zaczekać parę dni? Może w styczniu/lutym ceny spadną?

Napisano

do autora tematu

przy 175cm

polece 29era...wage masz niska ale szybko sie przestawisz...rama 17 bedzie OK

http://tnij.org/tvvw

Specyfikacja

Biegi 27

Rama ALU 17",19"

Widelec SUNTOUR XCR MLO 100mm

Przerz. T SHIMANO RD-M770 XT

Przerz. P SHIMANO FD-M770 XT

Manetki SHIMANO SL-M770 XT

Kaseta SHIMANO CS-HG30

Korba SHIMANO FC-M391 44/32/22

Hamulce SHIMANO DB M445 Hydrauliczne

Piasty TRILOGY ALU

Obręcze TRILOGY X5

Szprychy Czarne stalowe

Opony SCHWALBE RAPID ROB 29"x2.25

Siodło TRILOGY MTB

Wsp. Siodła TRILOGY 30,8 350mm

Wsp. Kierownicy TRILOGY AHEAD 100mm

Kierownica TRILOGY 31,8 620mm

minusy roweru dla twoje wagi:

- amor moze za mocno odbijac - z ugieciem nie ma problemu nawet pod moja siostra wazaca ok 50kg...

- mimo calkiem znosnej wagi roweru kola sa dosc ciezkie

za 2k i tak nic lepszego nie ma a i jest dobra baza na rozbudowe

-

Napisano

akurat 175 cm to wcale nie jest taki dobry wzrost na 29er, jakby się samym wzrostem kierować to raczej 26 będzie optymalne

poza tym do 2 tys. nie opłaca się kupować 29er, one są droższe od 26 cali, co odbija się jakości amortyzatora czy osprzętu

Napisano

akurat 175 cm to wcale nie jest taki dobry wzrost na 29er,

to jaki jest? bo 175 na rame 17 jest akurat ok

jakby się samym wzrostem kierować to raczej 26 będzie optymalne

a jakies naukowe czy tez jakiekolwiek inne zdroworozsadkowe wyliczenia mozna prosic?

(Majka W ma 170 i jezdzi na 29er 16", wiec tym bardziej poprosze o jakies naukowe tezy)

poza tym do 2 tys. nie opłaca się kupować 29er, one są droższe od 26 cali, co odbija się jakości amortyzatora czy osprzętu

http://tnij.org/tvvw

prosze mi pokazac cos z 2012 z 26calowcow zeby byl lepszy...

Napisano

@up

Skoro dla Ciebie manetki i przerzutki XT są liche, to zakładam, że sam jeździsz na XX czy XX1?

Merida ma lepszą kasetę i sporo lepszy wideł. Ale Northtech ma bardzo dobry osprzęt jak na 29er jak na swoją cenę.

Napisano

kurcze, chyba wszystko przeciwko mnie:( Nie widzę mogę nigdzie znaleźć tej meridki w rozmiarze 18" ;(

Jaki jest jej następca z roczników 2012, 2013? Albo merida z niemal identycznym osprzętem w podobnej cenie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...