Skocz do zawartości

[Sprężyna] Czy jest sens wymieniać

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Otóż mam następujące pytanie.

Używam Recon 351 U-turn, ze standardową sprężyną czerwoną która jest dedykowana do wagi 63-72 kg

Chodzi tu o to, że sam ważę w tym momencie równo 80kg, i nie wiem czy nie zmienić sprężyny na niebieską. ktróa jest dedykowana do wagi 72-82 kg.

I teraz pytanie. CO da taka zmiana sprężyny? Widelec będzie dużo twardszy, czy może poprawi się jego praca?

Pozdr

Napisano

ten recon nie ma pokrętła od naprężenia wstępnego, tylko od regulacji skoku. Gdy siadam na rowewr, ugina się o jakieś 20-30mm, i nie wiem czy to nie za dużo? :D

Czyli rozumiem że widelec będzie bardziej czuły przez taką zmianę?

Napisano

Czyli rozumiem że widelec będzie bardziej czuły przez taką zmianę?

Przez zmianę sprężyny na twardszą, czułość się nie poprawi, będzie twardszy i tyle.

Chcesz poprawić czułość na nałe nierówności to lepiej zrób sobie serwis amora, wyczyścić i przesmarować a i czuość się poprawi

Napisano

Mialem dokladnie ten amor, przeszedlem przez sprezyne niebieska i czarna. Kwestia jest w jakim stylu i gdzie jezdzisz, czego wiec oczekujesz. Zakladajac, ze ja do "enduro" potrzebowalem okolo 30% sagu, to jest to 32mm. Widelec nie zbieral tych najmniejszych nierownosci, ktore przy zwyklej jezdzie najbardziej czuc, chodzi mi tu o naprawde drobna drobnice. Potem wrzucilem sie na czarna, tu bylo najgorzej ze wzgledu na budowe sprezyny, ogolnie czulosc dosc dobra, ale skok konczyl sie przy okolo 100mm, tam gdzie sa gestsze zwoje na u-turne potwornie sie utwardzal. Ostatecznie wyladowala niebieska, ta byla najlepsza, ale wciaz mi brakowalo tej czulosci i po czasie pojawil sie RVL z air-u-turnem, bije na leb czuloscia, pomimo stosunkowo malej roznicy skoku pomiedzy Reconem -plynne 120-125mm przy sprezynie czerwonej /skok 130/, a RVL -plynne 130-135 /skok 150, witaj progresjo.../

Zostala mi jakas sprezyna do Recona jako caly set, i jakas zlamana po przehartowaniu.

Przy okazji, nie wiem skad wziales info o twardosci sprezyn i kolorach, bo na 100% 62-72 to jest zolta, czerwona to 72-82, niebieska 82-92 i czarna 92 w gore. Wlasciwie, jak kupowalem to bylo to okreslane 65-75,75-85, itd...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...