Skocz do zawartości

[Przerzutka przednia]-Jaką wybrać do ramy Gary Fisher Level Betty?

Pablo27

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Składam sobie rower na ramię Gary Fisher Level Betty FH1, części mam z innej ramy na której jeździłem, nie są to jakieś ekstra części ale na początek zawsze coś:)

Mój problem polega na tym iż nie wiem jaką mam kupić przerzutkę przednią.

Chodzi mi mianowicie o to że gdzie się montuje obejmę do ramy jest tam mało miejsca i boje się o to że przerzutka może gdzieś chaczyć.

Rurka posiodłowa ma rozmiar 34,9 mm.

Nazwa korby jaką mam: Shimano dual sis

Kaseta: Shimano 8 rzędowa

Na stanie mam kasetę 9 rzędową i kiedyś chciałbym ją zamontować

Zęby na korbie:

Duża zębatka: 42

Średnia: 34

Mała: 24

Chciałbym przerzutkę kupić taką aby ona miała zastosowanie także w przyszłości jak się zdecydują na lepszy osprzęt.

Cena jaką chce przeznaczyć to 60 lub 70 zł z przesyłką (jak nie będzie nic do tej kwoty zo zwiększymy).

a52a1589a5810d22med.jpg

93e3e0af9db6fe87med.jpg

c72aee0b0947cabemed.jpg

19cd2fb289f5dbfcmed.jpg

Napisano

Będziesz przez internet kupował? Jeżeli w stacjonarnym sklepie u siebie to możesz przymierzyć i zobaczyć. Po mojemu wszystkie powinny Ci podejść przerzutki przerzutki przednie. Zmierz odległość rury pod siodłowej od tego czarnego przyspawanego i jaki masz zakres od górnego do dolnego spawu na zamontowanie przerzutki. na te parametry musisz zwrócić uwagę przy kupnie. ;)

Napisano

Chyba raczej będę kupował przez internet bo w grę wchodzą używane przerzutki, a u mnie w miasteczku sprzewdawcy mają takie wygórowane ceny że szok...

Napisano

Przymierz wybraną przez Ciebie przerzutkę, albo kilka najpopularniejszych typów w sklepie stacjonarnym. Jeżeli wszystko będzie pasować to masz małe szanse, żeby któraś nie weszła. Wrócisz do domu i zamówisz.

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
Napisano

Witam.

Kupiłem przerzutkę Shimano Deore XT FD-770-10 Dyna Sys Top Swing.

I nie mogę jej ustawić, łańcuch cały czas ociera o ściany prowadnika.

Wydaje mi się że przerzutka za mało odchodzi w stronę ramy...

Po przerzytaniu poradnika z ustawianiem przerzutki i wykonaniem ów czynności (ktore i tak nie pomogły ustawić :(

Zrobiłem już tak, że wykręciłem całkiem śruby L i H.

Przerzutkę ustawiłem najniżej dużej zębatki korby, prostopadle do 2 zębatki korby, a łańcuch nadal ociera (patrząc od tyły) o lewy prowadnik wewnętrzny i nie da się tego śrubą wyregulować (tak jak napisałem wyżej przerutka już jest na maksa wysunięta w stronę ramy).

Łańcuch ociera na każdym przełożeniu.

Może ma ktoś jakieś pomysły jak to ustawić lub jaki element ewentualnie nie pasuje i trzeba go wymienić? :(

Zdjęcia były robione jak łańcuch był na przełożeniu Tył-największa, Przód najmniejsza.

Kaseta:

-8 rzędowa

-Shimano HG CS HG 50 11 T

Łańcuch;

-HG-CN HG 50

Przerzutka tył tak jak na zdjęciu (chyba już zabytek..)

Korba:

-Shimano Dual Sis

-Duża zębatka: 42 zęby

-Średnia: 34 zęby

-Mała: 24 zęby

78a5034199a8d00emed.jpg

d650b814ed5a00f4med.jpg

309b52204fd6a3ccmed.jpg

492ba78bc4d8ae6dmed.jpg

14bf05b23423fd71med.jpg

2cfa1cb74b6c2697med.jpg

bf600394344e9f01med.jpg

c86dc70760710d35med.jpg

Napisano

Jak odkręciłeś całkowicie śrubę L to linka była luźna?

Tak odkręciłem całkowicie śrubkę L i H a potem dopiero naciągałem linkę.

Napisano

Czyli z odkręconą linką i całkowicie wykręconą śrubą L trze? Niestety, ale tak może być i nic z tym nie zrobisz. Masz bardzo blisko korbę ramy.

Tak dokładnie.

Na początku utawiałem na "sucho" czyli odkręcając śrubki H i L i nie przykręcając linki, potem już kombonowałem inaczej ale rezultat był jeden tarło.

Kolega kilka postów wyżej dał linka jakie były montowane części do tej ramy i przerzutka była taka:

Shimano Deore LX top-swing, top-pull/clamp-on 35.0mm

Ja zakupiłem taką samą z tym że XT to chyba musi być jakieś rozwiązanie aby to chodziło dobrze?:(

Nie ma rozwiązania? Inny łańcuch, może suport?

Ja sie nie znam na doborze części dla tego pytam...

Napisano

Suport dłuższy, ale wtedy zmienisz linię łańcucha, więc też niezbyt dobre rozwiązanie. Zobacz czy jakiś plastik może Ci nie blokuje wychyłu w stronę ramy. Wtedy mógłbyś może go nadpiłować. Zobacz co blokuje, że przerzutka nie może się już dalej przesunąć i zrób zdjęcia.

Napisano

A przerzutka Dyna-sys nie jest przeznaczona czasem do korb dwurzędowych? Stąd może wynikać problem.

Napisano

Dałem dłuższy suport i jest lepiej ale...

Tył największa tarcza przód najmniejsza, ustawiam, że łańcuch nie ociera wkręcając śrubę L potem naciągam linkę, baryłka przy manetce jest wykręcona o 2 obroty, nic nie ociera.

Z tyłu daje na najmniejszą zębatkę z przodu na największą i pojawia się problem gdyż łańcuch ociera (patrząc od tyłu) o prawą wewnętrzną stronę prowadnika, śruba H jest wykręcona a i tak trze.

Reguluje to wykręcając śrubę baryłkową przy manetce ustawiam tak że nie trze.

Daje przełożenie tył największa przód najmniejsza i ponownie trze (patrząc od tyłu) lewą wewnętrzną stronę prowadnika, popuszczę na śrubie baryłkowej to zaś będzie tarło na przełożeniu tył najmniejsza przód największa...

Pomysły?

Napisano

Przerzutka dyna sys jest zauważalnie węższa od dedykowanej dla łańcuch 8rz, stąd twój problem moim zdaniem. O ile w drugą stronę to nie problem, do łańcucha 10 można przerzutki szersze stosować, najwyżej będzie mniej precyzyjnie, o tyle przy zbyt wąskiej prowadnicy musi ocierać. Druga sprawa, że przerzutka przednia jest bardziej skomplikowana niż to się może wydawać, a jej regulacja jest w mojej opinii trudniejsza niż tyłu, ba masz dodatkowo ustawienie góra-dół i równoległość, ale to pewnie wiesz. Wracając do sedna, przerzutka dedykowana jest do korb 24-32-42. Niby tylko środek masz inny, ale to też robi jakąś tam minimalną różnicę, i sprawia dodatkową trudność przy regulacji.

Moja rada: zmień łańcuch na węższy, 10 może nie dać rady, korba może zaciągać, ale 9 podejdzie.

Powinno być trochę lepiej, ale jeszcze nie optymalnie.

Napisano

Może ktoś podać link do allegro jaki mam kupić łańcuch (chciałbym aby był już z zapinką), tak sie składa że mam na stanie kasetę 9 rzędową, zobacze jak to się przedstawia cenowo...

Tylko bym prosił o dore podpowiedzi.

Napisano

Posiadam kasetę 9 rzędową:

HG CS-HG50-9 (oznakowanie z nakrętki z kasety)

11; 12; 14; 16; 18; 21; 24; 28; 32

Jeśli by rozwiązalo to mój problem ocierającego łańcucha o przednią przerzutkę to byłbym skłonny założyć tą kasetę i kupić nowy łańcuch.

Proszę o pomoc w doborze łańcucha bo nie wiem jaki mam zakupić do tej kasety aby to wszytko współpracowało dobrze.

Jak będzie potrzeba moge zrobić zdjęcia kasety.

Napisano

jeżeli chcesz przejść z 8rz na 9rz to musisz zmienić także manetki

Tak jestem tego świadomy ale na razie nie mam na tyle funduszy:( i planuje ustawić tak przerzutkę tylnią aby nie wchodziła na 9 zębatkę.

W tej chwili chce się uporać aby łańcuch nie ocierał o przednią przerzutkę.

Dlatego napisałem poprzedni post i poprosiłem o poradę:)

Napisano

Tylko że 9rz manetka ma inną ilość ciągniętej linki od 8rz .

Ja chyba sobie kupie składaka:)

Możesz sprecyzować o co chodzi z tym ciągnięciem linki?

Ale chyba jak ustawie zakres przerzutki że najniżej zejdzie na zębatkę 8 a nie 9 (9 zębatka nie będzie używana), a manetkę mam taką która ma 8 przełożeń, Alivio to wydaje mi się że będzie dobrze. chyba...?

Tylko że 9rz manetka ma inną ilość ciągniętej linki od 8rz .

Ja chyba sobie kupie składaka:)

Możesz sprecyzować o co chodzi z tym ciągnięciem linki?

Ale chyba jak ustawie zakres przerzutki że najniżej zejdzie na zębatkę 8 a nie 9 (9 zębatka nie będzie używana), a manetkę mam taką która ma 8 przełożeń, Alivio to wydaje mi się że będzie dobrze. chyba...?

Dzięki że mi o tym napisałeś:)

Juz poczytałem i wiem:/

Manetka 8 rze ma inny skok niż 9 rze:/

To teraz takie pytanie łańcuch który chce kupić czyli na kasetę 9 rze będzie chodził na kasecie 8 rze takiej (mam ją teraz założoną):

HG CS-HG50

30; 26; 23; 20; 17; 15; 13; 11

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...