pyra121 Napisano 16 Grudnia 2012 Napisano 16 Grudnia 2012 Poszukuję laptopa 17,3" i polecono mi Toshiba Satellite L875-10D. Laptop głównie do przeglądania internetu itp. filmów , MS Office, może jakaś gierka czasem, ale niekoniecznie Coś lepszego znajdę do 2400zł? Ekran ma być 17,3 i laptop na dobre parę lat
CzikO Napisano 16 Grudnia 2012 Napisano 16 Grudnia 2012 Ja kupiłem żonie ostatnio tego w saturnie za 1699zł http://pl.asus.com/N...rformance/X54C/ Naprawdę przyzwoita maszynka, cicha i chłodna. Dobry do internetu i nawet czasem w coś zagrać.
CzikO Napisano 16 Grudnia 2012 Napisano 16 Grudnia 2012 Moim zdaniem szkoda zapłacić za 17" 600 zł więcej a różnica nie wielka a i cały laptop mniejszy i lżejszy przy 15". Po za tym człowiek szybko się przyzwyczaja i nie widzi różnicy w pracy.
MokryxD Napisano 16 Grudnia 2012 Napisano 16 Grudnia 2012 Muszę się zgodzić z CzikO sam mam laptopa 15.6" i kiedy zasiądę przed monitorem 19" nie widzę różnicy. Jeżeli ma to być 17" to tracisz mobilność, a chyba do tego został stworzony laptop. Chyba, że będziesz używał go tylko w domu to lepiej weź PC.
pyra121 Napisano 16 Grudnia 2012 Autor Napisano 16 Grudnia 2012 Przeważnie w domu, ale będzie z parteru na piętro przenoszony Ja też byłem za 15.6, ale mama chciała większy ekran. Może przekonam do 15". Słyszałem, że Toshiby powinny starczyć na długo, prawda to? Obecnego PC mam od ponad 10 lat, więc wiecie
MiKr Napisano 16 Grudnia 2012 Napisano 16 Grudnia 2012 17nastki zazwyczaj mają rozdzielczość 1600x900 a 15nastki 1366x768, jeśli laptopa będziesz używał głównie do tego co napisałeś na początku to powinien Ci spokojnie wystarczyć 15" a wtedy w tej kasie możesz mieć troszkę lepsze podzespoły choć sam mam już ponad 2 lata Asusa 17,3" i jestem zadowolony.
adii22 Napisano 16 Grudnia 2012 Napisano 16 Grudnia 2012 A ja polecam http://www.skapiec.pl/site/cat/17/comp/4763221 Dziewczyna ma sobie takowego zakupiła za namową mą OD siebie polecam, bo sformowana ba(k)teria potrafi tutaj wytrzymać i ponad 4h na wifiku i necie, przy średniej jasności
MokryxD Napisano 16 Grudnia 2012 Napisano 16 Grudnia 2012 Mam podobnego Acera tylko 15.6" i troszkę gorsze parametry. Jeżeli np oglądamy filmy lub w coś gramy (nie bardzo wymagającego sprzętowo) to czuć ciepło jakie bije od niego. Ale jeśli gramy w coś czego wymagania są równe lapkowi to strasznie się grzeje.
pyra121 Napisano 16 Grudnia 2012 Autor Napisano 16 Grudnia 2012 Paramertry ma spoko i cenę, ale 1.5gHz procek?
CzikO Napisano 16 Grudnia 2012 Napisano 16 Grudnia 2012 Ja bym nic już z acera nie kupił. Jakie męki przeszedłem z aspire to już powiedziałem nigdy acer.
MokryxD Napisano 16 Grudnia 2012 Napisano 16 Grudnia 2012 Jeśli miałbym kupić nowego laptopa lub notebooka to na pewno nie byłby to Acer. Ze względu na chłodzenie i czas pracy na baterii. Przy wyłączeniu wszystkiego co niepotrzebne, ograniczenie chłodzenia i podświetlenia do minimum i wyłączeniu dźwięki - bateria pada po 3 godzinach na internecie.
dziobolek Napisano 17 Grudnia 2012 Napisano 17 Grudnia 2012 Tym wszystkim, którzy nie widzą różnicy pomiędzy 15" vs 17" a tym bardziej 19", polecam wizytę u okulisty Koledzy, autor zaznaczył, że to nie dla niego, tylko dla... jego mamy, więc weźcie to pod uwagę. "Starsze" osoby często wolą większą powierzchnię ekranu, i często świadomie przedkładają to ponad mobilność. Zapewne nie bez powodu mama powiedziała/poprosiła/zasugerowała, że wolała by coś większego, więc proszę, przyjmijcie jej punkt widzenia i może nie zmuszajcie jej na siłę do swoich "widzimisię", tylko uszanujcie prośbę "starszej" osoby. @Łukasz - zanim podejmiesz decyzję, porozmawiaj najpierw z mamą ale nie przekonuj na siłę, tylko postaraj się dowiedzieć dlaczego wolała by coś większego. Ja sam "pracuję" na 15", ale czasami pożyczam 17" syna i widzę różnicę na plus. Następny laptop jaki kupię dla siebie, to będzie 17-ka, bo mobilność to dla mnie sprawa drugorzędna. Sam fakt oglądania filmów - dużo bardziej komfortowo na 17" niż na 15".
CzikO Napisano 17 Grudnia 2012 Napisano 17 Grudnia 2012 Niby masz rację ale laptopy które posiadają matrycę 17" osiągają większe rozdzielczości (rzędu 1900 pix) a i tak jak ma problemy ze wzrokiem rozdzielczość będzie zmniejszona do możliwości wzroku. Z drugiej strony ja też był bym za 17 ale nie dopłacę do laptopa 600 zł za to tylko że ma o 2" większy ekran. Ja bym z mamą pogadał w ten sposób czy na pewno chce zapłacić dużo większe pieniądze za to tylko że ekran jest większy. Zrobi jak uważa ja tylko polecę ze swojej strony firmę asus która jeszcze mnie nie zawiodła ( dożo rzeczy posiadam właśnie z tej firmy) no i oczywiście jeszcze Della. Powodzenia w zakupie
Tofi Napisano 17 Grudnia 2012 Napisano 17 Grudnia 2012 "Starsze" osoby często wolą większą powierzchnię ekranu, i często świadomie przedkładają to ponad mobilność. Starsze osoby wolą większe litery, a wzrost powierzchni oznacza najczęściej odwrotny efekt (wzrost rozdzielczości) a przy zmianie naniższą rozdzielczość tekst traci na czytelności, więc niestety okulista musi się zająć potencjalnym klientem sklepu komputerowego. Wysyłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T za pomocą Tapatalk 2
dziobolek Napisano 17 Grudnia 2012 Napisano 17 Grudnia 2012 Nie da się ukryć, że rozdzielczość niezależnie od przekątnej robi swoje. W laptopie 15" z "hiper" rozdzielczością, też będzie ten efekt występował. Ja tylko opisuję swoje odczucia, jako że swoje latka już mam i okulary na nosie również. W przeciwieństwie do wielu "bajkopisarzy", mam możliwość pracować tak na 15" jak i na 17", więc też nie szerzę jakichś tam "urban legends", tylko opisuję swoje odczucia z użytkowania. Moje 15" to 1280x800, natomiast 17" to 1440x900. Nie zauważyłem opisywanych problemów z wielkością czy wyrazistością czcionki - jest dla mnie wyrazista i czytelna w obu przypadkach, ale fakt, że jeśli ktoś się skusi na "hiper" rozdzielczość, to literki będą mniejsze. Tylko po co??? Do codziennego użytku takowa "hiper" rozdzielczość raczej nikomu nie jest potrzebna. To bardziej "bełkot marketingowy" robi IMHO ludziom sieczkę z mózgu niż faktyczne potrzeby. Co innego, jeśli ktoś pracuje z grafiką, fotkami, itp., itd. Ale wtedy to jest świadomy wybór. Dla mamy autora jak najbardziej da radę 17" w rozdzielczości 1440x900, max. 1900x600. No a duże laptopy w "niskiej rozdzielczości" nie są znów takie drogie
adii22 Napisano 17 Grudnia 2012 Napisano 17 Grudnia 2012 Paramertry ma spoko i cenę, ale 1.5gHz procek? 1,5GHz ma przy normalnej pracy, jak net czy pisanie tekstu. W "stresie" nawet do 2,6 się podnosi taktowanie. Sprawdzone
c1ach Napisano 17 Grudnia 2012 Napisano 17 Grudnia 2012 Jeśli komputer nie będzie non stop targany w torbie, to warto dołożyć do 17. Oczywiście jeśli ktoś siedzi cały czas w jednym okienku i przegląda www, to nie musi mu to robić takiej różnicy. Ja ze względu na zawód tych okienek mam zawsze naotwierane mnóstwo i 2 cale w połączeniu z większą rozdzielczością to już znaczący wzrost komfortu pracy. Bo zmieści się więcej kodu na ekranie (łatwiej pisać w 2 plikach jednocześnie), mniej miejsca zajmie przybornik w programie graficznym i tak dalej
pyra121 Napisano 19 Grudnia 2012 Autor Napisano 19 Grudnia 2012 Ojciec juz kupil Della z 17" nazwy nie pamiętam. Dopiero na swięta go zobaczę, więc podzielę się spostrzeżeniami Akurat siostra będzie w domu i na laptopa 15.6, będziemy miec dobre porównanie SGS here :trollface:
brt0555 Napisano 26 Grudnia 2012 Napisano 26 Grudnia 2012 Wlasnie mialem polecac della, juz 8 w rodzinie jade ta marke i wszystko elegancko, tata wylicytowal hp 17' i niestety pochodzil miesiac a potem karta graficzna padla. Takze na pewno wybor trafny, co do rozmiaru to sam mam 17' i jako laptop przenosny typu z lozka do biurka jest mega wygodny, jednak na uczelnie czy w podroz juz czuc te gabaryty, ale jako stacjonarny komfort uzywania jest super. Moj ma juz 5lat i nie czuc ani nie widac zeby sie starzal:) Wlasnie mialem polecac della, juz 8 w rodzinie jade ta marke i wszystko elegancko, tata wylicytowal hp 17' i niestety pochodzil miesiac a potem karta graficzna padla. Takze na pewno wybor trafny, co do rozmiaru to sam mam 17' i jako laptop przenosny typu z lozka do biurka jest mega wygodny, jednak na uczelnie czy w podroz juz czuc te gabaryty, ale jako stacjonarny komfort uzywania jest super. Moj ma juz 5lat i nie czuc ani nie widac zeby sie starzal:)
mariusz231 Napisano 27 Grudnia 2012 Napisano 27 Grudnia 2012 Od prawie roku asus K53SV i mogę go z czystym sumieniem polecić. Pracowałem w Hp i miałem na co dzień styczność z laptopami tej firmy i nie tylko, ogólnie nie polecam. To co jest w środku, to Jakby ktoś chciał kupić laptopa hp polecam, tylko serie biznesową. Niby ta sama firma, a to zupełnie inna liga. Niestety minus jest taki, ze kosztują, tyle co laptopy apple i wysokie modele innych firm.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.